Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Του Έλληνα ο τράχηλος, ζυγόν δεν υπομένει!


Αυτές τις μέρες, ίσως πρέπει να ξεχάσουμε όσα μας ταλαιπωρούν σαν ραδιοερασιτεχνική κοινότητα, και να θυμηθούμε αυτούς που αγωνίστηκαν για να απολαμβάνουμε σήμερα τα όσα έχουμε...
Επέλεξα και αναρτώ λοιπόν ένα απόσπασμα από την ομιλία του "Γέρου" του Μωριά στον Ιερό βράχο της Πνύκας, προς τα ελληνόπουλα της εποχής του, εντελώς άσχετο με τα ραδιοερασιτεχνικά...


"...Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα.
Αλλά δεν εβάσταξε! Ήλθαν μερικοί και ηθέλησαν να γένουν μπαρμπέρηδες εις του κασίδη το κεφάλι. Μας πονούσε το μπαρμπέρισμά τους. Μα τι να κάμομε; Είχαμε και αυτουνών την ανάγκη. Από τότε ήρχισεν η διχόνοια και εχάθη η πρώτη προθυμία και ομόνοια. Και όταν έλεγες τον Κώστα να δώσει χρήματα διά τας ανάγκας του έθνους ή να υπάγει εις τον πόλεμο, τούτος επρόβαλλε τον Γιάννη. Και μ’ αυτόν τον τρόπο κανείς δεν ήθελε ούτε να συνδράμει ούτε να πολεμήσει. Και τούτο εγίνετο, επειδή δεν είχαμε ένα αρχηγό και μίαν κεφαλή. Άλλά ένας έμπαινε πρόεδρος έξι μήνες, εσηκώνετο ο άλλος και τον έριχνε και εκάθετο αυτός άλλους τόσους, και έτσι ο ένας ήθελε τούτο και ο άλλος το άλλο.
Ίσως όλοι ηθέλαμε το καλό, πλην καθένας κατά την γνώμη του.
Όταν προστάζουνε πολλοί, ποτέ το σπίτι δεν χτίζεται ούτε τελειώνει. Ο ένας λέγει ότι η πόρτα πρέπει να βλέπει εις το ανατολικό μέρος, ο άλλος εις το αντικρινό και ο άλλος εις τον Βορέα, σαν να ήτον το σπίτι εις τον αραμπά και να γυρίζει, καθώς λέγει ο καθένας. Με τούτο τον τρόπο δεν κτίζεται ποτέ το σπίτι, αλλά πρέπει να είναι ένας αρχιτέκτων, οπού να προστάζει πως θα γενεί..."

3 σχόλια:

takis perreas είπε...

Ο Κολοκοτρώνης δεν ειν' αυτός?
Αυτός δεν ήταν ο αρχηγός της Επαναστατικής Οργάνωσης 23η Μάρτη?
Αυτόν δεν κλείσανε στο Παλαμίδι και βγήκε τελικά με Ανοίκεστο?
Τί είμαστε ρε παιδί μου!
Κοντά 200 χρόνια μετά και κάποιοι μιλάνε ακόμα για τις ιδέες του!
Τι μπας-κλας, Θεέ μου!!!

Ανώνυμος είπε...

χρονια πολλά. το απόσπασμα ήταν πραγματικά ασχετο. μπραβο.

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά, το παραπάνω κείμενο δεν το κατάλαβα. Η παρέλαση όμως ήταν ότι έπρεπε για το ηθικό μας.