Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Ραδιοφάροι...



Για να ελέγχουμε την διάδοση θα πρέπει ή να καλούμε συνέχεια και να περιμένουμε κάποιος να μας απαντήσει ή να είμαστε πάνω απο την οθόνη του υπολογιστή μας στα διάφορα site του διαδικτύου. Το πιο αξιόπιστο εργαλείο όμως, είναι οι ραδιοφάροι. Δεν θα επεκταθώ στο τι είναι, είμαι σίγουρος πως οι αναγνώστες της σελίδας αυτής γνωρίζουν, παραπάνω από τον μέσο ραδιοερασιτέχνη, τα της διάδοσης. Θα επισημάνω μόνο πως όποιος συνάδελφος έχει θέσει σε λειτουργεία έναν ραδιοφάρο δεν το κάνει για τον εαυτό του αλλά για όλους τους υπόλοιπους ραδιοερασιτέχνες. Πέρα από τον κόπο το χρήμα και τον χρόνο που θα πρέπει να διατεθεί, στον σταθμό που θα λειτουργεί ο ραδιοφάρος θα υπάρχει πλέον ένα αυξημένο επίπεδο θορύβου, αρκετό για να κάνει δυσκολότερη την λήψη των ασθενέστερων σημάτων. Φανταστείτε να θέλετε να ακούσετε κάτι χαμηλό στο 144,300 και να εκπέμπει συνέχεια ο ραδιοφάρος στο 144,415! Το 1992 λειτουργούσα έναν ραδιοφάρο 20mW στο 144,918, η μπάντα ήταν διαφορετική τότε. Κάθε φορά που ήθελα να ακούσω κάτι χαμηλό είχα "βύθιση" και αναγκαζόμουν να το κλείνω.
Η Ευρώπη είναι γεμάτη από ραδιοφάρους σε όλες τις μπάντες. Στα 2Μ εκπέμπουν από 144,400 έως 144,490. Και εντός Ελλάδας δυο τρεις συνάδελφοι έχουν στον αέρα ραδιοφάρους. Από κορυφές βουνών έχω ακούσει τον ραδιοφάρο του SV8CS, του SV3AQR, και του SV2DCD. Από την Αθήνα προσπάθησα πολλές φορές να ακούσω, αλλά έπεσα πάνω σε συναδέλφους που είχαν κάνει πηγαδάκι με διαμόρφωση FM. Δεν μιλάμε πλέον για άγνοια. Στις ανακοινώσεις της ΕΕΡ γίνεται σύσταση για σεβασμό του bandplan εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια. Στο περιοδικό SV NEA έχουν γίνει αντίστοιχα δημοσιεύματα. Όλοι έχουν λάβει γνώση ακόμα και όσοι δεν είναι μέλη της ΕΕΡ. Παρόλα αυτά υπάρχουν συνάδελφοι που επιμένουν να μιλάνε εκεί που ξέρουν ότι εμποδίζουν κάποιους συναδέλφους τους. Αν βρεθείτε στο λεκανοπέδιο κάντε ένα σκανάρισμα και θα τους ακούσετε. Δεν θέλω να τους ξεμπροστιάσω δημοσιεύοντας τα διακριτικά και τα ενδιαφέροντα θέματα που συζητάνε. Δημοσιεύω μόνο μια συναφή φωτογραφία!!

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Koρυφαία ατάκα που μου είπε συνάδελφος SV στο 144.440 το καλοκαίρι με FM διαμόρφωση :

"Ναι το ξέρω πως εδώ είναι για άλλο πράγμα όμως εγώ αυτή τη στιγμή εκπέμπω με τα 100W του 910 μου και το μπήκον που έβαλε η ΕΕΡ είναι άντε 2-3 watt. Tι είναι λοιπόν πιο εύκολο να ακούσει ο ξένος που κάνει ακρόαση εδώ..εμένα ή το χαμηλό σήμα του μπήκον;"

73 sv1eex

Ανώνυμος είπε...

