Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Ειδική ομάδα παρεμβολών!

Αρκετές φορές έχω αναφερθεί στη σχέση που έχει ο ραδιοερασιτεχνισμός με τον εθελοντισμό. Κάποιες πληροφορίες που έχω εδώ και μέρες με αναγκάζουν να βάλω εκ νέου σε κάποια τάξη τις σκέψεις μου: Ο ραδιοερασιτεχνισμός εξ όσων γνωρίζω λειτουργεί επικουρικά σε περιόδους εκτάκτων αναγκών, καλύπτοντας τηλεπικοινωνιακά, ομάδες που κάνουν διάσωση, πυρόσβεση κλπ
Οι ραδιοερασιτέχνες δεν κάνουν διάσωση ούτε πυρόσβεση! Αναλαμβάνουν μόνο το τηλεπικοινωνιακό κομμάτι. Οι εθελοντικές ομάδες διάσωσης αν χρήζουν τηλεπικοινωνιών, τις αναθέτουν σε ραδιοερασιτέχνες.

Έτσι ήξερα αλλά φαίνεται τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πριν λίγες μέρες βρέθηκα στην δυτική Πελοπόννησο και στην μπάντα των 2μέτρων είχα έντονες παρεμβολές. Δεν άργησα να βρω την πηγή τους, λίγο πάνω από την ραδιοερασιτεχνική μπάντα. Κάποιοι είχαν στήσει έναν αναμεταδότη εκεί για τις ανάγκες μιας (υπό εκπαίδευση;) εθελοντικής ομάδας. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτοί που μιλούσαν ήταν ραδιοερασιτέχνες ή έστω εκπαιδευμένοι. Άπειροι, φλύαροι, θυμήθηκα τον Βέγγο στο “εδώ σφυρί καλεί δρεπάνι...”
Αναρωτιέμαι πόσο αποτελεσματικοί θα είναι σε μια έκτακτη ανάγκη... Επίσης σκέφτηκα ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για όποιον θέλει να κατέχει έναν ασύρματο, να το κάνει πλέον στο όνομα του εθελοντισμού.

Δυστυχώς μετά από λίγες μέρες είχαμε συνέχεια. Έφτασε στα χέρια μου μέσω συγγενικού μου προσώπου, ένα φυλλάδιο που καλούσε τον κόσμο να συμμετέχει σε γνωστή εθελοντική ομάδα διάσωσης. Μεταξύ άλλων οι υποψήφιοι διασώστες θα παρακολουθούσαν και “σχολείο τηλεπικοινωνιών” -με το αζημίωτο- για να μάθουν προφανώς πως να παρεμβάλουν μέσω των εγκατεστημένων αναμεταδοτών.

Εύλογα τα ερωτήματα:
-Οι εθελοντικές ομάδες που ΔΕΝ καλύπτονται από ραδιοερασιτέχνες, σε τι συχνότητες μιλάνε;
-Στους υποψήφιους εθελοντές που πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ για να παρακολουθήσουν τα “σχολεία τηλεπικοινωνιών” τους λένε ότι είναι παράνομο να χρησιμοποιούν ασύρματο άνευ αδείας;
-Οι “εκπαιδευτές” ειδικά των σχολείων αυτών, τι σχέση έχουν με το αντικείμενο;
-Αληθεύει ότι τέτοιες ομάδες χρησιμοποιούν και παράνομες συχνότητες στα βραχέα, τους γνωστούς εξήμισι και κάτι;
-Η Γ.Γ.Π.Π. υπό την αιγίδα της οποίας ενεργούν τέτοιες ομάδες, και μέσω της συμμετοχής τους χρηματοδοτούνται, εν γνώσει της δείχνει ανοχή; Ή είναι πεπεισμένη ότι όσοι διενεργούν τις τηλεπικοινωνίες είναι ραδιοερασιτέχνες;;

Θα προωθήσω τα ερωτήματα αυτά και στις αρμόδιες αρχές, και πιστεύω να ευαισθητοποιηθούν και άλλοι προς αυτή την κατεύθυνση. Ας μην ανοίξει άλλο ένα παράθυρο για να μπαχαλοποιηθούν περισσότερο οι συχνότητες μας...

20 σχόλια:

takis perreas είπε...

Ήγγικεν γαρ ο καιρός ίνα αποσταλή ετέρα επιστολή εις τον Πρωθυπουργόν της ημών χώρας!

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη στην βασική ερώτηση που βρήκατε τον εξοπλισμό απαντούν: από την Νομαρχία.......

Ανώνυμος είπε...

"...Δεν άργησα να βρω την πηγή τους, λίγο πάνω από την ραδιοερασιτεχνική μπάντα..."
η άδειά σου που λες ότι έχεις σε καλύπτει και για να ακούς πάνω από τη ραδιοερασιτεχνική μπάντα??? το μηχάνημά σου - με αυτό που "βρηκες" την πηγή δίνει και την ταύτότητα του εκπεμπόμενου??? γιατί εμένα το δικό μου μηχάνημα λέει ότι εσύ έβαλες ένα λινκ στο τοπικό repeater για να "μπαίνεις" καλύτερα από το σπίτι σου...

