Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

VHF+UP contest...

 

Το περασμένο σαββατοκύριακο ήταν το Subregional Contest που αφορούσε συχνότητες από 144MHz έως 76GHz. Οι πιο δημοφιλείς μπάντες τουλάχιστον για τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη είναι τα 2m και τα  23cm. 

Μετά από δυο χρόνια αποχής λόγω covid, αποφάσισα να ανέβω στο βουνό το πρωί του Σαββάτου για να στήσω κεραία-σταθμό και να συμμετέχω στα 2m. Ευτυχώς για την περιοχή του Παρνασσού η πρόβλεψη κινδύνου φωτιάς ήταν στο κίτρινο, οπότε δεν υπήρχε πρόβλημα μετακίνησης. Η πρόγνωση καιρού έδινε καταιγίδα στην βόρεια Ελλάδα και δυνατό άνεμο στο Αιγαίο...


Πράγματι το πρωί του Σαββάτου όλα καλά, ακολούθησα την συνηθισμένη διαδρομή και κατά τις 11 είχα φτάσει στο πυροφυλάκειο του Παρνασσού. Πλήρης ηλιοφάνεια και ελαφρύ αεράκι! Πρώτη δουλειά να αδειάσω ένα μπουκάλι εντομοκτόνο μέσα στον οικίσκο, κρατώντας με ευλάβεια ένα παλιό έθιμο που καθιέρωσα πριν χρόνια όταν ξύπνησα με δυο σκορπιούς μέσα στον υπνόσακο... 

Ξεφόρτωσα τον εξοπλισμό και άρχισα την συναρμολόγηση της κεραίας.

Τα δύσκολα άρχισαν μετά μια ώρα όταν προσπάθησα να ανεβάσω την κεραία με τον ιστό στο προβλεπόμενο ύψος. Ο Αίολος είχε διαφορετική άποψη! Χρειάστηκε να περιμένω κρατώντας τον ιστό για αρκετά λεπτά, μέχρι να βρω τα κατάλληλα δευτερόλεπτα που έκοβε ο αέρας για να ανεβάσω την κεραία. 4-5 μποφωρ ήταν αλλά οι απότομες ριπές στην κορυφή του πυργίσκου όταν κρατάς μόνος το κεραιοσύστημα δυσκόλευαν την εγκατάσταση.

Στις 2 το μεσημέρι είχαν στηθεί όλα, έγιναν οι δοκιμές λήψης εκπομπής, γέμισε η γεννήτρια με καύσιμο, ρυθμίστηκε το Ν1ΜΜ με το locator της περιοχής. Το beacon του αείμνηστου Φώτη SV2JL είναι ακόμα στον αέρα και βοήθησε στον έλεγχο του LNA και της κατεύθυνσης της κεραίας. 

Η κεραία θα γύρναγε με το χέρι, ο ιστός κατέληγε έξω από το παράθυρο του οικίσκου οπότε άφησα τις δαγκάνες λίγο "λάσκα" και εφόσον ήταν βορρά άκουγα φουλ το μπήκον του Φώτη, γυρίζοντας λίγο ανατολικά έβλεπα LZ, YO, λίγο δυτικά YU, Z3. 

Μέχρι τις 5 χαζολόγαγα βγάζοντας φωτογραφίες, πέντε παρά τέταρτο η γεννήτρια άρχισε για ζέσταμα και 5 και 1 βγήκα στον αέρα.

 Οι πρώτες κλήσεις δεν απαντήθηκαν σημάδι ότι δεν υπήρχε κόσμος στον αέρα, οπότε η κεραία έστρεψε μόνιμα προς βορρά. Χαμηλά ακουγόντουσαν αρκετοί Βούλγαροι και Σέρβοι που έκαναν τοπικούς σταθμούς που προφανώς είχαν πιο δυνατά σήματα από μένα.

Το πιο άσχημο όμως δεν ήταν η απουσία σταθμών αλλά ο αέρας που δυνάμωνε. Μπορούσα ακόμα -έστω με δυσκολία- να στρέφω την κεραία όπου ήθελα...

Έκανα τις πρώτες επαφές τόσο με Ελλάδα όσο και με εξωτερικό. Ελάχιστες βέβαια αλλά καλές από θέμα απόστασης. 500-700-850 χιλιόμετρα! Μόνο κάποιους Ιταλούς άκουσα χαμηλά αλλά αυτοί δεν με άκουσαν, κατά τα άλλα όσους σταθμούς άκουσα τους έκανα, μεταξύ αυτών Ρουμανία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Μάλτα...

Δυστυχώς μόνο τέσσερις ώρες κράτησαν οι επαφές, χρειάστηκε να διακόψω αρκετές φορές για να ελέγξω και να σφίξω τα σχοινιά που ήταν δεμένος ο ιστός. Προς βορρά φαινόταν πολύ βαριά συννεφιά μεγάλη σε ύψος που όσο βράδιαζε φωτιζόταν από συνεχείς λάμψεις. Οι σταθμοί από Βουλγαρία σταμάτησαν να ακούγονται και γενικά η μπάντα σίγησε...

Κοντά μου δεν έπεφτε ούτε σταγόνα, χαρακτηριστικό είναι ότι δεν ξεσύνδεσα καν την κεραία όλη την νύχτα, υπήρχε ξαστεριά. Το πρόβλημα ήταν ο αέρας! Δαιμονισμένος αέρας 8-9μποφώρ, το πρωί είδα ότι είχε μετακινήσει ακόμα και την γεννήτρια μερικά μέτρα!

Το απογοητευτικό ήταν ότι το πρωί της Κυριακής δεν ακουγόταν απολύτως τίποτα στην μπάντα. Οι σταθμοί στα βόρεια είχαν πληγεί από την νυχτερινή καταιγίδα από ότι είδα αργότερα στο διαδίκτυο. Ενώ στο 144,300 ακουγόντουσαν Έλληνες κυνηγοί! Χρόνια υπάρχει αυτό το πρόβλημα αλλά οι τοπικοί σύλλογοι κοιμούνται όρθιοι. Κανείς δεν έχει πάει στον τοπικό κυνηγετικό σύλλογο να ενημερώσει αυτά τα δίποδα που παίρνουν ένα ντουφέκι και έναν φορητό ασύρματο εκπέμποντας όπου γουστάρουν...

Στο μεταξύ για την Κυριακή και λόγω των ανέμων, η κατηγορία κινδύνου φωτιάς είχε ανέβει στο πορτοκαλί, κατηγορία 4. Ομάδες που σκόπευαν να βγουν από Πεντέλη και Υμηττό ματαίωσαν αφού τους απαγορεύτηκε η είσοδος στην δασική περιοχή...

Αποφάσισα να διακόψω. Το μόνο που έπρεπε να γίνει ήταν να σταματήσει έστω για μισή ώρα ο αέρας για να μου επιτρέψει να κατεβάσω σώα την κεραία. Χρειάστηκε να περιμένω αρκετά...

Αποχώρησα γύρω στις δέκα το πρωί της Κυριακής, σχεδόν άυπνος. Ελάχιστες επαφές, οι περισσότερες με εξωτερικό. Ωστόσο θεωρώ ότι χρειαζόμουν αυτή την εξόρμηση μετά την διετή αδράνεια! Και θα την ξανάκανα...








Τα αξιοσημείωτα:

α. Μέσος όρος απόστασης ανά επαφή πάνω από 400 χιλιόμετρα!

β.  Πιο μακρινή επαφή στα 864χλμ.

γ. Όταν κατέβασα τον ιστό και ξεσύνδεσα την κάθοδο από την κεραία, αυτή άρχισε να γυρίζει σαν έλικας και περίμενα να σταματήσει δέκα λεπτά πάνω στην σκάλα!

δ. Στον οικίσκο, ο αέρας πέρναγε ανάμεσα από τα τζάμια και τον ξεραμένο στόκο και ξύριζε!

ε. Την νύχτα που έβγαινα έξω από τον οικίσκο, ένιωθα όπως τότε που πέρναγα με το Ε/Ο ΟΜΗΡΟΣ από το Κάβο Ντόρο για να πάω στην Χίο, αλλά χωρίς κάγκελα στο κατάστρωμα!

στ. Ο αέρας είχε καθαρίσει την ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να δω πολλές πτώσεις μετεώρων αρκετά εντυπωσιακές...

Μέχρι την επόμενη εξόρμηση νάμαστε όλοι καλά. 73

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια Γιάννη πάντα να σαι καλά να βγαίνεις στον αέρα. Αν έχεις χρόνο περιέγραψε και τους εξοπλισμούς που έχεις κάθε φορά που ανεβαίνεις γιατί έχει ενδιαφέρον για τους νέους. 73!

2Mδης είπε...

Ευχαριστώ. Παράλειψη μου που δεν αναφέρω εξοπλισμό, δεν έχω κάνει κάποια αλλαγή σε αυτόν πλην μιας δοκιμής με εξωτερικό τροφοδοτικό 12V που έκανα.

Λοιπόν, κεραία είναι μια ιδιοκατασκευή κατευθυντική σε σχέδιο dk7zb 8στοιχείων, εννοειται σε οριζόντια πόλωση. Συνδέω με 1/2" hardline και ακολουθεί ο "αυξητής διάδοσης" μια κατασκευή που περιλαμβάνει προενισχυτή χαμηλού θορύβου LNA, ενισχυτή ισχύος μέχρι 350W ( αλλά δουλεύει αυστηρά στα 99,9W!!) sequencer, ομοαξονικούς μεταγωγούς και γραμμικά τροφοδοτικά 50V και 12V.

Ασύρματος είναι το FT897 της YAESU με 1,9Kc και 0,4kc φίλτρα για SSB και CW αντίστοιχα...

Για τροφοδοσία χρησιμοποιώ μια 4χρονη γεννήτρια 1KVA.

Ιστός πτυσσόμενος αποτελούμενος από σωλήνες αλουμινίου που φτάνει έως 8 μέτρα ύψος.

Προχθές έκανα την εξής δοκιμή, τροφοδότησα τον ασύρματο από εξωτερικό τροφοδοτικό 12V switching αντί για αυτό που έχω εντός του "αυξητή" με σκοπό να δω κατα πόσο δουλεύει απρόσκοπτα με την γεννήτρια, με σκοπό κάποια στιγμή να αντικαταστήσω τα γραμμικά τροφοδοτικά για μείωση βάρους...


Ανώνυμος είπε...

Δεν ήταν μετεωρίτες, εξωγήινοι ήταν

2Mδης είπε...

Δυστυχώς πριν λίγο στα σχόλια ήρθε μια δυσάρεστη είδηση που αφορά το sk ενός γνωστότατου και σεβαστού συναδέλφου. Λόγω της ώρας δεν μπορώ να διασταύρώσω την είδηση.
Αν γνωρίζει κάποιος έγκυρα ας με ενημερώσει στο mail μου.

2Mδης είπε...

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η πιο πάνω είδηση.
Ο Κώστας Παναγοπουλος SV1AIA είναι SK.
Λυπάμαι πραγματικά ήταν υπόδειγμα συναδέλφου και πολύ καλός φίλος.
Η γνωριμία με τον Κώστα ήταν καθοριστική για την πορεία μου στον χώρο.
Συλλυπητήρια στους οικείους του.
Πραγματικά δυσάρεστη είδηση...

SV1SSK είπε...

Καλησπέρα Γιάννη, σε λάμβανα πάρα πολύ καλά στο QTH μου το Σάββατο 2/7 για αρκετή ώρα και σε καλούσα. Μάλλον ήσουν στραμμένος προς βορρά οπότε ακόμα και όταν ήμουν QRO δεν μπορούσες να λάβεις. Πολλά συγχαρητήρια για την προσπάθεια και τις επαφές σου.

2Mδης είπε...

Καλησπέρα Μιχάλη. Λόγω αέρα ήταν πολύ δύσκολο να κρατήσω για ώρα την κεραία στραμμένη προς Αθήνα. Ο αέρας την γύριζε πάλι προς βορρά που είχε και περισσότερους σταθμούς από εξωτερικό. Νομίζω μόνο μια επαφή έκανα με λεκανοπέδιο.
Είχες οριζόντια πόλωση?

SV1SSK είπε...

Ναι, Γιάννη οριζόντα πολωση. Εχω πλέον μια dual band 7 στοιχείων στα 2m & 14 στοιχείων στα 70cm με κοινό κονέκτορα και στην κορυφή του ιστού μια για τα 23cm με 35 στοιχεία. Τα boom και στις δύο είναι 3m+. Ενώ ήσουν στραμμένος προς βορρά εγώ είχα την μεγιστη λήψη απο εσένα στις 295 μοίρες αλλά σε λάμβανα απο 285 έως 305 άνετα. Μετά ανέβαινε πολύ ο θόρυβος και σε έχανα.

Ανώνυμος είπε...

σε περιμένουμε με ανυπομονησία και στο Poseidon event

2Mδης είπε...

Τι λέτε ρε αντίχριστοι που θα βγω στο Ποσειδών event??
Αυτά είναι για ειδωλολάτρες!

Εγώ περιμένω το Παΐσιος event! Με σήμα την παντόφλα...

Ανώνυμος είπε...



Το ειδικό διακριτικό J43POTA θα ενεργοποιηθεί την Κυριακή 17/7 από τις 09:00 έως τις 21:00 τοπική ώρα στο Αστεροσκοπείο Χελμού (https://helmos.astro.noa.gr/) στον προαύλιο χώρο των εγκαταστάσεων του τηλεσκοπίου Αρίσταρχος σε υψόμετρο 2340 μέτρων.
Η ενεργοποίηση θα αφορά εκπομπές τόσο στα HF όσο και στα VHF UHF με παράλληλη ενεργοποίηση του πάρκου SV-0227 και του Poseidon event στα 2μ.
Ευχαριστούμε το επιστημονικό προσωπικό του Αστεροσκοπείου του Χελμού και ιδιαίτερα τους κ. Π. Χάντζιο - Κύριος Ερευνητής του Ε.Α.Α. και Αλέξη Γουρζέλα - Τεχνικό του τηλεσκοπίου που ανταποκρίθηκαν άμεσα για την έγκριση και την υποστήριξη της δράσης μας.
Θα χαρούμε να τα πούμε στο αέρα, 73!
Η ομάδα του J43POTA
https://www.qrz.com/db/J43POTA

για αυτό τι έχεις να μας πεις κύριε 2Μδης το εγκρίνεις?