Νικηφόρε στο 144440 πές του συνάδελφου το sv ότι είναι το μπικον του Λεωνίδα sv2dcd apo KN00LI,και όχι της εερ.Σαφώς και ο ξένος θα ακούσει τον δικό μας τον λεβέντη και θα βάλει και το κολακευτικό σποτακι....greek idiot on 144440mhz.Επίσης υπάρχει νετ από την περιοχή 4 σε αυτή την συχνότητα.
Από αρχές αυγούστου λειτουργεί ένας ακόμη ραδιοφάρος.Είναι ο sv3gke/b apo km08hq 1150m a.s.l.PSE report!Ειναι στο 1296765 περίπου γιατί τσουλάει λίγο,αλλά είναι κάτι που θα διορθωθεί άμεσσα.Τα report που παίρνω από το κλαστερ είναι πολυ ευοίωνα για αυτή την μπάντα,ακούγεται στην βορειο ιταλία59++ 1037κμ απόσταση με 3watt kai me 10 el.yagi που όμως κοιτάζει νότιο ιταλία.Ο ραδιοφάρος είναι προσφορά από τον πολύ καλό φίλο ik7uxw Paolo και η κατασκευή είναι του i7ugo του UGO τους οποίους και ευχαριστώ και από εδώ.
73 Μιχάλης
sv3gke/8

Ανώνυμος είπε...

Πολύ πετυχημένη η φωτογραφία. χαρακτηρίζει όσους γράφουν το bandplan στα παπούτσια τους.
Μπορεί να συμβολίζει και την υπομονή των υπόλοιπων νομίμων συναδέλφων... Ελπίζω οι αρμόδιες αρχές να αρχίσουν να εποπτεύουν τις συχνότητες καλλίτερα.
73 Πάνος

2Μδης είπε...

Εκτός από ελάχιστους συναδέλφους που χρησιμοποιούσαν το σήμα του ραδιοφάρου που γράφω ότι είχα παλιότερα στο 144,918, θυμάμαι και δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις: Μια φορά κάποιος συνάδελφος αφού άκουγε σε FM, άρχισε να νουθετεί αυτόν που έπαιζε με το μικρόφωνο! Μετά από αρκετά λεπτά και αφού ο ραδιοφάρος αρνιόταν να σταματήσει, ο συνάδελφος "πάταγε" νευριασμένος: "Να! για να μάθεις!! αφού δεν σταματάς πάρε μια τάπα για να μάθεις!..."
Άλλη περίπτωση ήταν πιο ψαγμένος συνάδελφος, που απάνταγε με χειριστήριο(στον ραδιοφάρο!!)

2Μδης είπε...

Ο ραδιοφάρος της ΕΕΡ, SZ1SV εκπέμπει στο 144,4125. Η πόλωση και η τοποθέτηση του σε πλεονεκτικότερη θέση μάλλον θα πρέπει να μας απασχολήσει πριν το επόμενο καλοκαίρι!

Ανώνυμος είπε...

Δυστηχώς στην Λευκάδα δεν ακούστηκε καθόλου όλο το καλοκαίρι Γιάννη!Δεν ξέρω τι συνθήκες εκπομπής έχει,αλλά από ένα υποτυπώδες υψόμετρο και με μια κεραία 3dbd πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα ακουγόταν.Πάντως ούτε με σποραδικό δεν πρέπει να ακούστηκε γιατί δεν υπάρχει ούτε ένα μηνυμα στο κλάστερ.Δουλεύει σίγουρα;
73 Μιχάλης
sv3gke/8

2Μδης είπε...

Δουλεύει Μιχάλη! Αυτή τη στιγμή το ακούω. Πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά για να ακουστεί έξω από το λεκανοπέδιο... Κάτι θα γίνει...

2Μδης είπε...

Νομίζω ότι και οι Π/Δ τύπου D-star, έχουν τη δυνατότητα να δίνουν απευθείας το τετράγωνο. Οποιος γνωρίζει περισσότερα ιδού το πληκτρολόγιον.........

Ανώνυμος είπε...

...και βέβαια να τους "ξεμπροστιάσεις". Απορώ γιατί δε τόκανες ήδη. Εδώ κράζεις τόσο κόσμο επί δικαίων και αδίκων, κι'εδώ που είναι απαραίτητο σε έπιασαν οι συναισθηματισμοί?

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λες Κώστα.

2Μδης είπε...

Γιατί να είναι Κώστας και όχι Σωτήρης;; Ανώνυμος βγήκε ο χριστιανός, γιατί του βάζετε όνομα; Εκτός αν έχω χάσει επεισόδια...

sv8gke είπε...

Μπα ο Κώστας είναι.............γνώρισα τα γραμματα του!!!!!!

2Μδης είπε...

Ωραίο το τουρμπάνι!!

sv8gke είπε...

Εκαιγε πολύ ο ήλιος επάνω στο Αραχναίο και όπως πάντα πήγα χωρίς καπέλο.νάναι καλά η ΕΕΡ και τα μπλουζάκια της!