Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Καλόπιοτος...

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκε στο Facebook (και αναδημοσιεύτηκε βλακωδώς) η εγκατάσταση και λειτουργία ενός νέου επαναλήπτη στο 144,850. Όταν ρωτήσαμε αν έχει άδεια δεχτήκαμε εριστικά σχόλια και εξυπνάδες από "υπευθύνους" του συλλόγου που τον εγκατέστησε.

Ας αρχίσουμε ανάποδα: Ψάχνουμε στο qrz.com για το διακριτfικό SZ3BCE το οποίο σύμφωνα με την νομοθεσία το πρόθεμα "SZ" δίνεται σε σταθμό συλλόγων. Στο QRZ λοιπόν λέει ότι όντως ανήκει στον σύλλογο ραδιοερασιτεχνών νομού Λακωνίας ο οποίος ιδρύθηκε πριν 19 χρόνια(!!!). 

Στο μεταξύ δεν υπάρχει ακριβής διεύθυνση, αλλά αναφορά μιας πλατείας! Και πληθώρα λαθών που δείχνουν αν μη τι άλλο, προχειρότητα. Και έχει 67 lookups(!!!!!!) Πασίγνωστος! Έχουν να λένε για αυτόν οι αιθέρες...


Δεύτερο βήμα, να πάμε να δούμε τον δραστήριο αυτόν σύλλογο που είναι 19 χρόνια στα πράγματα και έχει και σταθμό με ειδικό διακριτικό, τι επαφές έχει κάνει, αν δραστηριοποιείται σε κοντεστ κλπ. Πάμε λοιπόν στο dxsummit και κάνουμε αναζήτηση.
Αποτέλεσμα μηδέν! Ούτε ένα σποτ ο δραστήριος αυτός σύλλογος με την 19χρονη παρουσία στον χώρο! Μηδέν! (0) Πουθενά!!

Με πρόχειρη αναζήτηση στο cluster βρίσκουμε ένα και μοναδικό σποτ του προέδρου του συλλόγου. Πρόκειται για επαφή σε πηγαδάκι στα 40μ. Λαμπρά...

Στην συνέχεια παρατηρούμε ότι η διεύθυνση του συλλόγου (η πλατεία!) είναι ακριβώς ίδια με την διεύθυνση ενός ραδιοερασιτέχνη που είναι και διαχειριστής του διακριτικού του συλλόγου. 
Απορία: ο σταθμός για τον οποίο ελήφθη ειδικό διακριτικό ΠΟΥ είναι? Στο σπίτι του συναδέλφου? Στην πλατεία? Στα όρη? Στα άγρια βουνά?? Στον πάτο της θαλάσσης??? ΠΟΥ?


Στο μεταξύ με το ίδιο διακριτικό sz3bce διαφημίζεται και ένας επαναλήπτης VHF. O οποίος έχει έξοδο στο 144,850 και είσοδο στο 145,450(!!!!!!) 


Επομένως εδώ το υπουργείο έκανε διπλή πατάτα: έδωσε το ίδιο διακριτικό δυο φορές, μία στον σύλλογο που έχει έδρα και σταθμό στην πλατεία(!) και δεύτερη στον επαναλήπτη!! Και βεβαίως επέτρεψε την λειτουργία του επαναλήπτη καταπατώντας το bandplan της IARU που ορίζει ακριβώς συχνότητες εισόδου-εξόδου επαναληπτών. 


Και μιλάω για πατάτα του υπουργείου γιατί όταν αναρτήθηκε σχετική ανακοίνωση στο facebook για τον εν λόγω επαναλήπτη, ρωτήσαμε γιατί είναι σε αυτές τις συχνότητες και κάποιοι ήταν ιδιαίτερα εριστικοί: "Ποιος είσαι εσύ που ρωτάς? Τι ιδιότητα έχεις? είσαι ελληναράς και άσχετος, βαλτός, έχεις υποβολέα, νομίζεις είσαι πάνω από το υπουργείο" κλπ.



Εγώ βέβαια επειδή είμαι άσχετος -δεν γνώριζα για τον δραστήριο αυτό σύλλογο με τα 67 lookups που δεν έχει έδρα- φρόντισα να ψάξω και να μάθω όπως βλέπετε πιο πάνω. Και βλέπω ότι όφειλαν οι συνάδελφοι να είναι πιο συνετοί ειδικά όταν ίδρυσαν σύλλογο πριν 19 χρόνια και δεν έχουν οιαδήποτε δραστηριότητα, έδρα ή έργο να παρουσιάσουν. Και να είναι λιγότερο επιθετικοί στα αυτονόητα ερωτήματα όταν απευθύνονται πέρα από τον ζωτικό τους χώρο όπου, ενδεχομένως κάποιοι, καταπίνουν αμάσητο ότι ακούσουν ή διαβάσουν.


Οι καιροί που ο κάθε "πουθενάς" κούναγε το δάχτυλο λέγοντας "ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε" πέρασε! Τώρα υπάρχει τρόπος να μάθουμε ποιος είσαι. 


Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε ΑΝ εδόθη ποτέ άδεια στον εν λόγω επαναλήπτη σε αυτές τις συχνότητες και με το ίδιο διακριτικό του συλλόγου. Και αυτό βέβαια -αφού οι ίδιοι είναι εριστικοί και δεν απαντούν- περιμένουμε να το μάθουμε από τις αρμόδιες αρχές σε εύλογο χρονικό διάστημα όπως ορίζει ο νόμος...
Επίσης, αν για την εγκατάσταση του σταθμού SZ3BCE έχει δηλωθεί μόνιμη διεύθυνση, η έδρα του συλλόγου, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Έπεται συνέχεια...

22 σχόλια:

2Mδης είπε...

Στο μεταξύ με πληροφόρησαν ότι τα βαρύτατα πρόστιμα για εγκατάσταση χωρίς αδεια βγαίνουν στο όνομα του προέδρου εκάστου συλλόγου και τον ακολουθούν με ταυτότητα πληρωμής μέχρι την εξόφληση. Ηθικό δίδαγμα: αν δεν είσαι πρόεδρος μπορείς να είσαι εριστικός και να πουλάς εξυπνάδα, άλλος πληρώνει...

Ανώνυμος είπε...

Στη διαύγεια υπάρχει η υποτιθέμενη αδειοδότηση του επαναλήπτη, όμως φαίνεται να έχει γίνει 100% από τοπικό φορέα. Δεν έχω μέτρο σύγκρισης με άλλες περιπτώσεις, αλλά εικάζω ότι κάποιος τοπικός παρέκαμψε το κομμάτι του υπουργείου ή ότι άλλο προβλέπεται;

2Mδης είπε...

Ακριβώς έτσι. Και τώρα θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες κλπ

Επίσης θα πρέπει να δούμε που έχει εγκατασταθεί ο σταθμός SZ3BCE, όταν ζητάω εγώ ΕΔΚ ρωτάνε ακριβή διεύθυνση ακόμα και σε δάσος να είναι γνωμοδοτεί το δασαρχείο. Εκεί γράφουν πλατεία τάδε χωρίς ακριβή διεύθυνση... Αδειοδότησαν σταθμό που δεν ξέρουν που είναι?

2Mδης είπε...

"...Η παρούσα άδεια δεν απαλλάσσει τον ενδιαφερόµενο σύλλογο και τον υπεύθυνο σταθµού
από τις υποχρεώσεις τους όπως αυτές προκύπτουν από τον Κανονισµό λειτουργίας

ερασιτεχνικών σταθµών ασυρµάτου (ιδίως άρθρα 15,16,17,18,19,20,21) και τις λοιπές
ισχύουσες σχετικές διατάξεις..."

Άρθρο 21 παράγραφος 7. Οι υποζώνες συχνοτήτων της υπηρεσίας ερασιτέχνη είναι οι εκάστοτε εκχωρημένες από τον Ελληνικό Κανονισμό Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ), όπως αυτός ισχύει κάθε φορά. Οι υποζώνες κατά βάση ακολουθούν τα οριζόμενα στο σχέδιο κατανομής/χρήσης ραδιοσυχνοτήτων της «Περιοχής 1» της Διεθνούς Ενώσεως Ραδιοερασιτεχνών (Band Plan IARU - Region 1).

2Mδης είπε...

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άδεια και στα εξής σημεία:

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: KM17GC

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗΣ: SIMPLEX

Ενεργος ακτινοβολούμενη ισχύ 140W(!!!!)

Όποιος ενέκρινε την άδεια έδωσε ρέστα...

Στο μεταξύ οι αναμεταδότες νομίζω παίρνουν πλέον διακριτικό SW και όχι SV, με επιφύλαξη...

Ανώνυμος είπε...

Το SZ3BCE-R ως διακριτικό του επαναλήπτη το διαλέξαμε μόνοι μας αν θέλετε να ξέρετε για να μην μπερδευόμαστε!

Ανώνυμος είπε...

Η σύνταξη της άδειας φαίνεται έγινε καθυποδειξη κάποιου ραδιοερασιτεχνη. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεωγραφικό σύστημα ΚΜ17 που γράφει. Αυτά δεν τα ξέρει κανένας υπάλληλος νομαρχίας.
Κανονικά πρέπει να πέσουν κεφάλια. Από τη μια ήθελαν να απαγορέψουν τις κεραίες μας και από την άλλη αλώνιζαν με φίλους και γνωστούς τις συχνότητες μας

Ανώνυμος είπε...

H EER όταν είδε επαναλήπτη στο 144.850 έκανε κάτι; Ένσταση στο υπουργειο ή μπα;
Υπαρχει έφορος υποτίθεται τι κάνει;

2Mδης είπε...

Κοιμάται.

Ρε είσαστε σοβαροί? Τι περιμένετε να κάνει η ΕΕΡ, ένα καφενείο είναι που ανοίγει μόνο Τετάρτη. Κόβει και μια πίτα το Γενάρη! Πότε έκανε για να κάνει τώρα? Τελευταία και καταϊδρωμένη ΠΑΝΤΑ πίσω από τις εξελίξεις.

