Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

--. --- --- --. .-.. .

Προς τιμήν του Σάμιουελ Μορς, το λογότυπο της Google σήμερα έγινε... μορσικό! Την πληροφορία μου έστειλε ο Σταμάτης SV1EML και για να υπάρχει σαν αρχείο η σελίδα, κάνω αυτή την (πρόχειρη) ανάρτηση. Περισσότερα για την ημέρα, στo blog του Σταμάτη.

Εγώ να προσθέσω μόνο σαν -φαρμακερό- σχόλιο ότι, την ίδια στιγμή που τιμάται ο Μορς παγκοσμίως, κάποιοι τρώνε τα νύχια τους με αγωνία περιμένοντας να καταργηθούν τα σήματα στις εξετάσεις!!

50 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

To γεγονός οτι έχουν καταργηθεί παντού σχεδόν ως προϋποθεση λειτουργιας στα morse δεν σας λέει τίποτα?
The following administrations have not required Morse code for amateur licences since the dates given.

AUSTRIA - 26 November 2003
AUSTRALIA - 1 January 2004
BELGIUM - 31 July 2003
BULGARIA - 27 August 2004
CZECH REPUBLIC - 1 May 2005
DENMARK - 1 February 2004
FINLAND - 1 November 2003
FRANCE - 4 May 2004
GERMANY - 15 August 2003
HONG KONG - 11 February 2004
IRELAND - 15 September 2003
ITALY - 12 August 2005
KENYA - 2 April 2004
NETHERLANDS - 1 September 2003
NEW ZEALAND - 17 June 2004
NORWAY - 18 August 2003
PAPUA NEW GUINEA - 6 October 2003
POLAND - 14 August 2004
SOUTH AFRICA - 4 February 2005
SPAIN - 1 March 2005
SWEDEN - 20 April 2004
SINGAPORE - 15 September 2003
SWITZERLAND - July 15 2003
UNITED KINGDOM - 26 July 2003
USA - 23 February 2007
Διαθέσιμο στην διευθυνση :http://www.rsgb.org/operating/morse.php

takis perreas είπε...

When the French navy ceased using Morse code in 1997, the final message transmitted was "Calling all. This is our last cry before our eternal silence."

Όταν το Γαλλικό ναυτικό έπαυσε να χρησιμοποιεί τον Κώδικα Μορς το 1997, το τελευταίο μήνυμα το οποίο εκπέμφθει ήταν «Κλήση προς όλους. Αυτή είναι η τελευταία μας κραυγή πριν την αιώνια σιωπή μας».

takis perreas είπε...

Γιάννη μου κι εγώ με την σειρά μου ελπίζω να καταργηθεί το αναθεματισμένο το Μορς κάποια 'μέρα.
Έτσι θα μπορέσουν όλοι οι παράνομοι να πάρουν με 1500 Ευρώ την άδεια-κάλυψη και να συνεχίσουν τον εμετό τους στις μπάντες τους!

sw9ofo είπε...

ναι μα να ηταν να το συνεχισουν στις μπάντες τους......

στις δικές μας μην κουβαληθουνε...και το παίζουνε και νομιμοι μετα.

Τεσπα, εγω πια ακουω τα πουλάκια να στελνουνε CQ και την δεκαοχτουρα να στελνει "ΑΕ"... τα εχω παιξει.....

Δεν ειναι ευκολο να κόβεις το μυαλό σου σε φετες για να μάθεις κάτι που ειναι πολυ δυσκολο να σου χρειαστέί. Στην αρχη τα εχεις οπτικά. Τα διαβαζεις και τα μαθαινεις. Μετά πρέπει να μαθεις να τα ακους. πανω σε μια απόλυτη μετάβαση - κατώφλι ανάμεσα στην εικόνα που σχηματίζει στο μυαλό σου το κάθε γράμμα (S=..., V=...-) και στον Ηχο το κάθε γράμματος,

εισαι πάλι στο σκαλι μηδεν, οπου το ακους, το ξέρεις, και δεν ξερεις αν πρέπει να το δεις η να το ακουσεις. Εκει εχω κολλήσει και νοιωθω ασχετος, ενω οι εξετάσεις πλησιαζουν.....Help....

Καλό θα ηταν να μου έλειπε αυτή η πνευματική κουραση. Εχω αγχωθει, δεν μπορω να δουλέψω, νυσταζω απίστευτες ωρες και εχω νευρα. Και ειναι αιτια που δεν μπορω να ξεφυγω απο την ρημαδομετάβαση.

ενω σαν ηλεκτρονικός ειμαι bad ass, ενω τους κανονισμους τους ξερω απο εξω, ενω εχω το μυαλό μου ακονισμένο και ακουγοντας μαθαινω το πως να λειτουργω ολο και καλύτερα σε όλες τις μπάντες, αυτα τα μορς με πεθαινουν.

Χίλιες φορές να ξαναεδινα το πτυχιο του ηλεκτρονικου παρα αυτό. Τωρα τα ξέρω πολύ καλύτερα γιατι τα εχω δουλέψει. αυτο για τα μορς που ελάχιστοι τα δουλευουν και ελαχιστοι ακομα και SV τα θυμουνται ειναι καιρος να αντικατασταθει με γνωσεις bandplan και διεθνων κανόνων συμπεριφοράς και τηλεπικοινωνιών. Και οποιος γουστάρει να κάτσει να τα μάθει. Γιατι σε λίγο κάποιοι θα εχουν την απαιτηση να ξερουμε να ακουμε baudot(!) μια που τα Morse εκλειψαν απο τις επίσημες τηλεπικοινωνίες.....

The road less pedaled είπε...

Ποτε μου δεν μπορεσα να καταλαβω τους ανθρωπους που συγκρινουν την Ελλαδα με ευνομουμενες και πολιτισμενες χωρες η με χωρες με πλουσια ραδιοερασιτεχνικη παραδοση οπως η Βουλγαρια και η Πολωνια. Στην Ελλαδα δεν εχει θεσπιστει καλα-καλα το bandplan.. Επισης στην Ελλαδα εχουμε τουλαχιστον 2 συλλογους σε καθε επαρχιακη πολη, χωρια τα παρανομα-περιφημα "πανελλαδικα δικτυα επαναληπτων και αναμεταδοτων". Με λιγα λογια σε πολλα θεματα ειμαστε ετη φωτος μακρυα απο τις εν λογω χωρες.

Να θυμησω στον ανωνυμο σχολιαστη οτι η ITU μεχρι και το 2003 απαιτουσε απο τα κρατη-μελη της, εξεταση στον κωδικα μορς προκειμενου ο υποψηφιος να εχει προσβαση στο φασμα των βραχεων.

Εφοσον η συνθηκη αυτη καταργηθηκε, οι ανωτερω χωρες κατηργησαν την εξεταση του κωδικα στα πλαισια της προσπαθειας τους να προσελκυσουν νεο κοσμο στον ραδιοερασιτεχνισμο και να σταματησουν την πτωση των απογοητευτικων αριθμων του πληθυσμου των ρ/ε.

Προσφατα λοιπον, στις ΗΠΑ,καταργηθηκε η εξεταση του κωδικα στην χαμηλοτερη κατηγορια (technicians) η οποια ηταν της ταξεως των 5wpm.
Και τι εγινε;
Οι στατιστικες εδειξαν πως η αυξηση ηταν γενικα μικρη και στις νεαρες ηλικιες αδιαφορη, κι επισης υπηρξαν πολλες αναβαθμισεις σε extra class των χρονια no-code hams.

Εαν λοιπον πιστευετε πως εκει εγκειται το προβλημα, εγω πιστευω πως το μορσικο αποτελει το τελευταιο φιλτρο των εξετασεων. Και λεω φιλτρο γιατι η εν δυναμει "ζημια" στα VHF+ ειναι σε κατα πολυ μικροτερη και ελεγχομενη κλιμακα σε σχεση με τα HF.

Μια πιθανη καταργηση της εξετασης του μορσικου, δηλαδη του τελευταιου φιλτρου, σε συνδυασμο με την συνεχιση του υπαρχοντος συστηματος εξετασεων θα ηταν κυριολεκτικα καταστροφικη. Και μιλαω για υπαρχον συστημα γιατι οπως αποδεικνυεται "μπαζει κρυο" χωρις να εχει απολυτη αξιοπιστια και διαφανεια οπως θα ειχε ενα κεντρικο συστημα εξετασεων.
Η Ελλαδα δεν ειναι ακομα ετοιμη να καταργησει τις εξετασεις στο μορς.
Και δεν μπορω να καταλαβω ολους αυτους που θελουν να δημιουργουν και να συντηρουν μια υδροκεφαλη κατασταση προσπαθωντας να διορθωσουν τα σωστα και προσπερνωντας τα λαθος.

Καποιος που ειναι υποψηφιος η sw θα αναρωτιεται "δηλαδη αν μαθω μορσικο για να περασω τις εξετασεις, θα γινω αυτοματα ενας καλος ραδιοερασιτεχνης;". Οχι. Απλα να επαναλαβω πως ειναι ενα αναγκαιο φιλτρο, καθως επισης -προσωπικη μου αποψη- ο κωδικας μορς αποτελει -για μενα τουλαχιστον- το μισο χομπυ. Ολα τα καλα DX ακουγονται σε CW και δουλευονται με μικρες κεραιες και λογικη ισχυ, σε ενα contest οταν η φωνη θα εχει μηδενικο rate, το cw θα κινειται, οταν λογω κακων συνθηκων ολα τα αλλα modes θα ειναι αναξιοπιστα, το cw θα ειναι εκει, operational.

Δυστυχως στην αρχη ακουγα ολες αυτες τις φωνες "το cw ειναι πεθαμενο, ειναι για τους δεινοσαυρους κλπ κλπ" κι εχασα πολυτιμο χρονο και πολλα DX. Τωρα, γνωριζω πως το cw ζει και βασιλευει και τις μπαντες κυριευει. Κοιταξτε συγκριτικα τους αριθμους των logs στα contest, κοιταξτε συγκριτικα τους αριθμους στις dxpeditions. Επισης θα μπορουσα να αναφερω δεκαδες νεαρους ραδιοερασιτεχνες που λατρευουν το cw. Μερικοι και μερικες: DJ1YFK, 9A6XX, IZ3ESV, SP5HNK, SQ8X, SV7NHN, KB0VVT, CX1JJ...