2Mδης είπε...

Γιατί θα πρέπει να εγκρίνω εγώ μια συνηθισμένη δραστηριότητα?
Δεν έχει σχέση με διάφορες φαιδρότητες που διοργανώνονται συνήθως από κάτι γραφικούς της περιοχής.
Καλή επιτυχία τους εύχομαι.

Ανώνυμος είπε...

για διάβασε καλά δεν είναι συνηθισμένη δραστηριότητα αλλά τέτοιος μαλακας που είσαι κρίμα που σου έστειλα κιόλας υλικό.https://www.facebook.com/groups/249955679501519/permalink/816741859489562/ μπες και ξεστραβώσου διάβασε τα σχόλια της δημοσίευσης μπας και πάρεις μπρος.. αλλά τέτοιος κλίκαδώρος που είσαι ούτε για αυτό δεν κάνεις. Παρόλα αυτά ο αγιος Παΐσιος να σε προστατεύει προστατεύει και ηλίθιους bye bye

2Mδης είπε...

Μαλακας και μεγαλος μάλιστα είσαι εσυ που νομίζεις θα με χρησιμοποιήσεις για να λύσετε τις διάφορες σας στο ποτα κότα και δεν ξέρω τι άλλο. Φαγωθειτε μόνοι σας! Βλακα.

Ανώνυμος είπε...

έχετε διάβασει τούς κανόνες η σταθμοί POTA έινε μόνο για φορητή δραστηριότητα εκτός αν άλλαξε κάτ

Και έχω μείνει πίσω από τα γεγονότα η τροφοδοσία αν έινε από το δίκτυο τής ΔΕΗ η αν έινε από μπαταρία 🔋 τότε ίσως αλλάζει το θέμα

Μιχάλη ποτέ δεν υπήρξε κανόνας στο Parks On The Air που να λέει ότι πρέπει να είναι φορητή δραστηριότητα. Οι Αμερικάνοι δουλεύουν αρκετά mobile, ακόμα και μέσα σε κτίρια πάρκων. Οι κανόνες λένε απλά να είσαι εντός του πάρκου, σε δημόσιο, ανοιχτό για το κοινό χώρο, και ο προαύλιος χώρος του Αστεροσκοπείου έχει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά.
Πέραν αυτού όμως, και η ελληνική αλλά και διεθνής νομοθεσία σχετικά με τη φορητή ραδιοερασιτεχνική δραστηριότητα δεν έχει κανέναν περιορισμό όσον αφορά το ρεύμα. Αν ο σταθμός λειτουργεί σε ανοιχτό χώρο χωρίς μόνιμη εγκατάσταση θεωρείται φορητός. Αν έχεις τεράστια μπαλαντέζα η υπάρχει κάπου πρίζα δεν επηρεάζει κάτι, εξακολουθεί να θεωρείται /P.
Οπότε και τέτοιος κανόνας να υπήρχε και πάλι δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.

η μπαλαντεζα δεν έινε ρεύμα από δηκτικό δεν είσε φορητός

Αλλά δεν λέω ότι κάτι γίνεται διαβάστε λέει όχι από ιδιόκτητους χώρους πάρκο το οποίο να έινε ανοιχτό

Τέλος δεν το λέω για να κάνω το σερίφη κάντε ότι κάνετε λίγο διακριτικά


ο προαύλιος χώρος είναι ανοιχτός και προσβάσιμος από το δρόμο του χιονοδρομικού κέντρου.

προσωπικά δεν έχω θέμα αλλά λέει ότι λέει μπείτε να διαβάσετε έγινε και θέμα ερώτησης από τον Σέρβο admin

μπορείς να είσαι φορητός με ρεύμα δικτύου. Ο ορισμός από το ΦΕΚ περί ραδιοερασιτεχνών το λέει.

Ανώνυμος είπε...

αγόραρε μου εσύ Φιλάκια πάντα να έχεις την προστασία του αγίου παϊσίου αλλά με μπέρδεψες δεν είμαι από την περιοχή είμαι ένας λάτρης του σγίου παϊσίου

2Mδης είπε...

Ναι μπράβο. Με την ευχή του γέροντα λοιπόν βγάλτε τα μάτια σας μόνοι σας.

Πρόσεξε μόνο λίγο την ορθογραφία σου γιατί βγάζει μάτια και καρφώνεται...

Ανώνυμος είπε...

Να χαρώ εγώ "Άγιο", ένα τσιράκι της KGB ήταν, που αγόρασε αγιωσύνη με τα ρούβλια της GazProm.