Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Αναβάθμιση κεραιών...

 Μέσα στον Αύγουστο έκανα συντήρηση σε όλες τις κεραίες του 2nd QTH, από 160μ μέχρι 10μ. Έδωσα ύψος όπου μπορούσα και το κυριότερο άλλαξα μονωτήρες με ελαφρύτερους. Στα 80 και στα 160 οι μονωτήρες που είχα βάλει κατα την εγκατάσταση ήταν πορσελάνης με αρκετό βάρος και αποτέλεσμα να χαμηλώνει το σύρμα των διπόλων. Έβαλα πλαστικούς μονωτήρες και τέντωσα οπότε πήρα κάποιο ύψος, ενώ πρόσθεσα και  ύψος στους ιστούς που συγκρατούν τα άκρα.



 Χθές ήταν η σειρά των
144ΜΗΖ
να αναβαθμιστούν. Μετά από ένα καλό ρετουσάρισμα σε δυο yagi 6 element με T-match, τις τοποθέτησα την μία κάτω από την άλλη με splitter -3db στα 12 μέτρα από το έδαφος. Δυστυχώς χρειάστηκε και επισκευή ο ρότορας, αλλά η εγχείρηση πέτυχε και όλα πήγαν καλά.


 Τεστ με Αθήνα σε κατεύθυνση που υπάρχει κορυφή 1000μ αλλά παρόλα αυτά η οριζόντια πόλωση περνάει!

Οι κεραίες που χρησιμοποίησα είναι από την 4άδα που είχα στο σταθμό μου στην Αθήνα, για πολλά χρόνια. Περιγραφή τους έχω κάνει εδώ.

Αυτά, για να μην "σκουριάζουμε"...

 


(Οκ, έπαιξα και λίγο στα 23cm! To ομολογώ!!!)

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εσβιεναμπραβοτζουλιετογιανκεικα?

2Mδης είπε...

ντα

2Mδης είπε...

οκ, ΤΝΧ για την παρατήρηση, το διόρθωσα. Αν πατήσεις επάνω και μετά δεξί κλικ "άνοιγμα σε νέα καρτέλα" μετά + και ανοίγει τεράστια. 73

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα,
δυο ερωτήσεις.
1. Πόσο κοντά είναι οι ανεμογεννήτριες; Εχεις παρατηρήσει κάποια παρεμβολή η με κάποιο τρόπο να επηρεάζεται η λήψη σου; Αν ναι σε ποιες μπάντες; Γενικά σε κορυφές που υπάρχουν α/τριες μπορεί κάποιος να ανεβει για επαφες, sota κτλ; 2m; 20; 40;
2. VHF contest δεν είχε φέτος; Απογοητεύτηκες που δε σε είχε στη λίστα αποτελεσμάτων η ΕΕΡ;

2Mδης είπε...

Καλημέρα.

Οι ανεμογεννήτριες είναι στα 1500μ με οπτική επαφή. Δεν έχω καμία παρεμβολή σε καμία μπάντα. Ειδικά στις συχνότητες 2μ και 23cm κάνω πάρα πολλές δοκιμές με ενισχυτές χαμηλού θορύβου και ποτέ δεν έχω παρατηρήσει τιποτα. Εκτός αυτού ανεμογεννήτρια 1KW έχω και εγώ σε απόσταση αναπνοής από τις κεραίες. Το inverter 48VDC-->220VAC βγάζει κάποιον αμεληταίο θόρυβο ο οποίος τρέχει στις γραμμές τροφοδοσίας και αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με RFC.
Έχω ανέβει πολλές φορές σε κορυφές που φιλοξενούν ανεμογεννήτριες. Ποτέ δεν αντιμετώπισα θόρυβο RF από αυτές. Το μόνο που με χαλάει είναι που ο χωρος θυμιζει εργοτάξιο και όχι βουνό.

Το contest έγινε κανονικά. Σε όλες τις χώρες που έχουν σοβαρούς ραδιοερασιτέχνες και υπεύθυνους συλλόγους που στηρίζουν τέτοιες δραστηριότητες. Δεν πήρα μέρος γιατί έπρεπε να είμαι στο 2nd QTH το συγκεκριμένο σ/κ (πράγμα που αποδείχτηκε τελικά σωτήριο αλλά δεν θα επεκταθώ απο εδώ....)

Η ΕΕΡ είναι από μόνη της σκέτη απογοήτευση και δεν επηρεάζει τις αποφάσεις μου σε τπτ. Εδώ και χρόνια έχει βάλει τον αυτόματο πιλότο και οδεύει στην διάλυση...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ για το χαλιφάτο και το που οδεύει ήρθε και η πανδημία και απόγινε. Όσο διοικείται με χαλίφη - χαλίφενα και υπόλοιπους yesman, χειροκροτητές, 1 ή 2 εξωγήινους η διάλυση θα είναι ορατή όπως ορατό είναι το διεθνές νομ. ταμείο στη γείτονα ειδικά με τη σύμβαση που υπέγραψαν για την έδρα. Όχι ότι άλλοι σύλλογοι βγάζουν κάποια σοβαρή δραστηριότητα. Λυπηρό δεν μας αξίζει αυτή η κατάσταση.

Ανώνυμος είπε...

Για πειραματιστές και πειραματούχους:
Θα πετάξει αύριο μεταξύ 12-13ΩΕ όποιος το ακούσει ας μας το πει
https://alexander.n.se/grimetons-sister-station-shall-reappear-in-the-stratosphere/?lang=en

Ανώνυμος είπε...

no news bad news??..

2Mδης είπε...

Να χαίρεσαι! Συνήθως τα ξαφνικά ρ/ε νέα είναι άσχημα...