Μια τελευταια παρατηρηση και προταση:
Η ταχυτητα των εξετασεων 5wpm, εκπαιδευτικα ειναι λαθος. Γιατι σε αναγκαζει να αναλυεις τον καθε χαρακτηρα σε τελειες και παυλες εμποδιζοντας σε να τον ακουσεις σαν εναν ενιαιο ηχο. Θα πρεπει να οριστει με σαφηνεια απο τον νομο η ταχυτητα και να ειναι ελαφρως ταχυτερη, 10wpm ειναι αποδεκτα κι εκεή αρχιζει να αποκτα καποιο νοημα.

Η προταση τωρα, εχει να κανει με την εγχωρια δραστηριοτητα και διαδοση του cw. Π.χ σε hamfests θα μπορουσαν να γινονται μικροι διαγωνισμοι η διεξαγωγη ατομικων δοκιμασιων. Αυτο θα βοηθουσε καποιον να δει cw στην πραξη η να σκεφτει "την επομενη φορα θα ειμαι καλυτερος"

Gentlemen.. Tap your keys!
73!

sw9ofo είπε...

θα μου επιτρέψεις να αντικρουσω για μια ακόμη φορά την θεωρία του "φιλτρου". Ειπαμε - οι εξετάσεις δεν εχουν ανάγκη απο "ψαλίδισμα" υλης αλλά απο επαναδιατυπωση αυτής.

Συμφωνω μαζί σου οτι το μορς ειναι ωραιο. Καθομαι να το μάθω. κοφω τον (_|_) μου τετράγωνο στην καρέκλα για να το μαθω. Αλλα με πονά. Δωσε μου οσο κείμενο θελεις και αξιολόγησέ με εκεί. ΤΟ μορς δεν ειναι όμως γνώση, ειναι δεξιότητα. άλλος ειναι καλός στην ζωγραφική, άλλος ειναι καλός στο να μπογιαντίζει. Αλλος ειναι καλός στην μουσική, άλλος στο να σκαλίζει και να πριονίζει. Εχω με τους ηχους μου μεσα στην ζωη εχω μάθει να κάνω άλλα πράγματα και όχι να ακουω κωδικοποιημένα γράμματα σε μισά και όγδοα, και μάλιστα στην ίδια νότα. Το ορκίζομαι, πιό ευκολα μαθαινω να λαμβάνω σε rtty παρά σε μορς και ειναι αιτία η διαφορά στις νότες.

τα μορς ειναι δεξιότητα. Δεξιότητες μπορεις να μαθεις σε ενα μικρό παιδί, ακόμα και αν δεν εχει κλίση. ΔΕΝ μπορεις να απαιτησεις απο εναν ενήλικα να τις μαθει. και δη για να τον εξετάσεις μετα. Ειναι σχιζοφρενικά σαδιστικό αυτό που γίνεται.

Βασικό και κύριο ειναι οτι τα μορς με την άδεια της χρήσης των συχνοτήτων και το δικό μου πάσο μπορουσα να τα μάθω πιό ευκολα και να μην τα σιχαθώ. Τωρα που με βαζουν με το ζορι να τα μάθω, δυσκολο να τα ξαναγγίξω ιδιοτελώς. Γιατί σιχαινομαι να με βαζουν με το ζόρι να μαθω κάτι για να κάνω το γουστο μου. (ΕΔΩ ακολουθει κομμάτι απο το πιο πανω ποστ μου που λέω για την αναγκη τοσο της καταργησης οσο και τον ορισμο του bandplan κατα IARU ragion 1).

ξερω SV's που δεν εχουν καμια σχεση με αυτά που ξερω εγω για τις τηλεπικοινωνίες. Εχω 3 πτυχία πανω σε αυτές. Εκανα επικοινωνίες στα βραχέα στην Π.Α. κατα την διαρκεια της θητειας μου και ημουν ο μόνος στρατευσιμος που ειχα ποτε αναλαβει την διατήρηση των επαφών καθε μερα. εχω περισσότερες ωρες στον αερα των βραχεων απο αρκετους SV, μπορω να κατονομάσω.

αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο πρέπει να δωσω εξετάσεις για κάτι που ουτε στον στρατό δεν δουλεψα.

δεν φαντάζει απλά, ειναι τρελό.

Ανώνυμος είπε...

και μια που σε βρήκα, VictorKilo, να σου πω οτι ακόμα και η YL μου θα ειχε λιιιιγο παραπάνω νόημα να ασχοληθει αν ειχε και τα βραχέα, καθως της αρέσουν οι βολτες για mountaintopping και με εχει αφήσει μεχρι και μηχανάκι να βάλω στο καινουριο της αμαξάκι ωστε οταν βολτάρουμε να μπορω να κανω επαφές. (Θα μας ακουσετε απο καμια βουνοκορυφη εκει πάνω στα SSB.
(και που να δεις τι εχω κάνει στο σπίτι της! απο ταράτσα μεχι τις καθόδους και πως μπαινουν μεσα σε αυτό. μεχρι και με τα ξαδερφια της μαλωσε για τις κεραιες.

ομως, δεν βρισκει την πλάκα με το να μιλά απο δω απέναντι, και ας εχει την τεχνική κατάρτιση ωστε απλά να δωσει και να πάρει SW. η ΥL θα ηθελε ενα SV για να μπορει να δουλευει το δωμάτιο, να τα λέει με την.... SV κολλητή της(!) ναι, υπάρχει τέτοιο θεμα) και να ασχοληθει με το θεμα πιο σοβαρα αφου δεν θα σπαει νυχάκια με κεραιες (που να δεις τα δικά μου πως τα εχω κάνει) αλλά αυτο το μορσικό.....

88 de sw9ofo

sv8gke είπε...

sw9ofo δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα.Καταρχήν τα 2μ δεν είναι μόνο για να μιλάς με τον απέναντι,μπορείς να κάνεις πολλά,καλά και μακρινά dx!Και ειδικά εσύ που είσαι από την κρήτη μπορείς να κάνεις χρυσές δουλειές,καθώς το νησί σου πέραν του ότι είναι ξεχωριστή ραδιοχώρα και είναι πιο σπάνιο από την υπόλοιπη sv-land,είναι και σε κομβικό σημείο.Με λίγη τροποσφαιρική διάδοση(που από εδώ και πέρα έχουμε άφθονη)μιλάς με όλη την Ελλάδα και δουλευεις άνετα από ισραήλ έως μάλτα-ιταλία,και με μια πιο σοβαρή υποδομή πας και μακρύτερα.Συν τα σποραδικά το καλοκαίρι και τα ΕΜΕ όλο το χρόνο μπορείς να φτάσεις πολλές χιλιάδες κμ μακρυά.
Εγώ προσωπικά αν ξαναέδινα εξετάσεις για sw θα πήγαινα καθώς τα ενδιαφέροντα μου εστιάζονται στους 144MHz....και επάνω!!!
Οσον αφορά τα μόρς η συνταγή η δικιά μου )μπορεί να είναι και λάθος) είναι η εξής:
Ταχύτητα από 12wpm και επάνω έτσι ώστε να μην προλαβαίνεις να τα οπτικοποιήσεις αλλά να τα ακούς σαν ήχο.Βάζεις σε κάποιο πρόγραμμα(εγώ δούλεψα με το cw player) 2 γράμματα σε αυτή την ταχύτητα αφήνοντας μεγάλο κενό αναμεσα τους και τα ακούς με τυχαία σειρά.Όταν είσαι σε θέση να έχεις επιτυχία πάνω από 90% εισάγεις ένα τρίτο γράμμα και το αποκωδικοποιείς σαν ένα ξένο ήχο στο αυτί σου και όχι σαν τελείες και παύλες.Κατά αυτό τον τρόπο συνεχίζεις μέχρι να μάθεις όλους τους χαρακτήρες.
Αυτή η συνταγή είναι μία μίξη από συμβουλές παλιών συναδέλφων και της μεθόδου κοχ.
Πιστεψέ με η χαρά που θα πάρεις όταν καταφέρεις μόνος σου να αποκωδικοποιήσεις ένα μπίκον η ένα διακριτικό θα είναι πολύ ΜΕΓΑΛΗ.
Εγώ βρίσκομαι στο στάδιο να ξεπεράσω την ταχυκαρδία και το τρέμουλο ωστε να μπορέσω να κάνω ένα qso cw χωρίς να φεύγουν τελείες και παύλες ανεξέλεγκτα hi hi!!!
73 Μιχάλης

Ανώνυμος είπε...

Το φίλτρο των €1500 ή των€700 (όταν ήδη έχεις άδεια κ. 2) δεν σας φθάνει;
Μη μιλάτε λοιπό για διατήρησ φίλτρων, μιλάτε αν θέτε για ενεργοποίηση και εποπτεία των συχνοτήτων.

Ανώνυμος είπε...

αιώνιε...

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη μου, εξακολουθει να ειναι δεξιότητα. Εχω σποτάρει και τρελό DX σε CW (10μ διησιμερινό) εδω http://209.85.129.132/search?q=cache:vO-BBsf4bsMJ:host2.sv2esb.gr/webspots/spot%255C10m.html+sw9ofo+sv9gpv&cd=5&hl=en&ct=clnk&gl=uk το οποιο ΔΕΝ το πήρα με πρόγραμμα αλλά με το αυτάκι μου.
αρα και με τα beacon ειμαι εντάξει. Το θέμα μου ειναι οτι άλλο να σου αρέσει και άλλο να χανεις το μισό χόμπυ απο αυτό.

ακόοοομα ενα σημείο που δείχει το ΤΙ μπορουν να κάνουν τα SW που θέλουν να ασχοληθουν.

Τον είχα, ειχα την κεραία, τον ακουγα 59+ και δεν μπορουσα να τον κάνω. Και ας ειχα το κλειδι, και ας τον καταλάβαινα. Τι κερδίσα? τον έκανε άλλος SV9. εγω γιατι να ασχολουμαι? εγω, ειπαμε. Δεν κάνει. Πρέπει να πάω, να δωσω, και να παρω το SV για να μπορω να παίξω μορς στα βραχέα. Ακόμα και αν φτασω τις 120WPM πρέπει να περιμένω τις εξετάσεις. Που με πάνε απο αναβολή σε αναβολή. και λογω της φυσης της εργασίας μου αν μου στραβοκάτσει, αντε πάλι σε 6 μηνες. η αν ξυπνήσω στραβα και κοπώ, πρεπει να ξαναδοκιμάσω σε 6 μηνες. μα 6 μηνες ειναι το 1/50 της παραγωγικής μου ζωής. αφηστε με βρε πια με τα μορς. οποτε θελω θα τα μαθω. και αν δεν τα περάσω και με ακουτε στο καφενειο στος 6,5, μην βγειτε να πειτε (και συ φιλτατε διομήδη) οτι ειμαι παράνομος. Αν το να ανασαινεις γίνει κάποτε παράνομο, θα πεθανω για να ειμαι νόμιμος?

και σαν κρήτη που λές, δεεεεν ειμαι SV9, οπως εχουν πλασάρει την ραδιοχώρα, αλλά SW9, και τα DX ΔΕΝ μου δίνουν σημασία π.χ. στον δορυφόρο, γιατι εχουμε κλισεδάρει και πλασάρει το SV στο εξωτερικό και ο κόσμος δεν μας ξέρει, πρέπει να μας ψάξει. SV LAND την ειπες και συ μόλις. ακούει ο άλλος SW και ψάχνει διπλα στο SO και στο SP.

sw9ofo

Ανώνυμος είπε...

Αμα δεν σε ακουν πως να σου δωσουν
σημασια. Ειμαι Sw εχω κανει 1700 επαφες (40 χωρες) και ολοι μου εδωσαν κανονικα σημασια. δεν ειχα ποτε προβλημα. Οσο καιρο ακουω σατ με εξαιρεση το τελευταιο διμηνο που δεν εχω κεραιες δεν εχει τυχει να σε ακουσω.
73 sw1jgw

Ανώνυμος είπε...

μηπως επειδή βγαινω στα ανατολικά περάσματα του ΑΟ-51 στις 5 το πρωί?

γιατι στα δυτικά για να μπω θελω 1 κιλοβατ?

μια φορά είπα οτι βγαινω απο SV9LAND και σηκωσα pileup.....

The road less pedaled είπε...

Αγαπητε sw9ofo το να μαθει κανεις cw σε ταχυτητα 5wpm ειναι καθαρα θεμα χρονου και μπορει να το κανει ο οποιοσδηποτε. Η εν λογω ταχυτητα ειναι αστεια. Το να γινει κανεις ομως high speed telegraphy operator (>50wpm), εκει ναι οντως απαιτειται κοπος, πολυς χρονος και ταλεντο.

Απο εκει και περα νομιζω πως πρεπει να κοπιασει καποιος προκειμενου να πετυχει κατι. Δεν μπορεις να χτυπησεις τα δαχτυλα σου και να γινεις ετσι απλα ραδιοερασιτεχνης. Οπως με τον ιδιο τροπο δεν μπορεις να παρεις διπλωμα αυτοκινητου η δεν μπορεις να περασεις τις πανελλαδικες.
Οταν προσπαθεις για κατι, το μαθαινεις και το αγαπας. Και το κυριοτερο, το προσεχεις.

Βεβαια, ο ανωνυμος συμπλογκερ παραπανω εχει αλλη αποψη. Ενω αναγνωριζει οτι υπαρχει προβλημα διαφανειας, προτεινει να απομακρυνθει και το τελευταιο φιλτρο που εχει απομεινει και να πιασουμε τον βουρδουλα. Και να εφαρμοσουμε την τακτικη του βουρδουλα.. στην Ελλαδα!

Ειναι μια γνωμη κι αυτη. Με την οποια διαφωνω απολυτα. Εαν υπηρχε σωστη εκπαιδευση και μεριμνα απο τους τοπικους συλλογους, δεν θα υπηρχε η αναγκη του βουρδουλα. Εαν λοιπον πιστευεις πως απλουστοποιωντας τις εξετασεις συντηρωντας παραλληλα ενα τεραστιο υδροκεφαλο κρατος για να το εξαπατουμε και να το κλεβουμε θα γινουν τα πραγματα καλυτερα.. Εγω εχω αλλη αποψη.
Κι οσο βλεπω ολους εκεινους που ανικητοι και βλακωδως ζουν ανεμελα με τον αυτοματο πιλοτο τους, παραλληλα με το γεγονος οτι ειμαστε στην κορυφη (μαζι με ιταλους και ισπανους) του EU ZOO, θα υποστηριζω οτι η Ελλαδα δεν ειναι ακομα ετοιμη για μια τετοια αλλαγη.

Τελος το θεμα της επιτηρησης κατο το ημισυ επαφιεται σε μας. Εμεις πρεπει να αναφερουμε στις αρμοδιες αρχες αντιδεοντολογικες-παρανομες συμπεριφορες.

SW9OFO, μην κανεις το λαθος που εκανα εγω κι πολλοι αλλοι: ακουγαμε στην αρχη ολες αυτες τις μισαλλοδοξες φωνες για "το απαρχαιωμενο και δυσκολο" cw κλπ.. Εαν καθισεις διπλα στους σωστους ανθρωπους, εχοντας τα σωστα εργαλεια θα δεις πως ειναι απλο και συναρπαστικο. Δες τι εκανε ο Γιωργος SW2HWK στην hi score list του Morse Runner (CW Contest Simulator) www.dxatlas.com/MorseRunner/MrScore.asp ... piece of cake!

Βαλε σε προγραμμα την YL να κανετε παρεα cw. Εφοσον σε στηριζει με τα κεραιϊκα θα σε στηριξει κι εδω αν της το παρουσιασεις ως κατι ελκυστικο κι οχι σαν αγγαρεια.

Για μια πολυ καλη και πληρη προπονηση cw συστηνω ανεπιφυλακτα τα παρακατω:

www.justlearnmorsecode.com η εναλλακτικα το προγραμμα του G4FON (για τις εξετασεις αυτα αρκουν)

Morse Runner για εξασκηση σε QSO (εδω θα νιωσεις την μαγεια μεσα απο την ασφαλεια της εξομειωσης)

RUFZxp για εξασκηση σε callsign (εδω θα βελτιωσεις τα αντανακλαστικα σου)

Τελος, μια εξαιρετικη ιστοσελιδα www.lcwo.net προσφερει τα παραπανω και πολλα περισσοτερα αλλα απαιτει συνδεση στο ιντερνετ.

Υ.Γ.1: Η συνταγη του SV3GKE ειναι η καλυτερη. Γιατι συνδυαζει δυο εξαιρετικες μεθοδους εκμαθησης: Farnsworth και Koch.

Υ.Γ.2: Στο προηγουμενο σχολιο μου εγραψα κατι λαθος: στις ΗΠΑ, μεχρι προσφατα απαιτουνταν εξετασεις 5wpm για να γινεις extra class κι οχι technician οπως λανθασμενα εγραψα.

Ανώνυμος είπε...

Ara μη λες οτι δε σου εδωσαν σημασια. Pile up ξεσηκωσες!!!
sw1jgw

Ανώνυμος είπε...

Το debate morse/nomorse καλά κρατεί. Πριν γράψουμε τις απόψεις μας καλό είναι να κάνουμε κάποιες σκέψεις.

Είναι δυνατόν μία άποψη να είναι 100% ορθή;
Λάβαμε υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες;
Που βρισκόμαστε και που θέλουμε να φθάσουμε;
κλπ.

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να διαβάσετε τις σκέψεις που οδήγησαν στην κατάργηση του κώδικα στις ΗΠΑ:
www. Nocode.org

Όποιος θέλει ας μας δώσει στοιχεία για τις αντίθετες σκέψεις.

Κάθε άποψη βέβαια έχει τα υπερ και τα κατά της και όλες είναι σεβαστές. Διότι στην μεγάλη τους πλειοψηφία, γίνονται για το καλό του χόμπι. Προσωπικά δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι το χόμπι θα καταστραφεί με την κατάργηση. Ούτε την άποψη πως το χόμπι θα αποκτήσει περισσότερους με την κατάργηση. Αυτές είναι αφελείς σκέψεις ενδεχομένως.
Επιπλέον χρειάζεται να συνυπολογίσουμε και τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας, οπότε το πράγμα γίνεται δυσκολότερο.
Προσωπικά είμαι υπέρ της βελτίωσης της ύλης και υπέρ της κατάργησης των μορς.
Φυσικά όταν έγινε η σχετική διαβούλευση πέρυσι από το υπουργείο, πήρα μέρος και κατέθεσα προτάσεις όσο καλλίτερες μπορούσα. Δεν γνωρίζω άλλοι συνάδελφοι (ιδίως αυτοί που είναι απόλυτοι για την κατάργηση ή την μη κατάργηση) τι έκαναν.
Είτε καταργηθούν λοιπόν είτε όχι τα μορς, χρειάζεται οι συχνότητες να επιτηρούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν κατάλαβα, γιατί να αρχίσουν να της επιτηρούν μετά την κατάργηση; Ας κάνουν την εργασία τους όσο καλλίτερα μπορούν από τώρα.
Ιδίως στους σημερινούς καιρούς, όποιος έχει υγεία και εργασία πρέπει να τα τιμά και τα δύο δεόντως!
Μπορείτε να πάτε σε γνωστό πάρκιγκ του Χαλανδρίου, να δείτε τα αμάξια με τις κεραίες να… παλιώνουν αν θέλετε.


Αλλά η συζήτηση που κάνετε πήρε και μία τροπή που δεν με αρέσει. Μην κατηγοριοποιείτε τους συναδέλφους. Υπάρχουν εξαιρετικοί συνάδελφοι και στις δύο κατηγορίες. Όπως υπάρχουν και κακοί συνάδελφοι και στις δύο κατηγορίες. Οπότε συνάδελφε από την 9 περιοχή, βγαίνε όσο περισσότερο μπορείς στις συχνότητες που σου επιτρέπεται. Εσύ θα είσαι ο κερδισμένος.
6146

SW9OFO είπε...

Μιχάλη, δεν το επιασες (η κάνεις πως δεν το επιασες....ΗΙ ΗΙ) αν πρέπει για να μου δώσουν σημασία να βγαίνω SW9OFO/SV9 και ΤΟΤΕ πλεον να μου λένε "thx for the new one) κατι δεν κάνουμε καλά γενικώς....

Βικυ, του εχω δωσει και το εχει καταλάβει, παιδί μου. και να το περάσω, και καθε μέρα να βγαινω (που ειδικά εγω ειμαι ντροπαλο παιδι και δεν πολυμιλώ, και μου κάνουν και τα ψηφιακά αλλά και τα μορς κλικ) πάλι θα διαμαρτυρομαι.

Γιατί δεν μπορώ να καταλάβω σε ποιον χρωστά φίλος και οικογενειαρχης συναδελφος να τρεχει ολημερις για τα προς το ζην και το βραδυ αντι να κάνει επαφες να ξεσκίζεται να μαθει μορς για να πάρει το SV.

Δεν μπορω να καταλάβω τον λόγο υπαρξης του μορς σαν "φιλτρο", σαν "κατώφλι", οταν ξερω ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ που χανουν παν ενδιαφέρον μολις τους πεις για μορς.

Kαι στο κάτω κάτω, αφου η ιδια η IARU προτεινει πλέον την κατάργηση απο το 2003 των CEPT class 1 &2 και την ενοποιηση τους, εμεις που κωλυομαστε και δεν κωλύεται ολη η Ευρώπη?

Λετε για τα Ελληνικά πηγαδάκια αλλά εγω πηγαδακι μονο στα 1870 εχω πετυχει απο Ελληνες, οι Ιταλοι και οι ρωσοι ειναι αυτοι που εχουν πιασει ολες τις μπάντες και κάνουν και 3 και 4 ragchew στην ιδια μπάντα και μάλιστα την μια επάνω στα ψηφιακά και την άλλη επάνω στα qrp.
Ποιος θα με διαψευσει εδω?

Και στο κάτω κάτω της γραφής τα βραχέα ειναι ακριβό χομπυ. Οι κεραιες ειναι τεραστιες, οι πομποδεκτες ακριβοι. Δεν παει ο καθένας να κάνει τον καμπόσο εκει αγοραζοντας ενα ασυρματο με 50 ευρω απο χονγκ κονγκ.

Ακόμα και οι τρελαμένοι πειρατες των 1600 και των 6500 δεν θελουν να παρεμβάλλουν τους άλλους για χαβαλέ, και ακόμα και αν θελουν το κάνουν και τωρα, δεν χρειαζεται να τους το επιτρεψει το SV. Μην ξεχνάτε, οπως προειπαμε κανεις αρμόδιος δεν ακουει.

καταλαβαίνω τα χαρακτηριστικά της επικοινωνιας με μορς και το αν ειναι καλύτερα ή χειρότερα και πόσο. Αφου ομως τα μορς ειναι τόσο τρεντυ που δεν θα πεθάνουνε ποτε (εχω δει τι μπορει να κάνει ενα καλό φιλτρο στην λήψη, πατωντας CW απο το QTH του sv9abl και ακουγοντας την επιστροφη μεσω websdr, απο ολλανδία με 1/2 Watt @ 40m, Το αντίστοιχο C/N σε voice επιτευχθηκε στα 50W) ποιος ειναι ο απόλυτος τρόπος για να βάλεις κόσμο στα μορς? ποσοι απο τους φρέσκους SW εχουν ποτε ακουσει μορς και σε ποιον να το προτείνω? δεν τους βλέπω? το μονο CW που εχουν ακουσει ποτε ειναι στα beacon των repeater. που να το ακουσουνε με τα FM φορητα?

αν ομως τους βάλεις στην βουργια, και θα τα ακουσουνε και θα απορήσουνε και θα τους πιασει η περιέργεια, ειδικά οταν θα παλευουνε να ακουσουνε το DX που σποτάρεις σαν SSB και θα ακουνε -.-. --.-

sw9ofo

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 9ofo τα χειρότερα πηγαδάκια ψάξτα μεταξύ 3600-3800 αν μάλιστα προσέξεις ή έχεις κατά τύχη sdr θα δείς το εύρος εκπομπής τους και θα φρίξεις!
Να ένα χειροπιαστό παράδειγμα παρανόμων.

Ανώνυμος είπε...

Sv προφανως

συνεπως δεν υπαρχουμε μονο οι επαρατοι sw
sw1jgw

Ανώνυμος είπε...

.....τι αλλο να πω, με 2 ποστ τα ειπατε όλα.

δεν εχω sdr, εχω ομως ολοκληρο ραδιοτεχνικό εργαστήριο με spectrum analyzer και μπόλικα άλλα μηχανήματα. Δεν αγόρασα ποτε καινουριο, αγοραζω παλια
(ο παλιατζηηηηηηηης) και τα διακριβώνω για να βγαίνω. Το μόνο πράγμα που αγοράζω καινουριο ειναι.... τα καλώδια(!) και αυτά αν δεν βαζω γραμμές των 1/2' hardline (ανακύκλωση απο τους ραδιοφονιάδες)

η δουλεια μου, κυρία και κύριοι, ειναι ηλεκτρονικός τηλεπικοινωνιών. Και την κάνω εδω και 20 χρόνια. Βλέπετε λοιπόν που αγανακτώ. αν εγω πια δεν μπορω να παράγω ενα φερον στα βραχέα νόμιμα, πως υπάρχουν τόσοι ετοιματζήδες που αγοραζουν ετοιμα

>Το αυτόματο coupler (γιατί θα παιδευονται 1 ωρα να το φερουνε αν παλευουν με βερνιερους και μεταβλητους πυκνωτες)

>τον πομποδέκτη (και με dsp, dynamic filter shaping, dsp modulated

>Τον ενισχυτη

>την κεραία

>τον πύργο

...τα καλώδια με ετοιμα βύσματα και δεν συμμαζευεται

δηλαδή, την αδεια του ραδιοπειραματισμου, ΠΟΙΟΣ πια θα πρεπει να την πάρει? κάποιος που το μονο που κάνει ειναι το μπλαμπλα ή κάποιος που εχει κανει τα ηλεκτρονικα βίωμα, εξελίσσεται συνεχως και ειναι με το κολλητήρι ολη μερα στην πριζα;

Σας ορκίζομαι οτι απο τις γραπτες εξετάσεις βγήκα μεσα σε 3 λεπτά απο την ώρα που μας δοθηκαν οι ερωτήσεις, εκανα ενα λάθος στα Qcode και εγραψα και την γραπτή ανάπτυξη. Πήρα το SW μεσα σε 12 λεπτα της ώρας. Χωρις να διαβάσω τιποτε.

SW9OFO.

Ανώνυμος είπε...

Κάποιος άλλος που θα ήξερε τα μορς αλλά θα δυσκολευόταν στη θεωρία, θα έλεγε να καταργήσουμε τα θεωρητικά, δεν είμαστε ηλεκτρονικοί κλπ
Καλύτερα λοιπόν να καταργηθούν όλα.
Να κάνεις μια απλή αίτηση και να γίνεσαι ραδιοερασιτέχνης. Εξετάσεις και αηδίες.......
Η ένωση φταίει!

Ανώνυμος είπε...

εγω στο μονο θεμα που διαφωνω με σενα φιλε απο την κρητη ειναι οτι η αδεια σου σου επιτρέπει ενα πολυ μεγαλο ευρος πειραματισμου συνεπως μπορεις να κανεις παρα πολλα πραγματα και να αποκτησεις πολλες γνωσεις. Υπαρχει πολυ μεγαλο ενδιαφερον στις υψηλες συχνοτητες.
sw1jgw

sv8gke είπε...

SW9OFO το διακριτικό σου και μόνο φτάνει για να προσδιορίσει την ραδιοχώρα σου,δεν χρειαζεται το /sv9.με οποιοδήποτε πρόθεμα(sx,sy,sv,j4κλπ)ο αριθμός 9 προσδιορίζει την ρ/χ και όχι το sv.
Τον αν θα βγεις στους 6,5 η στους 27 είναι δικιά σου δουλειά και δεν μου πέφτει λόγος,αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι και νόμιμο!!!

Εκει εχω κολλήσει και νοιωθω ασχετος, ενω οι εξετάσεις πλησιαζουν.....Help....

Διαβάζοντας αυτή τη φράση σου πήρα το ερέθισμα να σου γράψω 2 λόγια για το cw,αλλά από την στιγμή που μπορείς και αποδιαμορφώνεις qso στα βραχέα δεν βλεπω τον λόγο να ανησυχείς,όσο στραβά και να ξυπνήσεις θα περάσεις με 100% επιτυχία.

Δημήτρη jgw συχώρα με αλλά ξέχασα να του πω του συναδέλφου στο προηγουμενο μου σχόλιο για αυτά τα σατανικά ιπτάμενα αντικείμενα-λινκ...hi hi!!!
73 Μιχάλης

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σταμάτη, άνοιξες μεγάλο θέμα με τα γενέθλια του Μορς!
Παρότι δεν είναι δυνατον να συμφωνήσουμε απόλυτα, ας συμφωνήσουμε στο εξής:
Είτε κατηγορίας 1 είτεκατηγορίας 2 είναι η άδεια, θα υπάρχουν πάντα πολλοί καλοί και λίγοι... τζαναμπέτηδες ραδιοερασιτέχνες.
Η ποιότητα, η ευγένεια και οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς που κατέχουν οι καλοί ραδιοερασιτέχνες, μπορούν να περιφρουρήσουν ικανοποιητικά τις μπάντες. Φυσικά είναι άκρως επιθυμητή η ενεργοποίηση του υπουργείου καθώς και η θεσμοθέτηση του R1 bandplan.
Για αυτό λοιπόν μην φοβάστε την κατάργηση του κώδικα...
Όλα τα παραπάνω αφορούν τις νόμιμες εκπομπές εντός των ραδιοερασιτεχνικών συχνοτήτων, όσοι εκπέμπουν εκτός δεν ανήκουν στο χόμπι, δεν μας αφορούν και ούτε ακούμε εκεί.
6146

Ανώνυμος είπε...

Όχι λινκ Μιχάλη, ιπτάμενοι επαναλήπτες είναι!
6146

2Μδης είπε...

Κατάργηση;;
Εγώ λέω να γίνεται εξέταση στους SW στα 25wpm και στους SV στα 40wpm.
Να ανέβει λίγο το επίπεδο!
Μετά το πρώτο 3μηνο να φέρνουν τις επαφές τους και να βαθμολογούνται ανάλογα! Αν είναι λίγες να ξαναδίνουν!
Άντε μπράβο γιατί πολύ χαλαρώσαμε...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Βίκυ,
στη χώρα μας δεν έχουμε πλούσια ραδιοερασιτεχνική δραστηριότητα όμως, σε θέματα δημοκρατίας και σεβασμού του ανθρώπου κάποιο καλό επίπεδο διαθέτουμε. Επομένως περιμένω όπως ειπώθηκε και κάπου εδώ, οι πολλοί να νουθετήσουν τους λίγους.
Δύο σύλλογοι σε κάθε πόλη δεν είναι υποχρεωτικά κακό. 2,3,5 ή... επαναλήπτες όμως μάλλον είναι.
Συμφωνώ για τα δίκτυα μαζί σου, γι'αυτό και μέχρι σήμερα δεν έχουν αδειοδοτηθεί.
Αυτό που απαιτούσε μέχρι το 2003 η ITU, μετά το 2003 το άφησε στην κρίση της κάθε χώρας (ορθώς). Οι διάφορες χώρες αποφάσισαν κατόπιν πολλών διαβουλεύσεων. Προφανώς η συρρίκνωση του ραδιοερασιτεχνισμού δεν ήταν ο μοναδικός τους λόγος, για να καταργήσουν τις εξετάσεις.
Μάλλον πριν γίνει κάποια αλλαγή, οι αρμόδιοι εχουν να μελετήσουν πολλά.
Επιπλέον, εάν συμβεί και εδω ότι και στην Αμερική, η εισροή νέων δεν θα είναι σημαντική. Οπότε μη φοβάσαι.
Εσείς οι παλιοί ραδιοερασιτέχνες όμως, καλά κάνετε και θέλετε να ανεβάσετε το γενικό επίπεδο στο χόμπι. Μπορείτε να το κάνετε με διάφορους τρόπους. Π.χ. κάντε σεμινάρια με ελάχιστο κόστος και σε ανθρώπους που δεν είναι μέλη στο σωματείο σας, συνεργαστείτε με το υπουργείο προκειμένου να συνταχθούν 1-2 καλά βιβλία και να πωλούνται στο κόστος της βιβλιοδέτησης, κάντε εκδηλώσεις στις πλατείες κλπ. Και επιτέλους συνεργαστείτε στους επαναλήπτες!!! Τι ωραία θα ήταν εάν στον επαναλήπτη συλλόγου Α, συνδεόταν ένα λινκ του συλλόγου Β.
Αλλά μην θέλετε τα μορς για "φίλτρο", ας τους δείξουμε το σεβασμό που τους αρμόζει και ας τα χρησιμοποιούμε σαν τρελοί!
73

Ανώνυμος είπε...

ναι στο cw αλλιως καποια στιγμη θα ακουσουμε και Αλβανους στις συχνοτητες. Πρεπει να υπαρχει ξεκαθαρισμα ασχετων.

SW9OFO είπε...

sw1jgw, ολη μου την ζωη πειραματίζομαι στα VHF και στα UHF στην S band, στην Χ, ακόμα και στην KU band. το κάνω μεσω νομίμως λειτουργώντων σταθμων ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Ακόμα και στο στρατό το έκανα. Το θεμα το εχω (και με εχει)εξαντλήσει.

Δεν εχω αγγίξει ακόμα τις συχνότητες κάτω απο τους 27 και αυτό γιατί δεν εχει κανέναν τρόπο να δουλέψω εκει χωρις το SV.

νομίζω οτι ειναι ολοφάνερο πως τοσα χρόνια στην ραδιοφωνία και τηλεόραση, θα εχω φάει τις σχετικές μπάντες με το κουτάλι. Ισως όχι κάνοντας επαφές αλλά εχω επιβεβαιωσει QSL, SWL κοσμο απο ουκρανία, ολλανδία, γερμανία, μεσω σποραδικόυ Ε, για απλό παράδειγμα. Και δεν μου φτάνει ο σκληρός δισκος του σερβερ του μπλόγκ για να παραθέσω όλα τα σχετικά παραδειγματα (ωρες - ωρες μου αρέσει η υπερβολή...hi-hi)

Εγω ξέρω καλά τι σημαινει το διακριτικό μου. Και εσεις βέβαια. Πολύ συναδελφοι του εξωτερικου ομως όχι αν δεν το κοιτάξουν στην ITU Calllist. Δηλαδή πόοοοσοι απο μας ξέρουν απέξω και ανακατωτά (χωρίς να εχουν κάνει QSO με κάποιον απο δαυτους) οτι στην Βρετανία αποδίδονται και M0-M3? ολοι G τους ξέρουμε. Εγω τουλάχιστο G τους ήξερα μεχρι που εψαξα να βρω ποιες κατηγορίες ειναι ισοδύναμες με τους SW.


Τα ηλεκτρονικά ειναι η ουσία του χόμπυ και ειναι ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί το οτι
>οι χειριστές θα ειναι ζωντανοι και άυριο

>θα ξέρουν τα όρια στα οποια θα μπορούν να εκπέμψουν και την ισχύ που θα πρέπει να χρησιιμοποιησουν (την ελάχιστη δυνατή, οχι 500w)

>δεν θα τηγανίσουν την αναπαραγωγική τους δυνατότητα

>δεν θα ΣΤΡΑΒΩΘΟΥΝ (θερμικά αποτελέσματα των λινκ στους κάμποσους γιγάκυκλους)

>Δεν θα δουνε μετα απο μια καταιγίδα τα μηχανήματα να εχουνε γίνει... σιρόπι

>Δεν θα βάλουν φωτιά στο σπίτι - η στο δάσος κατα την fd - απο απροσεξία


>θα μππορουν να αυτοσχεδιάσουν ωστε να μπορουν να προσφέρουν την ΥΠΗΡΕΣΙΑ που υποσχέθηκαν αν χρειαστει (το πιό παρήγορο για μενα για τα μορς, ειναι οτι αν βρεθω στο X μερος χωρις τιποτα παρα με ενα ραδιοφωνάκι και καλώδιο, μπορώ να φτιάξω ενα πομπό CW ισχυος μεχρι 1W απο αυτό στους 2ΜΗΖ - και να το ματσάρω με κεραία!
Αλλά αυτο εχει να κάνει με εμένα.
και κάποιους άλλους τρελους που εχουν φάει την θεωρία με το κουτάλι. Το να μην σκεφτεις όμως σε μια εκτακτη ανάγκη οτι τις πρώτες ώρες μετα απο εναν σεισμό οτι και τα παπάκια που βρισκονται τριγύρω ειναι και αυτά ιδανική πηγή 12V, ε, δεν μας πολυαρμόζει, ε?

Τα μορς ποια απο τις παραπάνω αναγκαιότητες ισοσταθμουνε πλην της τελευταίας, και ακόμα και αν κληθεις να τα χρησιμοποιήσεις ετσι, ποιος σου τάζει οτι θα υπάρχουν SV στην περιοχή για να σε ακουσει? εδω φτάσαμε ήδη στο PXX pool, πόσοι απο τους κατόχους άδειας ειναι SW, πόσοι SV

και απο τους SW πόσοι χρησιμοποιουν την άδεια?

Την εχω μολις ενα εξάμηνο και ειναι ηδη τόσες οι φορές (μηδεν τροποσφαιρικό, χαμηλή κινητικότητα στην περιοχή) που εχω σκεφτει να τα παρατήσω, που καταλαβαίνω πια ευκολα το πως απο ΗΧΧ το 2004 (η προηγουμενη μου σκέψη για να παρω το SW)φτάσαμε στο PXX to 2009.
ΠΟΥ ειναι ολα αυτά τα Call? ουτε στο πανελλαδικό τα βρίσκω, ουτε στο ιντερνετ, ουτε στο εκολινκ, ουτε στα ρηπητερ. 1-5 ξέρω απο κάθε pool. οι υπόλοιποι ΠΟΥ ειναι? Ενώ σχεδόν μπορεις να πάρεις μεχρι και το GΧΧ (οι τελευταιοι υποχρεωτικά SV) με την σειρά....και να τους βρεις.
ΤΙ αλλαξε? Η πολύ ευκολα τα δινουμε τελικά, ή δεν αξίζουν μία αυτά τα SW και ο κόσμος τα παρατάει...

Παιδιά μπορει να μην μου φαινεται αλλά ειμαι στον χώρο απο το 93. σχεδιαζω κεραιες για τις μπάντες μας απο τότε κι ας μην εχω δικό μου call μεχρι πρόσφατα. Τα ARRL HANDBOOK ειναι αυτά που με ανεθρεψαν σαν ηλεκτρονικό.

Αυτά που παραθέτω ειναι σκέψεις με ηλικία πάνω απο 15 χρονών, για τα μορς και το πόσους καλους χάνουμε. Ειδικά με το ιντερνετ πρόσφατα, αρχίσαμε να χάνουμε και τα SV(!) απο τις μπαντες, αφου ασχολουνται με το Skype και το ooVoo (hi-hi συνονόματε πάλι σε εδωσα!!!)
για τα 40WPM, αγαπητέ Γιάννη, κουλαρε λίιιιγο σε παρακαλώ. Αν το κάνεις αυτό θα γίνουμε και μεις οπως και το....KP1 ή το SV/A! hi-hi.

Δεν εχω την αισθηση οτι ΔΕΝ ακουμε και ΖΑΧΧΧ ήδη στις μπάντες των HF (http://www.arrl.org/news/stories/2003/12/16/2/?nc=1)...