Υπάρχει υπουργείο και υπάρχει και επιθεώρηση της διοίκησης για τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει και ο συνήγορος του πολίτη. Αυτοί είναι υπεύθυνοι.

2Mδης είπε...

Είπατε εσείς σήμερα χρονια πολλα που είναι του αγίου Παϊσιου ή είσαστε τίποτα αντίχριστοι??

2Mδης είπε...

Έδρα του συλλόγου είναι ένα βουλκανιζατέρ, λέει...

Γίνονται αυτά? Δλδ το υπουργείο δεν έλεγξε αν υφίσταται σωματείο με φυσική έδρα όπως ορίζει ο νόμος?

Α-ΠΟ-ΚΛΕΙ-Ε-ΤΑΙ! Αυτοί που τα λένε τι ειδικότητα έχουν???

Ανώνυμος είπε...

Από ότι φαίνεται μετακινήθηκαν σιωπηλά στη "νόμιμη" συχνότητα των 145.7, και αφαίρεσαν σχεδόν όλα τα σχετικά ποστ από το FB. Ωστόσο δεν αναιρεί το αξιόποινο της μαϊμού αδειοδότησης και συλλόγου...

Ανώνυμος είπε...

Ψάξε λίγο ακόμα δυτικά θα βρεις και άλλα περίεργα..

2Mδης είπε...

Και δυτικά και βόρεια και βορειοανατολικά! Χαμός γίνεται, καρμπόν καταστάσεις από άσχετους μεν, αδειούχους δε που βάζουν επαναλήπτες όπου τους βολεύει.

Δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν έχουν τις γνώσεις και οι δήθεν σοβαροί σύλλογοι που υποτίθεται εποπτεύουν τις συχνότητες κοιμούνται όρθιοι...

Μερικά θέματα όμως βγάζουν μάτι! Κρύβονται πίσω από συλλόγους που σήμερα συνεδριάζουν στο συνεργείο του Μήτσου, αύριο στο σουβλατζίδικο του Κώστα και μεθαύριο στην αντιπροσωπεία του Βασίλη και ρωτάνε με στόμφο τι ειδικότητα έχεις που τους ρωτάς για το κVloxaνείο που έβαλαν στο νταμάρι!
Και με το που πέσει ένα γραπτό ερώτημα στο υπουργείο τρέχουν και δε φτάνουν.

Ότινάναι...

Ανώνυμος είπε...

Γεωγραφικό σύστηµα : KM17GC

Πόσο γουδί ήταν αυτός που το έγραψε;

Ανώνυμος είπε...

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκε στο Facebook (και αναδημοσιεύτηκε βλακωδώς)...αναδημοσιεύτηκε βλακωδώς από ποιους ?

2Mδης είπε...

Από αυτούς που αναδημοσιεύουν ότι παπαριά δουν χωρίς να διασταυρώνουν. Και μετά κατεβάζουν την ανάρτηση μαζί με τα σχόλια αντί να ζητήσουν συγγνώμη από όσους την διάβασαν.
Υπάρχουν πολλές τέτοιες σελίδες.

Ψάξε λίγο στο FB...

Ανώνυμος είπε...

Ναι υπάρχουν κάποιοι που δεν πρόλαβαν να πάρουν το πτυχίο και αμέσως το παίζουν ειδήμονες, ανοίγουν 3-4 σελίδες να ενημερώσουν δήθεν με ότι άσχετο κυκλοφορεί. Κάποιοι δεν έχουν καν σταθμό, ένα κινέζικο φορητό δεν ξέρουν την τύφλα τους και αντί να κοιτάξουν να ανοίξουν τα στραβά τους να μάθουν κάνουν σελίδα να επιμορφώσουν τους υπόλοιπους. Θα έγραφα και άλλα αλλά δεν θέλω να γίνω κακός ορισμένοι είναι μεγάλα νούμερα.

GIMEL TAU LTD είπε...

... Ορισμένοι ??? !!!

2Mδης είπε...

Αφου σου λέει δε θέλει να γίνει κακός...

Ανώνυμος είπε...

-Γεια σου Γιάννη -Κουκιά σπέρνω! Και με λίγα πολλά μούτρα μαζέψανε το μπουρDelo από το 144,850 φεύγοντας κακήν κακώς. Οι παληκαρισμοί "εχουμε χαρτιά" κλπ έμειναν σε στενό οικογενειακό κύκλο γιατί πιο έξω γελάει ο κόσμος. Και παράλληλα με τους παληκαρισμούς έκαναν και αίτηση τροποποίησης να νομιμοποιηθεί το μπουρDelo σε νόμιμη συχνότητα γιατί προβλέπεται καμπάνα!
Καλόπιοτος και μυρωδάτος παλικάρια! Σεμνά και ταπεινά την επόμενη φορά! Τους νταήδες να τους κάνετε στα χωριά σας!!

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΧΑΧΑΧΧΑΑ