Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Παρθένιο όρος (Μη ραδιοερασιτεχνικό κείμενο!)


Το Παρθένιο όρος είναι το φυσικό σύνορο της Αρκαδίας με την Αργολίδα. Ένα από τα ιερά βουνά της Αρκαδίας, αναφέρεται σε μυθολογικά και ιστορικά κείμενα των αρχαίων Ελληνικών χρόνων. Η παρθένα βλάστηση που το καλύπτει το κάνει δύσβατο και το προστατεύει χιλιάδες χρόνια από την ανθρώπινη παρέμβαση. Μέχρι τώρα! Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αποτελεί στόχο εκμετάλλευσης αφού η δημοτική αρχή, σκοπεύει να το παραχωρήσει για κατασκευή αιολικού πάρκου. Εκμεταλλευόμενοι την άγνοια των κατοίκων του δήμου Κορυθίου που δεν είναι σε θέση δυστυχώς να εκτιμήσουν την Ιστορία του τόπου τους, προωθούν τα σχέδια τους και πιθανόν να τα είχαν πραγματοποιήσει αν δεν είχε αναδειχθεί, η «υπόθεση Ζαχόπουλου». Να σημειωθεί ότι παρά την κάθετη και πλήρως τεκμηριωμένη θέση της τοπικής εφορίας αρχαιοτήτων κατά, της δημιουργίας αιολικού πάρκου, το ΚΑΣ με την 2η ψήφο που διέθετε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού έδωσε το πράσινο φως στην εργοταξιοποίηση του Παρθενίου όρους. Να σημειωθεί επίσης ότι αυτό έγινε τον Αύγουστο του 2007 τις μέρες που η Πελοπόννησος (και η Ολυμπία) βρισκόταν στις φλόγες. (Από το τελευταίο μπορείτε να εξάγετε συμπεράσματα για την οικολογική συνείδηση των ιθυνόντων)
Αν και στην υπόθεση εμπλέκονται στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που απαρτίζουν την δημοτική αρχή, τις τελευταίες δημοτικές εκλογές και, στο πρόγραμμα του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ υπήρχε σαφής ανακοίνωση υπέρ της κατασκευής του αιολικού πάρκου. Αποδεικνύεται έτσι ότι είναι διακομματική η πρόθεση να αλλάξει ο παραδοσιακός χαρακτήρας της ευρύτερης περιοχής εν ονόματι του κέρδους. Ενδιαφέρον έχει η παρατήρηση ότι, παρουσιάζονται σαν οικολόγοι, άτομα που μέχρι χθες πίστευαν πως ο «οικολόγος» είναι κάτι συνώνυμο του «σατανιστή» ή του «κομμουνιστή».
Το Σεπτέμβριο του 2007, κατόπιν υπόδειξης από ορειβάτη-ραδιοερασιτέχνη, η τοπική αρχαιολογία επιβεβαίωσε την ύπαρξη αρχαίων κτισμάτων σε συγκεκριμένη θέση του Παρθενίου όρους. Στο στάδιο της χρονολογικής εκτίμησης είναι, φερτά ευρήματα που της παραδόθηκαν.
Εν όψει μιας καινούριας έκθεσης για τα όσα κρύβει το ιερό βουνό της Αρκαδίας, θα πρέπει να κινητοποιηθεί κάθε σκεπτόμενος πολίτης για την ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης για δημιουργία αιολικού πάρκου στο Παρθένιο όρος.

Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ωστόσο με κάποιες προϋποθέσεις: Δεν καταστρέφουμε το περιβάλλον εν ονόματι της σωτηρίας του.
Σεβόμαστε ως υπέρτατο αγαθό την εθνική μας κληρονομιά και αγωνιζόμαστε για την ανάδειξη της.
Δεν επιτρέπουμε σε όσους αδυνατούν να κατανοήσουν την Ιστορία μας, να ρευστοποιήσουν αγαθά που δεν τους ανήκουν.

Προωθήστε το μήνυμα σε φίλους ή γνωστούς. Κάντε γνωστό το πρόβλημα σε ανθρώπους που είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα φύσης, οικολογίας, αρχαίας Ελλάδος. Ίσως καταφέρουμε να κρατήσουμε το Παρθένιο όρος παρθένο όπως μας δόθηκε, με την ιστορία του φυλαγμένη, για να την ανασκάψουν οι επόμενες γενιές που θάρθουν και θα γνωρίζουν περισσότερα από τους σημερινούς ιθύνοντες του δήμου Κορυθίου…

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα δεν είναι και τόσο... μή ραδιοερασιτεχνικό! Αλλά είναι λυπηρό.
Δεν γνωρίζω και δεν έχω βρεθεί μέχρι τώρα στο Παρθένιο όρος. Πέρα από τις δικές μας αντιδράσεις, απαραίτητο είναι να αντιδράσουν και οι τοπικοί φορείς, προκειμένου να αποφευχθεί η κάθε είδους "αξιοποίηση".

2Μδης είπε...

Όπως πήγαιναν οι Ισπανοί στους ινδιάνους χάντρες και χαϊμαλιά, για να τα ανταλλάξουν με τον χρυσό, έτσι πάνε και οι διάφορες εταιρείες στα χωριά και πείθουν τους τοπικούς φορείς...
Παρόμοια περίπτωση είναι και αυτή μετά την επανάσταση του ΄21, που οι αγράμματοι Έλληνες μετέφεραν τα "παλιομάρμαρα" στα καράβια των "φίλων μας των Άγγλων"
Το θέμα είναι ότι η υπόθεση πήγε πλέον στο ΣτΕ και εκεί θα δούμε τι θα επικρατήσει...

Ανώνυμος είπε...

Η παραπομπή στο ΣτΕ είναι καλή εξέλιξη. Τουλάχιστον εκεί δεν έχει δικαίωμα ψήφου ο... Γ.Γ. Πολιτισμού!'Οπως έγραψα το Παρθένιο όρος δεν το γνωρίζω και δεν αναφέρεται συχνά στα προγράμματα των διαφόρων ορειβατικών/πεζοπορικών σωματείων (www.pezoporia.gr).
Θα σε ρωτήσω σχετικά την μεθεπόμενη Τετάρτη.
73 Πάνος