The road less pedaled είπε...

Αξιοτιμε ανωνυμε!

Βλεπω οτι ηρθες να με βρισεις αλλα επειδη το εκανες πολιτισμενα θα σου απαντησω με μεγαλη μου χαρα ωστε να ξεκαθαρισουμε καποια πραγματα που διατυπωσες με -ειμαι βεβαια γι'αυτο!- καλη διαθεση!

Λυπαμαι που θα σε απογοητευσω αλλα η χωρα μας σε θεματα δημοκρατιας και σεβασμου του ανθρωπου εχει αποδειχθει κατωτερη των περιστασεων. Η Ελλαδα εχει καταδικαστει απο το Ευρωπαϊκο Δικαστηριο σε εκατονταδες υποθεσεις οπου καταπατηθηκαν πολιτικες-θρησκευτικες ελευθεριες καθως και βασικα ανθρωπινα δικαιωματα. Δεν μπαινω καν στον κοπο να μιλησω για τα δικαιωματα των μειοψηφιων ("Οι μειοψηφιες/ταγματα ξυπολητα/περπατανε μεσα/σε σκοταδια απολυτα/" στιχουργει και ερμηνευει ο Δ.Σαββοπουλος)
Εν προκειμενω η αναφορα εγινε για την εφαρμογη των νομων και για την ταμπακιερα, για θεσπιση του bandplan.

Επειτα, οσον αφορα το θεμα του αριθμου των συλλογων ειναι δυσαναλογο προς την δραστηριοτητα που αυτοι παρουσιαζουν. Αλλα φυσικα, το να υπαρχει διασπαστικη διαθεση και διασυλλογιακες εριδες δεν ειναι απαραιτητα κακο. Εχει κι αυτο την δημιουργικη πλευρα του: πληθος επαναληπτων, αναμεταδοτες αναμεταδοτων, επιδοτησεις, πιτες κλπ.
(Στο Οσλο θυμαμαι που μου ελεγαν οτι ειναι η μοναδικη περιπτωση που υπαρχουν δυο κι οχι ενα ραδιοclub. Κι αυτο γιατι το ενα το διατηρησαν για ιστορικους λογους..)

Συνεχιζοντας αγαπητε μου ανωνυμε, αναφερετε -με στομφο, χωρις να δινετε καμια νεα πληροφορια επι της ουσιας- "πριν γινει καποια αλλαγη, οι αρμοδιοι ειχαν να μελετησουν πολλα". Μπορειτε να γινετε λιγο πιο συγκεκριμενος, λιγο πιο σαφης? Επειδη τυχαινει πολλοι αναγνωστες του blog να ενημερωνονται απο εγκριτα διεθνη περιοδικα και οχι μονο και απαιτουν σοβαρα επιχειρηματα και σαφη λογο ?

Κλεινοντας αγαπητε μου ανωνυμε, οπως εγραψα σε προηγουμενο σχολιο μου, υπαρχει μια μεγαλη ομαδα ανθρωπων, ανικητη, υπερπαντων βλακωδης και ανευ ουσιας που ζει ανεμελα με τον αυτοματο πιλοτο της.
Βριζει (πολιτισμενα και ανωνυμα παντα γιατι εχουμε κι ενα επιπεδο, οχι αηδιες), κανει κριτικη (ακυρη), διακρινεται απο την αβασταχτη ελαφροτητα της ελλιπους ενημερωσης και ημιμαθειας.
Αυτοι που λες ανωνυμε μου, κινουνται στην νιρβανα του ραχατι τους, κι εκει που καθονται στον καναπε τους πανω στο αραλικι τους, κοιτωντας το ταβανι, κατηγορουν την ενωση (καποιος πρεπει να φταιει), πιστευουν πως πρεπει οι αλλοι να κοπιασουν για να ξεστραβωθουν οι ιδιοι (γραψτε βιβλια!), πιστευουν πως δεν γινονται εκδηλωσεις (νομιζεις) και τελος οταν ερθει η ωρα να ανοιξουν το στομα τους και να κανουν μια προταση (wow!) λενε πως η επανασταση και η μαγικη λυση θα ερχοταν αν λινκαρονταν ο επαναληπτης των Α με τον αναμεταδοτη των Βου. Κακως διατυπωνεις τετοιες breakthrough ιδεες ανωνυμα και δημοσιως.. Θα σου τις κλεψουν και θα χασεις την τιμη και την δοξα.

Ελεος πια με τον καθε πικραμενο που οραματιζεται το μελλον του ραδιοερασιτεχνισμου σε αναμεταδοτες αναμεταδοτων και πανω στο παραληρημα του φαντασιωνεται οτι κανει cw "σαν τρελος" κιολας!

Οντως αγαπητε μου ανωνυμε. Λιγος σεβασμος προς το cw, στους νεους ραδιοερασιτεχνες, την νομοθεσια και την υπηρεσια ραδιοερασιτεχνη γενικοτερα δεν βλαπτει. Ασφαλεστατα! Αναμφισβητητα!

Τους αγωνιστικους μου χαιρετισμους κι αερα στα πανια σου!

takis perreas είπε...

SW9OFO
Δεν έρχεσαι κι από 'δω μια βόλτα παλικάρι μου να τα πούμε!

SW9OFO είπε...

@SV3AUW

Τάκη είσαι ήδη στα αγαπημένα (πως λέμε "you are already in the log"???)

Ανώνυμος είπε...

Κατ’αρχήν δεν ήρθα να σε βρίσω, από πού το συμπέρανες (δεν έχω καμία σχέση ούτε γνωρίζομε με αυτούς που είχες διαμάχες). Οι δημοσιεύσεις τους εκείνες έχουν χαρακτηρίσει ήδη την ποιότητα τους.
Χαίρομαι που συμφωνείς στην θέσπιση του bandplan.
Για την ύπαρξη πάρα πολλών επαναληπτών που αρκετοί «ενοχλούν» ο ένας τον άλλο δεν συμφωνώ. Φαίνεται ότι δεν συμφώνησε και το υπουργείο διότι, δεν τους εναρμόνισε.
Με τους αρμόδιους που έχουν να μελετήσουν, εννοώ τους αρμόδιους που νομοθετούν. Αυτοί που θα χαράξουν την νέα νομοθεσία, χρειάζεται να μελετήσουν το θέμα βαθύτερα. Όμως επειδή δεν κινούνται γρήγορα δεν βλέπω να αλλάζει κάτι τα επόμενα χρόνια. Προσωπικά δεν με στεναχωρεί διότι έχω περάσει τις εξετάσεις πρόσφατα μάλιστα.
Δεν κάνω σαν τρελός cw, λέω να χρησιμοποιούμε όλα τα mode για αυτό που είναι και βέβαια όχι να θέλουμε να τα χρησιμοποιούμε ως φίλτρο όπως ανέφερες. Το φίλτρο αδικεί το mode όχι εγώ.

Για τα υπόλοιπα που δεν συμφωνείς σέβομαι την άποψη σου στα ραδιοερασιτεχνικά θέματα, όμως δεν συμμερίζομαι τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιείς για μία μερίδα ανθρώπων με διαφορετική άποψη από εσένα. Οι προσδιορισμοί που τους δίνεις μπορεί να καταδεικνύουν την ποιότητα των σκέψεων σου όμως.
Αντιλαμβάνομαι ότι δεν σου είναι εύκολο να αντιμετωπίζεις διαφορετικές απόψεις και αυτό σε κάνει επιθετική. Συνεπώς δεν θα ξανασυζητήσω μαζί σου. Απόλαυσε το χόμπι και αέρα στα πανιά σου!

The road less pedaled είπε...

Αξιοτιμε ανωνυμε!

Σε ευχαριστω παρα πολυ για την απαντηση σου! Εισαι πολυ ευγενικος καλε μου!

Καταρχην ουδεις εκανε λογο για αλλες διαμαχες παλαιοτερες. Δεν ξερω τι σε οδηγει στην αγωνιωδη αναγκη να κανεις σαφες οτι δεν γνωριζεσαι μαζι τους και να διαχωριστεις απο αυτους!!

Αλλα εαν νομιζεις πως το δικο τους σκεπτικο απεχει πολυ απο το δικο τους κανεις λαθος.
Ηρθες εδω κι επαναλαμβανωντας, αναμασωντας ο,τι εγραψα στο πρωτο μου σχολιο ηρθες για να μου επιτεθεις ανωνυμα κιολας (αυτη ειναι η ποιοτητα σου..! Τρομαρα σου!)

Εαν δεν μπορεις να απαντησεις στα επιχειρηματα τα δικα μου και των αλλων, εαν δεν εχεις να πεις κατι επι της ουσιας κι εφοσον ερχεσαι εδω για να με βρισεις ανωνυμα και πολιτισμενα φυσικα και θα χαρακτηρισω εσενα και τις πραξεις σου οπως σου αξιζει.

Αληθεια εσυ τι εχεις προσφερει και εχεις τοσες απαιτησεις απο τους αλλους?
Π.χ. Ειναι ωραια να στρογγυλοκαθεσαι στον καναπε σου και κοιτωντας το ταβανι να
1. Απαιτεις να τρεχουν οι αλλοι, να κοπιαζουν, να ξοδευουν ολο το προσωπικο τους χρονο γιατι κατι τυποι σαν εσενα τα θελουν ολα ετοιμα.
2. Ισχυριζεσαι πως δεν γινεται τιποτα, δεν γινονται εκδηλωσεις, δεν γινονται σεμιναρια, ενω γινονται πολλα, απλα εσυ δεν συμμετεχεις και δεν εχεις ιδεα τι γινεται.
3. Σε μια συζητηση για το θεμα της καταργησης του κωδικα απο τις εξετασεις, αντι να μας πεις κατι επι της ουσιας, απευθυνεσαι σε μενα προσωπικα, προσπερνωντας τους παντες κι ενω στην ουσια με βριζεις περιμενεις να σε ευχαριστησω κιολας!
4. Και τελικα το μονο που μας ειπες ηταν ο πονος σου οτι δεν συνεργαζεται ο επαναληπτης των Α με τον λινκ των Βου.. ΑΣΧΕΤΟ!!
5. Μαθαμε επισης, πως δεν ειναι απαραιτητα κακο να δημιουργει ο καθε πικραμενος απο 2 συλλογους. Μαλιστα, αυτοι οι συλλογοι πρεπει να βαλουν απο εναν επαναληπτη για να δικαιολογησουν την υπαρξη τους (περα απο την κοπη πιτας και τις επιδοτησεις) και πρεπει οι αλλοι να συνεργαζονται σωνει και καλα μαζι τους!

