Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

BCC MS contest...


Από χθες άρχισε το bcc contest που αφορά επικοινωνία MS. Αργά το βράδυ το κλάστερ έδειχνε αρκετά QSO να γίνονται στα βόρεια της Ευρώπης. Αν και ήταν πρόκληση, η περιστροφή της κεραίας θα ήταν επικίνδυνη με τον θυελώδη άνεμο, δεν δοκίμασα να ακούσω κάτι.
Το κόντεστ συνεχίζεται μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, αν θέλετε να δοκιμάσετε, στρέψτε προς την περιοχή ενδιαφέροντος (κεντρική Ευρώπη) και γύρω στο 144,100 δοκιμάστε να ακούσετε με το στενότερο φίλτρο του δέκτη σας. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.bdxg.de/Rules/rules.htm

15 σχόλια:

sv8gke είπε...

Καλημέρα,ένα καλό που είδα στους κανονισμούς του κόντεστ είναι η πραγματοποίηση random qso κατι για το οποίο συμφωνώ απόλυτα.Βέβαια το cluster έχει πάρει φωτιά.Δεν μου αρέσει qso του στυλ σου στέλνω roger....το έλαβες και να είναι στην καλή διάθεση του άλλου να πει αν πραγματικά το έλαβε.
Βέβαια στις υψηλές συχνότητες όλοι έχουμε υποπέσει στο αμάρτημα του self spoting,αλλά άλλο είναι να λες ότι είμαι στο 144290 και κάνω cq και άλλο να πέρνάς στοιχεία της επαφής μέσω cluster.
Προσωπικά τα ψηφιακά στα 2μ με αφήνουν αδιάφορο και ο λόγος είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις πέφτει "μαγειρική".
Σαφώς και πρέπει να υπάρχουν και σαφώς υπάρχουν και σταθμοί που κάνουν πραγματικά qso.
Είμαι της γνώμης ότι την χαρα που θα πάρεις από ένα random qso δεν την παίρνεις με τίποτα από ένα στημένο online qso.
Ελπίζω να μην φάω πολύ κράξιμο για αυτό το σχόλιο
73 Μιχάλης

2Μδης είπε...

Όλα αυτά Μιχάλη γίνονται γιατί υπάρχει το σαφάρι των award΄s.
Αν κάποιος πηγαίνει για να περάσει καλά, ή για να δοκιμάσει τον εξοπλισμό του ώστε να τον βελτιώσει, δεν έχει τέτοια κολήματα. Άλλωστε απότερος σκοπός θα πρέπει να είναι η αυτοεκπαίδευση και όχι η πρωτιά σε ένα κόντεστ.
Χθες πάντως για να πούμε και τα ευχάριστα, πέρασε ο rz6bu το βράδυ σε επίπεδα Es και αμέσως τον κατάπιε το έρεβος. Εννοείται δεν έγινε QSO, αλλά χάρηκα γιατί τον έχω κάνει ήδη δυο φορές με Es.
Τώρα για τα ψηφιακά να πώ καταρχήν ότι συμφωνώ με την "μπιτιαρίζουσα" άποψη ότι τα πράγματα γίνονται απείρως πιο εύκολα, σε βαθμό που δεν αξίζει. Από την άλλη όμως σκέψου ότι είναι ο μοναδικός τρόπος να χρησιμοποιήσεις την μπάντα τους μήνες που δεν έχει διάδοση...
Αλλά και για αυτό θα βρεθεί λύση: Θα ασχοληθούμε με τους.... σσσσστ! Θα τα πούμε εν καιρώ.

2Μδης είπε...

...Αν και ακόμα πιο εύκολα γίνονται στους δορυφόρους! Ξέρεις αυτά τα ιπτάμενα ρηπήτερ...

Τελικά το επόμενο βήμα του "πανελλαδικού" είναι να βγεις στο "παγκόσμιο"...

Ανώνυμος είπε...

Οσα δε φτανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια.
Ακομα σας περιμενω και τους δυο σας για sced
sw1jgw

ΥΓ στο πανελλαδικο δεν εχω βγει

Ανώνυμος είπε...

