Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Βοριάδες-Κεραία 1-0


Ο γνωστός (και μη εξαιρετέος) συνάδελφος Μιχάλης SV3GKE/8, είχε μια ατυχία με την κεραία του στην τελευταία κακοκαιρία. Σε μια ευνοϊκή περιοχή της Λευκάδας είχε στήσει μια 17EL F9FT με την οποία επικοινωνούσε με περιοχές 9H, IS0, I0, I3, I4, I5, I6, I7, I8, I9, 9A, ZA, E7, 4O, YU, YO, LZ, TA, Z3, SV9, S5 και με SV1 όπως μπορώ και εγώ να βεβαιώσω. Όλο το καλοκαίρι τις απογευματινές ώρες είχαμε επαφή από S1 έως S9+ ανάλογα την διάδοση σε απόσταση 280χλμ…
Το DX–χωράφι που είχε στήσει την κεραία ήταν στα 660μέτρα πάνω από την θάλασσα, με ανοιχτό ορίζοντα από τις 150ο έως τις 250ο.

Την κεραία υποστήριζε ένα έξυπνο χειροκίνητο σύστημα περιστροφής, φτιαγμένο από μηχανισμό τέντας! Μάλιστα τον άξονα, που χρησιμοποιούσε από το όχημα που έστηνε τον ασύρματο μέχρι τον μηχανισμό, τον έκανε και σούβλα για το κατσίκι το Πάσχα! Μπορείτε να τον διακρίνετε στην δεύτερη φωτογραφία, ενώ ατράνταχτες αποδείξεις υπάρχουν εδώ
Δυστυχώς οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή στις 22 και 23 Νοέμβρη, έκαναν σοβαρή ζημιά στην κεραία, ενώ ο μηχανισμός άντεξε! Συγκεκριμένα η κεραία κόπηκε στο σημείο πρόσδεσης στον ιστό, και πίσω προς το δίπολο εκπομπής.
Αν και ο φόβος του Μιχάλη μέχρι τώρα ήταν, μην βρούν την κεραία οι γύφτοι και την πάρουν για αλουμίνιο, την βρήκε τελικά από τον δυνατό Αίολο!
Έχω βρεθεί στην θέση του Μιχάλη αρκετές φορές στο παρελθόν, πάντα με αντίπαλο τον άνεμο, και με σύμμαχο του την δικιά μου προχειρότητα όπως εκ των υστέρων έχω αναγνωρίσει… Την πρώτη φορά μου είχε λυγίσει μια ZL SPECIAL που είχα φτιάξει χρησιμοποιώντας «μαλακό» αλουμίνιο 20χ20. Την δεύτερη μου είχε κόψει από τον ιστό μια τετράδα 10άρες που είχα το θράσος να εγκαταστήσω στα Τουρκοβούνια που έμενα τότε. Και την τελευταία φορά μου έφερε κάτω όλο τον πύργο, γιατί μου είχαν λύσει τα συρματόσχοινα οι ΖΑ εργάτες που έφτιαχναν τη μόνωση στην ταράτσα!
Κάθε τέτοια ατυχία είναι και ευκαιρία για καινούρια και καλύτερη εγκατάσταση. Έτσι ας ευχηθούμε στον φίλο μας τον Μιχάλη να φτιάξει καλύτερη κεραία και να την χαρεί στο διπλούν. Να έχουμε και εμείς ένα σημείο αναφοράς μακρινό από το λεκανοπέδιο φίλε Μιχάλη!




Η ανάρτηση γράφτηκε σε συνεργασία και επικοινωνία με τον Μιχάλη, που μέσω των σχολίων θα μπορεί να μας διαφωτίσει και περισσότερο...




15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ευκαιρια μιχαλη να βαλεις μια πραγματικα καλη κεραια . ηρθε η στιγμη να φταξεις μια dk7zb και αν δε θελεις να τη φτιαξεις παρτη απτη wimo. βεβαια αυτο δε στο συνιστω γιατι βαζει φτηνιαρικα αλουμινια αλλα θα κανεις δουλεια
73 sw1jgw
καλη εγκατασταση

Ανώνυμος είπε...

Ο άνεμος ενίοτε γίνεται και κεραιοκτώνος... Υπομονή, περαστικά και σίγουρα θα ανυψώσεις μία άλλη. Εάν είναι η dk7zb τόσο το καλλίτερο!
παναγιώτης

Ανώνυμος είπε...

Γιαννη οσον αφορα τη συζητηση που ειχαμε η 6αρα Long DK7Zb μεγαλη δηλαδη ειναι 2,60 boom και εχει 10,15 dbd με 20 DB F/B

η long 7ara εχει 3,30μ και η long 9αρα εχει 5μ

τις DK7zb τις χρησιμοποιουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ συναδελφοι σε ΕΜΕ η SAT επαφες. Και για καποιον με γνωσεις οπως εσυ που μπορει να κανει το κλειστο διπολο και το μετασχηματιστη 4:1 ειναι πολυ καλη περιπτωση. Το λεω αυτο γιατι το ευκολο match που προτεινει ο Γερμανος με το ανοιχτο διπολο δεν ειναι καλο. Απο εκει και περα βεβαια μπορεις να βαλεις Τ Γ η κλειστο με 4:1 οτι θελεις κανεις.
73 de sw1jgw
http://www.dk7zb.fox28.de/start1.htm

Ανώνυμος είπε...

Αρκετα καλες ειναι και αυτες
http://www.ifwtech.co.uk/g3sek/diy-yagi/index.htm
sw1jgw

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη αυτή ήταν η κεραία που δουλέψαμε πέρυσι το καλοκαίρι;

http://www.youtube.com/watch?v=Z2hz5hqU5Ew


Μην στεναχωριέσαι φίλε θα φτιάξεις καλύτερη και θα είμαστε όλοι στο πλευρό σου για δοκιμές/τεστ κτλ!Η καλύτερη μου προσωπικά!!
Νάσαι καλά κάθε χρόνο να της μεγαλώνεις το μήκος!!


73 de sv1eex

2Μδης είπε...

Οταν ξαναστήσει την κεραία ο Μιχάλης, θα πάω κι εγώ στη Λευκάδα να κάνουμε μαζί, σπονδές στον Αίολο να μην τον ξαναβάλει στο μάτι!

Ανώνυμος είπε...

Σπονδές να κάνετε!

Παρασπονδίες μην κάνετε (όπως κάναμε εμείς με τα ξενύχτια στα UHF).

Επίσης για τους τύπους, οι σπονδές και οι χοές γίνονταν με μέλι, λάδι ή νερό και όχι με μπύρες, ουίσκια και τσίπουρα!

Νικηφόρος

sv8gke είπε...

Νικηφόρε δεν είναι η κεραία που δουλέψαμε στο φιλντέϊ,εκεί είχαμε μια 8άρα του I0JXX.
Δημήτρη έχω αγοράσει 6 κεραίες του i0jxx 8 ελεμεντ οι οποίες κατα τον VE7BQH,που οι κατασκευαστές κεραιών τον έχουν ως σημείο αναφοράς δίνουν μεγαλύτερο gain από του dk7zb.Συγκεκριμένα του ιταλού με μήκος 2,04wl δίνει 12,16 dbd ενώ στο γερμανού που είναι μεγαλύτερη(2,09wl) δίνει 2,15dbd.
Την τοννά την είχα βάλει σε αυτό το χωράφι που αγόρασα,το οποίο δεν έχει περίφραξη ακόμη και είπα όσο αντέξει μέχρι να μου την κλεψουν.
Δυστηχώς τη γλύτωσε από τους γύφτους,αλλά όχι και από τον αερα.Λίγο πιο πάνω από εμένα υπήρχε ένας πυλώνας 8μετρος δεμένος με συρματόσχοινα ο οποίος κατέρευσε,υπάρχουν αναφορές για αέρα ταχύτητας μεγαλύτερης των 140km/h.
Θα προσπαθήσω να την επισκευάσω,γιατί αν δεν ασφαλιστεί σωστά ο χώρος δεν είναι να βάλω τίποτα καλύτερο.
Νικηφόρε μόλις μπεί η περίφραξη,τότε δεν θα μεγαλώσω σε μήκος......αλλά σε αριθμό κεραιών.Υπάρχει όλος ο εξοπλισμός(κεραίες,σπλίτερ,ρότορες για αζιμούθειο και ελεβέϊσον) και θα προσπαθήσω να κάνω τα νηπιακά μου βήματα στο cw-eme.
73 Μιχάλης
ΥΓ.1 Ο χώρος με την κεραία είναι διαθέσιμος για όποιον φίλο έρθει στη Λευκάδα και θέλει να κάνει και τα ντιεξάκια του στα 2μ
ΥΓ.2 Απο 150 έως 250 μοίρες είναι τυφλός ορίζοντας και έχει ελεύθερο τις υπόλοιπες260 μοίρες που είναι και οι καλύτερες κατευθύνσεις