Δηλαδη η επιτομη του ελληνικου ραδιοερασιτεχνισμου θα ερθει εαν καταργησουμε το μορς και λινκαρουμε τα λινκ των επαναληπτων!
Scary.

Και για το θεμα μας, το φιλτρο των μορς, σε περιπτωση που σε διαφευγει, να σε ενημερωσω πως δεν ηταν μονο ικανη αλλα και αναγκαια συνθηκη ωστε να γινει καποιος ραδιοερασιτεχνης. Δεν το σκεφτηκα εγω ξερεις, ουτε πρωτοτυπησαμε στην Ελλαδα. Σε ολο τον κοσμο ειναι ετσι εδω και δεκαδες χρονια. Και εξ'αναγκης αυτο αλλαξε. Εσυ εχεις αλλη αποψη και φυσικα επειδη δεν συμμορφωνομαι με την δικη σου πρεπει να καθομαι να διαβαζω τα περιορισμενης ευθυνης γραπτα σου στα οποια κοντολογις με βριζεις!

Η βλακωδης ομαδα που περιεγραψα παραπανω (μαλλον θα αναγνωρισες πολλα απο τον εαυτο σου!)
εχει κι ενα αλλο χαρακτηριστικο. Δεν ειναι σε θεση να κοπιασουν και τα θελουν ολα ετοιμα με τον ελαχιστο κοπο, αν ειναι δυνατον, καθολου. Λυπαμαι πολυ ανωνυμε μου, αλλα μας χωριζουν ετη φωτος οσον αφορα την αντιληψη του χομπυ.

Με την σειρα μου σας ευχομαι καλη διασκεδαση και μια δημιουργικη πορεια στους επαναληπτες και τα λινκ αυτων για τα οποια μαχεστε (αντε και καλο καφε!), καλοταξιδη η καινουρια σας αδεια (ξεκαρφωματα.. και καλα!) και να συνεχισετε να προβαλλετε τις εξαιρετικες σας αποψεις (ανωνυμα παντα γιατι εχετε και μια αξιοπρεπεια, και με σωκρατικη ειρωνεια γιατι εχετε και καποιο επιπεδο και βαθεια ελληνικη παιδεια) για το καλο του ραδιοερασιτεχνισμου, για το καλο ολων μας!

Τελος, αγαπητε μου ανωνυμε, εχω βρει ποια ειναι η βουτυρωμενη πλευρα στο ψωμι μου και μην ανησυχειτε, απολαμβανω το χομπυ στο μεγιστο! Ειδικα φετος ηταν το κατι αλλο! Οσο κι αν προσπαθησαν κατι θλιβεροι τυποι σαν εσενα να μου το χαλασουν, απετυχαν!

Αερα στα πανια σου καλε μου ανωνυμε (οπως εγραψα και αντεγραψες!), στο καλο και να (μην) μας γραφεις!

Ανώνυμος είπε...

Το ερώτημα είναι: γιατί νομίζεις ότι σε βρίζω έστω πολιτισμένα; Δεν αντέχεις να μην συμφωνούν μαζί σου; Ίσως στο περιβάλλον σου αρκετοί να συμφωνούν μαζί σου.

Εγώ γράφω ανώνυμα σύμφωνα με τους όρους της παρούσας σελίδας, υπάρχουν βέβαια σελίδες που δέχονται μόνο επώνυμες δημοσιεύσεις. Όποιος λοιπόν είναι υπέρμαχος των επώνυμων δημοσιεύσεων γράφει εκεί. Εφόσον δημοσιεύει εδώ εξυπακούεται έχει δεχθεί την ανωνυμία.
Αντίθετα εσύ με βρίζεις :

«να διαβαζω τα περιορισμενης ευθυνης γραπτα σου στα οποια κοντολογις με βριζεις!»
«Η βλακωδης ομαδα που περιεγραψα παραπανω (μαλλον θα αναγνωρισες πολλα απο τον εαυτο σου!)»

και αυτό δεν είναι καλό. Εγώ πουθενά δεν έθιξα την προσωπικότητα σου. Ενώ εσύ γράφεις όπως και οι Κώστας & Τάκης.
Χαίρομαι πάντως που χωρίζουν έτη φωτός την αντίληψη σου για το χόμπι από τη δική μου…
Επειδή όπως μπορεί να διαπιστώσει ο κάθε αναγνώστης εσύ με έβρισες ενώ εγώ δεν έγραψα κανένα κακό χαρακτηρισμό δεν θα σου απαντήσω.
Εσύ βέβαια μπορεί να (μην) απαντήσεις!

Ανώνυμος είπε...

Ουφ

The road less pedaled είπε...

Αγαπητε μου ανωνυμε,

προφανως ακομα δεν το καταλαβες, αλλα το ερωτημα ειναι το θεμα καταργησεως η οχι του κωδικα μορς απο τις εξετασεις και οχι η "τολμη και γοητεια" που τοσο "πολιτισμενα" (και καλα!) δημιουργησες.

Ενω λοιπον ειχαμε μια πολυ ωραια και πολιτισμενη συζητηση με ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ αποψεις, επιχειρηματα και ιδεες ΕΣΥ ΤΗΝ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕΣ.

Απο την πρωτη στιγμη απευθυνθηκες σε μενα πολυ προσωπικα ("αγαπητη Βικυ") και αγνοωντας την τρεχουσα συζητηση, αγνοωντας ολους τους συμμετεχοντες σε αυτην, μου ειπες:

"..Επιπλέον, εάν συμβεί και εδω ότι και στην Αμερική, η εισροή νέων δεν θα είναι σημαντική. Οπότε μη φοβάσαι."

και αμεσως μετα

"..Εσείς οι παλιοί ραδιοερασιτέχνες όμως, καλά κάνετε και θέλετε να ανεβάσετε το γενικό επίπεδο στο χόμπι..."

για να περασεις μετα με πνευματικα αλματα στο "φλεγον" θεμα των επαναληπτων-αναμεταδοτων το οποιο ειναι παντελως ασχετο με την συζητηση και τα ενδιαφεροντα των συνομιλητων, αλλα εσενα προφανως σε απασχολει ιδιαιτερα.

Αληθεια αγαπητε μου ανωνυμε δεν ξερω τι σας οδηγησε να συμπερανετε οτι εχω την στοφα της παλιας ραδιοερασιτεχνισσας κι επισης οτι δεν επιθυμω εισροη νεων στον χωρο. Γι'αυτο λοιπον οντας κακεντρεχης και ασχετος επι του θεματος σας ενοχλησαν οι χαρακτηρισμοι μου?

Ισως εσεις αγαπητε μου ανωνυμε να ειστε αρκετα αφελης και στο περιβαλλον σας να εχετε αρκετα ατομα χαμηλης νοημοσυνης ωστε να πιστευουν οτι οντως δεν τα δουλευετε και δεν τα κοροϊδευετε.
Ισως οι αποτυχημενες ειρωνειες, οι ανευ ουσιας τοποθετησεις σας να αποτελουν χαρακτηριστικο δικο σας και των οικειων σας και οι τελευταιοι να αποτελουν καλους αποδεκτες της βλακωδους αυτης αντιληψης σας.

Για τα περι ανωνυμιας χαιρομαι που συμφωνουμε αγαπητε μου! Μπορεις να γραφεις επωνυμα η ανωνυμα, προφανως! Αλλωστε περα απο τους κανονισμους του παροντος blog θα προσεξατε οτι ΠΑΝΩ-ΠΑΝΩ λεει πως ο ανωνυμος και επωνυμος διακρινονται απο την χυδαιοτητα και την ποιοτητα του λογου τους! Επισης σιγουρα οι αποψεις μας για τον ραδιοερασιτεχνισμο απεχουν ετη φωτος οπως επαναλαβατε! Εχω δουλεψει με πολλους ελληνες και ξενους ραδιοερασιτεχνες και εχω πολλες ομορφες εμπειριες και δημιουργικες συνεργασιες να θυμαμαι. Και ετοιμαζουμε καινουρια πραγματα. Εσυ μπορεις να συνεχισεις να περιφερεις τον "ντορβα" της αγανακτησης σου οτι δεν γινεται τιποτα..!

Κλεινοντας αγαπητε μου ανωνυμε αναφορικα με τους Κωστα, Τακη και Νικηφορο αναγνωριζω ανησυχητικα πολλα κοινα σημεια αναμεσα σε αυτους και εσενα! Την -δηθεν- ανωνυμια, την αβασταχτη ελαφροτητα των επιχειρηματων σας, τις αντιγραφες , και τις googlικες σας γνωσεις, το ηθος σας και φυσικα το οτι δεν εχετε να προσφερετε τιποτα σε μια δημιουργικη συζητηση εκτος απο τον αυτισμο σας και τις προσωπικες σας εμπαθειες.
Και εξακολουθω να βλεπω μια αγωνια απο την πλευρα σου να κανεις σαφες οτι δεν εχεις καμια σχεση μαζι τους!

Και τελος, γνωριζω αγαπητε μου οτι ο καθε αναγνωστης του blog ειδε το προφανες και αυταποδεικτο. Την προσωπικη σου εμπαθεια, τις ασχετες επι του θεματος τοποθετησεις σου, τα δηθεν "ευφυολογηματα" και τον καημο σου για τους συλλογους-μανιταρια και τους παρανομους επαναληπτες-λινκ.

Εσυ βεβαια, καλο ειναι οταν δεν εχεις να πεις τιποτα να σεβεσαι μια συζητηση και να σεβεσαι στοιχειωδως τους συμμετεχοντες σε αυτην. Ειναι βασικο στοιχειο πολιτισμου αγαπητε μου.

Αντε.. και καλο καφε!