Με ενδιαφερει η αποψη σας για 2 πραγματα.
1) Ψηφιακα Modes στα HF
2) Γιαυτους που κανουν CW modes με χρηση ηλεκτρονικου υπολογιστη αντι χειριστηριου. Δεν εξεταζουμε αν ξερουν χειρηστιριο απλα αν χρησιμοποιουν PC
ΘΑ ηθελα την αποψη σας γιατι προσωπικα δεν εχω διαμορφωσει αποψη και με ενδιαφερει η αποψη δυο γνωστων και μη εξαιρετεων συναδελφων
sw1jgw

2Μδης είπε...

Και για τα δύο έχω άγνοια: Ούτε ψηφιακά κάνω στα βραχέα οπότε δεν έχω γνώμη, ούτε γνωρίζω κάποιον που ξέρει χειριστήριο και παρόλα αυτά χρησιμοποιεί υπολογιστή.

Στην δεύτερη περίπτωση ελπίζω να μην εννοείς αυτούς που θέλοντας να εκμεταλευτούν στιγμιαία ανοίγματα για να δηλώσουν την παρουσία τους στέλνουν με αυτόματο τρόπο σε μεγάλη ταχύτητα που εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσαν με το χειριστήριο... πχ HSMS??

Ανώνυμος είπε...

μιλαω
γιαυτους που τρεχουν CW contest με υπολογιστη στα HF εγω ξερω αρκετους , εσυ πως και δε ξερεις κανεναν.
sw1jgw

Ανώνυμος είπε...

Και γω σήμερα παιδιά είχα το δικό μου contest. Άστετα… με το ανάλογο χιούμορ αν επιτρέπετε… να πάνε! Ξέχασα να σας πω πως παράλληλα είμαι και περιστεράς. Τρία χρόνια τώρα παιδεύομαι μ’ αυτές τις (ιπτάμενες) βούτες, τις στέλνω ξέρετε και πάνε στον Θεό εκεί που σημαδεύουν οι beam σας, via tropospheric μέσω tropo scater ή κατευθείαν στο φεγγάρι. Και που να δείτε το κατέβασμα! Χάρμα ιδέσθαι! Γερμανικά Junkers στούκας, πολύ μ’ αρέσει, πολλές ώρες προπόνηση και πολύ η κούραση. Δεν με πειράζει όμως, μου αρκούν αυτά τα δύο λεπτά πτήσης να τα χαζεύω την κάθε μέρα. Αυτό τον καιρό που λέτε εκπαιδεύω πιτσούνια μπερδεμένα με έμπειρα, οι μανάδες τους είναι χρυσοπληρωμένες από βόρειο Ελλάδα και Αθήνα. Μου την έκανε όμως, καλός οικογενειάρχης. Τσίφτης τον ελένε, ήθελε ο άμοιρος να ταίση τα παιδιά του. Μηχανεύτικε και παραφύλαξε τον τρόπο που πετάω τα πουλιά , την ώρα και το πόσο ψηλά! Πονηρός! παραπάνω κ’ απ’ αλεπού. Μου χώθηκε μέσα στους νεοσύλλεκτους και τόπαιζε ομοιός τους. Χόρευε μαζί τους… ώσπου… δεν άργησε η στιγμή που έκανε την βούτα! Δράμα και σήμερα, το καταλάβανε ακόμα και τα νανάκια μου με την μοναδική -147dbm σε ευαισθησία γαλοπούλα που έχω! Σόρυ, άσχετο το θέμα με το χόμπυ, αλλά εμένα μ’ αρέσει και με πονάει πολύ.

δε bubis

Οι περισσότεροι αποχωρούν μια μέρα από τη ζωή χωρίς να έχουν πάρει είδηση καν τι τους συνέβη. Και είναι κρίμας. Είναι κρίμας , αυτός ο ισόβιος εγκλεισμός στην κιβωτό της Ανάγκης με καθηλωμένες τις αισθήσεις σε υπηρετικό επίπεδο"

Οδυσσέας Ελύτης

Ανώνυμος είπε...