sv1epn είπε...

Mιχαλη καλη επιτυχια και απο μενα στην νεα εγκατασταση του κεραιοσυστηματος σου .....μονο μην ξαχασεις να μας ειδοποιησεις εδω στο blog ποτe θα γινουν τα τεστ ...θελω να πιστευω οτι θα σε ακουσω και εγω στην Βαρη ,γενικα η Βαρη ειναι δυσκολη περιοχη των 2 μετρων....αλλα επειδη ακουω πολλες φορες το R4 της Κεφαλλονιας ,ελπιζω να ακουστουμε ...
73 .....Μπαμπης

2Μδης είπε...

Μπάμπη, βάλε μια κατευθυνόμενη σε οριζόντια πόλωση, έστω και 5-6 στοιχείων και θα ακούς πολύ καλά.
Σε μένα πέρναγε σχεδόν κάθε μέρα, και την τελευταία δοκιμή την κάναμε εκτός καλής διάδοσης, νομίζω μέσα Σεπτέμβρη και ακουγόμασταν...

sv1epn είπε...

οκ.....θα μπει μια κατευθυνόμενη...ειναι στο πρόγραμμα

sv8gke είπε...

Μπάμπη εκτιμώ ότι θα ακουστούμε,αλλά θα χρειαστείς οριζόντια πόλωση.
Πάντως με κάθετη πόλωση μπορείς να τσεκάρεις το r3 Λευκάδος με 82.5 υπότονο και να βγάλεις τα συμπερασματά σου.
Εχω μιλήσει με αρκετούς σταθμούς από Αθήνα,γιατί όχι και με την βάρη.......να παρουμε και το λοκεϊτορ εκεί από τις ψησταριές!!!!
73 Μιχάλης

Ανώνυμος είπε...

Για φαντάσου, να τρως κατσίκι ψημένο από σούβλα αρεφιασμένη, μεγάλη απόλαυση.
Ελπίζω να έψηνες μόνο όταν η διάδοση ήταν πεσμένη...
Εύχομαι γρήγορα να της ξαναστήσεις.
Παναγιώτης

sv1epn είπε...

Μιχαλη θα δουμε .......
ειναι δυσκολη και πολυ περιεργη η περιοχη της Βαρη ..
ειναι ενα μικρο λεκανοπεδιο ...
Την δοκιμη παντως θα την κανουμε,οσο για το r3 δεν μπορεσα να το ακουσω με την καθετη πολωση
73...........Μπαμπης

sv8gke είπε...

Κατσίκι ναναι και ασ είναι και αρεφιασμένο Παναγιώτη.Σιγά σιγά θα ξαναμπεί στη θέση της,δεν βιαζομαι γιατί χειμώνας είναι οπότε διάδοση δεν πολυυπάρχει.
Μπάμπη όταν βάλεις την κεραία σου με ενημερώνεις και κάνουμε δοκιμή,έχω και αλλες κεραίες και δεν μου είναι τιποτα να ανέβω στην κορυφή του Αιλιά και να δοκιμάσουμε,15λεπτα απόσταση είναι από το σπίτι μου.
73 Μιχάλης