Ανώνυμος είπε...

Τελικά ας αποφασίσουν οι αναγνώστε ς για το ποιανού τα γραπτά είναι πολιτισμένα, ευγενικά, δεν βρίζει κλπ.
Επίσης εύχομαι καλό καφέ (επειδή θα πιώ τώτα έναν ελπίζω το ευχήθηκες από καρδιάς και δεν θα πάθω τπτ).

The road less pedaled είπε...

"Δεν σε εθιξα! Δεν σε εβρισα! Πουθενα! Και θελω να με πιστεψετε!"

Μια ακομα προσωπικη εμπαθεια με ασχετες τοποθετησεις επι του θεματος, χωρις ιχνος σεβασμου προς τους συμμετεχοντες στην συζητηση.

"Μπα? Ενοχληθηκες?"

Μα κι αν ταϊσεις (του απαντω), κακαο την γελαδα, δεν θα 'ναι παλι πιθανο να αρμεξεις σοκολαδα?!

Σου το 'πα αγαπητε μου. Καλο καφε! Και μην φοβασαι (ειναι και προληπτικος!). Δεν παθαινεις τιποτα!
Οι ηλιθιοι ειναι αητηττοι!
Gott mit uns!

Ανώνυμος είπε...

Numerus stulptorum infinimus est

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλώ όχι ξενόγλωσσα.
Επίσης ισχύει η προηγούμενη δημοσίευση μου, οι τρίτοι θα σχηματίσουν την άποψη τους.
Σορρυ για το οφ-τοπκι επειδή εδώ το θέμα είναι το λογότυπο του Google!

The road less pedaled είπε...

Ναι κυριοι. Μην τον κραζετε ξενογλωσσα. Μονο στα ελληνικα. Για να σας καταλαβαινει!

Δηλαδη off-topic ειναι αυτος που λεει το αυτονοητο η εσυ που απο την πρωτη στιγμη ησουν εκτος γενικως και κατεστρεψες την συζητηση?

Αφου καταλαβες οτι κατι ειναι off-topic με διαφορα φασης 2π+π/2, παλι καλα.

Κατα καιρους περνανε κατι παλικαρια (της φακης) - κομητες και αφηνουν εδω τους.. "κοπρους του Αυγεια" για τελειως προσωπικους τους λογους η επειδη υποφερουν απο προσωπικα προβληματα κλπ. Ανωνυμα παντα. Λες και δεν τους ξερουμε. Οπως ησουν κι εσυ ανωνυμος απο την πρωτη στιγμη, γιατι παρα ευυπολυπτη καλυψη σοκολατας γαλακτος και ολα τα ευφυολογηματα περι αξιοπρεπειας, σεβασμου της προσωπικοτητα, ευγενειας κλπ κλπ ηταν προφανης ο σκοπος σου. Προσπαθησες να κρυφτεις αλλα η χαρα δεν σε αφησε!

Ευτυχως αγαπητε μου που οι αναγνωστες καταλαβαινουν. Ευτυχως που οι συμμετεχοντες ειναι αληθινοι ραδιοερασιτεχνες και ασχολουνται γιατι τους ενδιαφερει και τους ευχαριστει η τεχνικη πλευρα και γιατι δημιουργουν και προσφερουν στην ραδιοερασιτεχνικη κοινοτητα τις εμπειριες τους, γνωση κι εμπνευση.
Δυστυχως υπαρχει και μια μικρη ομαδα με googlικες γνωσεις, φαντασιωσεις, κακεντρεχεια.

Εφοσον λοιπον σε ενδιαφερει το να λινκαριστει ο παρανομος επαναληπτης του συλλογου σου, καλη τυχη κι οπως σου ειπα πρωτυτερα, καλη σταδιοδρομια στον συναρπαστικο κοσμο των ρηπητερ!
Σου προτεινω να δημοσιευσεις τα αποτελεσματα της ερευνας σου στο QEX!

Ειμαι σιγουρη πως θα μπορουσες να γραψεις μια αναλυση για τις διασυλλογιακες εριδες εδω στην χωρα μας, να περιγραψεις και να παρουσιασεις ενα δικτυο επαναληπτων-αναμεταδοτων κι επειδη ας μην ξεχναμε το χομπυ μας στηριζεται στην επικοινωνια, βγαλε τα εσωψυχα σου βρε αδερφε!

Ειμαι βεβαια οτι το αρθρο αυτο θα ειναι εφαμιλλο με αυτο των πειραματιστων παγκοσμιως και οι πρωτοποριακες προτασεις σου θα μπορεσουν και να εκτιμηθουν αλλα και να υλοποιηθουν. Μην χαραμιζεσαι με εμας εδω.

Στο καλο!!

sw9ofo είπε...

εγω το κέρατό μου μέσα, πρέπει να δωσω μορς γιατί υπάρχουν και ανώνυμοι που δεν τους νοιαζουν παρα μόνο τα προαναφερθέντα?

βρε, μήηηηπως ήγγικεν η ωρα να ξαναζωντανέψουμε...τα CB?!?

Ανώνυμος είπε...

Εχω εμπιστοσύνη στην προσωπική εκτίμηση της πλειάδας των εδώ αναγνωστών (για αυτό και γράφω και σε προτρέπω να γράφεις και εσύ! - λύθηκε η πένα σου επιτέλους)

Ανώνυμος είπε...

Βρε ουστ!

Ανώνυμος είπε...

Άγνωστε ουστ να φωνάξεις στον καθρέφτη σου

Ανώνυμος είπε...

Καλά είπε ο sv9ofo. Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε το CB.

Ανώνυμος είπε...

Ολο και πιό δυνατά ακουγονται οι φωνές που θέλουν τα morse να καταργουνται στις επόμενες εξετάσεις.

Το υπουργειο βρήκε τον μπελά του στο πως θα θέσει "συννομες" κατα CEPT HAREC "http://www.erodocdb.dk/Docs/doc98/official/pdf/TR6102.PDF" TR 61-02 τις άδειες,
απο την στιγμη που η CEPT αναγνωρίζει πλέον μονο μια κατηγορία αδειας (την....εναρμονισμενη (HAREC) )

και σαν αποτελεσμα θα δυσκολευονται να παρουν οι SW χαρτι για λειτουργία στο εξωτερικό.

Αν ομως κανουν (που ειναι σε όλα ιδιες εκτος των μορς στην ελλάδα) την Class 2, μη CEPT-άξια, πως θα δικαιολογουν το οτι η υλη στις εξετάσεις ειναι ιδια με την 1 πλην των μορς, που πιά η ιδια η IARU εχει προτεινει και η CEPT εχει κανει αποδεκτό να ζητηθει απο τις διοικήσεις να μην απαιτειται για συμβατότητα με την ενοποιημενη Amateur radio license?

Ειναι τουλάχιστον αστείο το οτι η TR-6102 στις απαιτήσεις της http://www.erodocdb.dk/Docs/doc98/official/pdf/TR6102.PDF σελίδα 11 του λινκ ζητά... οτι ζητά και το Ελληνικό κράτος για να αποδώσει SW και οτι ζητά KAI τα μορς για να αποδωσει SV, που η CEPT στις παραδοχές της (The revision of 2003 removed the requirement for sending and receiving of Morse code signals.) της TR-61 01 για προσωρινη χρήση εκτος συνορων της εκδουσης αρχής, αλλά και στην TR - 61 02 για το HAREC (δλδ την ιδια την αδεια) τα αποκυρήσσει..

Καταλήγουμε το λοιπόν στα εξής

>Το πιθανότερο ειναι οτι οι νεοι εξεταζόμενοι ΔΕΝ θα εξετάζονται πλέον στα μορς :clap:

>οι ήδη υπάρχοντες SW θα γίνουν SV

>η υλη των εξετάσεων θα αλλάξει, ισως με λιγότερες αλλά πιό σοφιστικέ ερωτήσεις για ηλεκτρονική αλλα σιγουρα με περισσότερες απαιτήσεις για γνωση του bandplan και του κανονισμου ραδιοεπικοινωνιών, καθως και της προστασίας χειριστή.

Αφήστε και το άλλο το τρελό που μου συνέβη

>Αν αλλαξει απο την Β΄2009 ο τρόπος εξετάσεων

>και δοθέντος του οτι στο Ηράκλειο λογω αδειας των εξεταστών οι εξετάσεις εγιναν μιαμιση βδομάδα αργότερα απο οτι στις υπόλοιπες περιφέρειες (5 μαιου)

>και οτι ημουν ο τελευταιος απο 3 που εξετάστηκε στα μορς σε αυτήν την εξεταστική

>υπάρχει περίπτωση να ειμαι ο τελευταίος SV στην Ελλάδα που εξετάστηκε στα μορς......!!!!!

[url]http://www.nrrl.no/la1h/CEPT-LAND.doc[/url]

[url]http://www.radioamateur.eu/Legge_CEPT-TR6101E.pdf[/url]

The ITU World Radio Conference in Geneva (9 June to 4 July 2003) reviewed Article 25 of the International Radio Regulations relating to the Amateur Service. The Conference decided that the ability to send and receive morse code is no longer a requirement for amateurs to use the HF bands below 30MHz. The ITU decision aligns with New Zealand's position on this issue.


Τα λεω της νυφης, βέβαια, να τα ακουει η πεθερά........

Ανώνυμος είπε...

Ξέχασες και τη αποκλειστική πρωτιά της χώρας:
για την κατηγορία 2 η συχνότητα των 50MHz είναι εκτός πειραματισμού κατά τα άλλα έχουν δικαίωμα εκπομπής στα vhf

Ανώνυμος είπε...

η άδεια κατηγορίας 2 είναι απόλυτα συμβατή με CEPT και αυτό έχειβεβαιωθεί απο το ΥΠΜΕ:
http://www.yme.gr/?getwhat=1&oid=822&id=&tid=835
μπορείς να μας δώσεις στοιχεία για την CEPT HAREC περισσότερα;
Που ακριβώς υπάρχει conflict?
Σου εύχομαι απο καρδιας να είσαι ο τελευταίος sv που έδωσε για μορς (αν ερθεις στο hamfest θα σε κεράσω για αυτό)