Δημήτρη στα contest teams όλοι σχεδόν παίζουν με Η/Υ ή με το electronic keyer cw γιατί βολεύει όμως έχουν και το "αρκουδιστήρι" συνδεδεμένο για να βαράνε που και που. Δες και στο youtube έχει διάφορα.
Τώρα για το άλλο με το wsjt δεν χρειάζεται cluster. Πας στο http://www.on4kst.info και μπαίνεις στο chat oπου διάφοροι βόρειοι φίλοι μας έχω παρατηρήσει πως ...στέλνουν ο ένας στον άλλο ότι info χάθηκε στο fsk441. Exω δοκιμάσει να κάνω sched'd qso από εκεί αλλά ατύχησα μέσα στα 2μ ενώ στα random Εs ήμουν πολύ πιο τυχερός ακόμα και όταν το cw ή η φωνή δεν περνάει. Η τελευταία τρέλα από πέρυσι μάλιστα έχει και το wspr ένα καινούργιο mode για πολύ καλύτερα αποτελέσματα και στα HF ακόμα.
Από την άλλη ακούω για random cw eme. Δεν γνωρίζω γιαυτό αλλά κάποιο πουλάκι που φαίνεται να ξέρει με πονήρεψε και μου είπε πως γίνονται και εκεί πολλές μούφες μια και όλα τα qso γίνονται είτε με sched oπότε ξέρεις τη συχνότητα και την ώρα οπότε δεν είναι random είτε σε περίοδο contest με κράχτη τη συχνότητα που θα ακούς που είναι το 90% των qso (πάλι όχι random αν και έγκυρο στην πραγματικότητα σε μια συχνότητα σαν το 144.300 που ακούνε όλοι λες που θα είσαι και πότε) ή ακόμα και τη χρήση τρίτων "φίλων". Nα μην πω για email με ανταλλαγή στοιχείων ή τηλέφωνα και γίνω πολύ κακός! Πάντως και εγώ θα προτιμούσα να κάνω τυχαία φωνή κάποιον στο τενεκέ μου που λεει ο φίλος μου ο μπούμπης παρά έτσι...όπως είπατε είναι πολύ εύκολο. Μπράβο πάντως σε όσους κάνουν πραγματικά random, τους παραδέχομαι!

Δημήτρη μη ξεχάσω.... νομίζω πως ο 2μήδης σε πειράζει με τα ιπτάμενα repeater:)

Οι ssb δορυφόροι πάντως δεν είναι εύκολοι :)

73 sv1eex

Ανώνυμος είπε...

Μπορει αλλα καμμια φορα με στεναχωρει γιατι γινεται αδικος

sv8gke είπε...

Γιάννη έχω πετύχει σποραδικό πριν λίγα χρόνια Νοέμβριο μήνα.Έκανα 16 γερμανούς και 2 ολανδούς στα 2μ και καμιά εξηνταριά σταθμούς στα 6μ.Είναι βέβαια πολύ δύσκολο να συμβεί,αλλά όχι ακατόρθωτο.
Οσο για αυτά τα παλιοιπτάμενα ριπίτερ θα την δει την αδικία ο Θεός και θα ρίξει πυρ....

Νικηφόρε συμφωνώ σε όλα μαζί σου.

Δημήτρη άλλο πράγμα ψηφιακά στα βραχέα και άλλο στα 2μ.Προσωπικά έχω κάνει ψηφιακά στα βραχέα,δεν με ενθουσίασαν και τα εγκατέληψα.Δεν έχουν κατα την γνώμη μου κάτι μεμπτό,αντιθέτως είναι μια καλή λύση για αυτούς που έχουν οικογένεια και δεν μπορούν να φωνάζουν μες την νύχτα και να τους ξυπνάνε όλους.
Στα κόντεστ cw θα χρησημοποιήσεις υπολογιστή,είναι κατι αντίστοιχο με το παπαγαλάκι στην φωνή.Δεν γίνεται να βαράς το κλειδί 48 ώρες.Πάντως αν δεν είσαι σε θέση να ακούσεις το cw μην περιμένεις και πολλά απο τον υπολογιστή.Επίσης διαφωνώ με αυτούς που κάνουν qso cw μεσω pc σε συνθήκες μη κόντεστ.
Οσον αφορά τα ιπτάμενα ριπίτερ από την αρχή σου δήλωσα άσχετος με το θέμα,θαυμάζω αυτό που κάνεις και ίσως κάποτε να το βρω ενδιαφέρον και να ασχοληθώ.Θα το προτιμούσα έναντι των ψηφιακών στα 2μ την περίοδο που δεν έχει διάδοση.
Μπές και δες στο τσατ που αναφέρει ο Νικηφόρος και θα πάθεις πλάκα,το μεγαλύτερο μέρος των qso γίνεται online,εγώ αυτό καταδικάζω και όχι τα ψηφιακά.Αν δουλευτούν random για μένα είναι έγκυρα ασχέτου βαθμού δυσκολίας ή ευκολίας
73 Μιχάλης

Ανώνυμος είπε...

Ψηφιακά προγράμματα όπως το wsjt (αναφέρατε και το wspr που δεν γνωρίζω), προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες στον χειριστή. Σε συνδυασμό μάλιστα με το διαδίκτυο οι δυνατότητες αυτές πολλαπλασιάζονται. Για αυτό η ARRL δημιούργησε ειδική κατηγορία στα ΕΜΕ. Όλα αυτά είναι μέσα στο χόμπι του ραδιοερασιτεχνισμού. Μάλιστα, όσο η τεχνολογία προχωράει θα προστίθενται και άλλες δυνατότητες. Μέχρι εδώ δεν υπάρχει κάτι τι μεμπτόν. Κατακριτέο είναι εάν κάποιος αποκρύψει τα εργαλεία που χρησιμοποίησε, για να προβληθεί ότι κατάφερε κάτι δυσκολότερο ή να πάρει κάποιο βραβείο (το φαινόμενο αυτό είναι σύνηθες στην καθημερινή ζωή). Κατακριτέο επίσης είναι κατά τη γνώμη μου, εάν κάποιοι (φαινόμενο purists) θέλουν να επιδεικνύονται από την μέθοδο / τεχνική που χρησιμοποιούν και να θεωρούν όλα τα άλλα κατώτερα (για εμάς δεν υπάρχουν ανώτερα / κατώτερα, υπάρχει βαθμός δυσκολίας στην επικοινωνία). Φυσικά, η κάθε επιλογή είναι στην ελεύθερη βούληση του καθενός. Το τι αισθάνεται όμως και τι εκφράζει ο καθένας, αφορά την ποιότητα του.
Προσωπικά αναγνωρίζω π.χ. ότι η επικοινωνία με ΕΜΕ cw είναι πολύ δυσκολότερη από την χρησιμοποίηση των παραπάνω ψηφιακών προγραμμάτων. Στα βραχέα όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις διαμορφώσεις psk κλπ. Για αυτό και μετρούν το ίδιο στην απόκτηση του mixed DXCC, το οποίο χορηγείται από την ίδια ένωση που διαχώρισε της κατηγορίες στο ΕΜΕ.
Όσο λοιπόν εξελίσσεται η τεχνολογία, η πλειονότητα των ραδιοερασιτεχνών θα την ακολουθεί. Όποιοι θέλουν βέβαια μπορούν να μην την χρησιμοποιούν, σε αυτό δεν μας πέφτει λόγος. Επιπλέον το χόμπι γίνεται για να μας ευχαριστεί, γίνεται για την επαφή, για το DX.
Συνεπώς, χρησιμοποιείτε όποιες μεθόδους, τεχνικές ή προγράμματα θέλετε και καλές επαφές! Της πολλές συζητήσεις ας τις αφήσουμε για τους λάτρεις... των συζητήσεων.
Παναγιώτης

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
2Μδης είπε...

Αγαπητέ φίλε, συμμερίζομαι την λύπη σου πραγματικά.
Προφανώς σε επηρρέασε τόσο ώστε να συμπεριλάβεις στο κείμενο σου λέξεις και εκφράσεις που θέλω να πιστεύω ότι χρησιμοποίησες εν θερμώ. Για να σε προστατεύσω από επικριτικά σχόλια αλλά και για να διατηρήσω όσο μπορώ σε κάποια συγκεκριμένα και αυτονόητα πλαίσια τη συζήτηση, το διέγραψα. Λυπάμαι τόσο που δεν μπορώ ούτε καν να γράψω κάποιο από τα συνιθισμένα αφηρημένα ποιήματα που έγραφα σε παρόμοιες περιπτώσεις. Επιφυλάσομαι όμως!

Ανώνυμος είπε...

Η αυτοεκπαίδευση που απαιτεί το χόμπι, δεν αφορά μόνο τα τεχνικά θέματα. Ας προσπαθήσουμε να υπάρχει ένα καλό επίπεδο στις συζητήσεις μας, οι οποίες είτε άμεσα, είτε έμμεσα περιστρέφονται κυρίως γύρω από το χόμπι μας.
Παναγιώτης