η ημιμάθεια, να ξέρεις είναι χειρότερη από την αμάθεια!!

2Μδης είπε...

Ναι. Τα δικά μου μηχανήματα, εννοώ αυτά που χρησιμοποιώ στη δουλειά μου, και ο αναλυτής φάσματος που έχω μου έδειξε την συχνότητα της παρεμβολής.
Όσο για την ταυτότητα των χρηστών δεν χρειάστηκε ψάξιμο. Έλεγαν τι είναι και τι έκαναν.

Πριν λοιπόν ευφυολογήσεις εκ νέου, προσπάθησε να κατανοήσεις το τι διαβάζεις!

(Α! ...και κάνε το καλύτερα στη σελίδα που γράφεις και διαβάζεις μόνος σου...!!)

Ανώνυμος είπε...

Ένα ΔΝΤ που σας χρειάζετε !!!!

SV3DCX είπε...

Καλησπέρα σε όλους

Το φαινόμενο είναι γνωστό εδω στην Πάτρα και έχει απασχολήσει και το ΔΣ του συλλόγου μας ΕΡΔΥΠ ( Ενωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Πελοποννήσου ). Αυτό που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση σε μας δεν είναι η κατάφορη παρανομία αλλά η πεισματική άρνηση της ΕΟΔ να έρθει σε επαφή μαζί μας ώστε να βρεθεί κάποια λύση στο θέμα. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη της ΕΟΔ για επικοινωνίες κατά την διάρκεια μιας δράσης προσπαθήσαμε πολλές φορές να έρθουμε σε επαφή μαζί τους ώστε να κανονίσουμε μια συνάντηση όπου θα συζητούσαμε το θέμα. Ε λοιπόν δεν τα καταφέραμε ποτε. Μετά από αυτό προχωρήσαμε σε πρώτη φάση σε καταγγελία στην Νομαρχία που τους έχει εκχωρήσει τον εξοπλισμό ( Γραφείο Πολιτικής Προστασίας) και σε επόμενο βήμα, αν το προβλημα δεν λυθεί, θα προχωρήσουμε σε καταγγελία στο Υπουργείο. Αναρωτιέμαι αν η Αθήνα αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα και αν ναι, τότε τι κάνει?

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Πάνος Ηλιόπουλος
SV3DCX

2Μδης είπε...

Πάνο καλησπέρα,

αρχίζοντας από το τελευταίο, η Αθήνα ξέρω ότι αντιμετωπίζει περισσότερα αντίστοιχα προβλήματα, από κάθε λογής κατόχους ασυρμάτων. Κορυφαίο παράδειγμα η τοποθέτηση λινκ πάνω στη συχνότητα του ISS κατά το τελευταίο event με το σχολείο του Περιστερίου!!
Από συναδέλφους παρακαλώ!

Θα μπορούσα να γράψω πολλά άλλα παρόμοια...

Η αρμοδιότητα όπως γνωρίζεις για τέτοια θέματα, ανήκει στην Νομαρχία και την ΕΕΤΤ. Γίνονται λοιπόν καταγγελίες. Το τι γίνεται απο εκεί και πέρα...

73

sv8gke είπε...

@ Ανωνυμος 4:21μ.μ

Αγαπητέ όντως η ημιμάθεια είναι κακό πράγμα γιαυτό σου παραθέτω το λινκ του 1579 (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ)
http://www.raag.org/LH2UpLoads/ItemsContent/113/113.pdf

Και για να μην ψάχνεις πολύ διάβασε το άρθρο 15 παράγραφος 11 καθως επίσης και το άρθρο 17.
Πιστεύω να σου λυθούν όλες οι απορίες........

sv8gke είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
sv8gke είπε...

Για κάποιο λόγο δεν μου περνάει ολόκληρο το λινκ,μάλλον ο δαίμων του πληκτρολογίου θα είναι.
Μπορείς να πας στην σελίδα της ένωσης στα χρήσιμα αρχεια στο κέντρο της σελίδας και να κατεβάσεις το pdf ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Βρέ! Δεν κάνουμε ένα γράμμα στόν Πρωθυπουργό να του εκθέσουμε το θέμα μήπως και το θέσει με τη σειρά του στη Ευρωπαικη Κεντρική Τράπεζα και αυτή με τη σειρά της στον ΟΗΕ....

Μέσα σε αυτή τη κρίση τι θα κάνουν τά αξιαγάπητα μαγαζιά Κάποιος πρέπει να τα ενισχύση..... να παρει μηχανήματα να κάνει Link και να επιζήσουν και αυτοί να έχουμε και εμείς να γράφουμε κάτι.....

Φαντάζεστε πόσο μονότονο θα ήταν όταν δεν ψάχναμε όλοι αυτη τη στιγμή να βρούμε τα παράνομα...να, να, πω πω τι πιάνω στό 146,2??

Ανώνυμος είπε...

Μαρμαρώσαμε!

Ανώνυμος είπε...

Εξυπνάδα;
Αποτυχημένο χιούμορ;

Τι άλλο να πω για το προ-παραπάνω σχόλιο;

Ανώνυμος είπε...

υπάρχουν βέβαια και οι παντογνώστες σ'αυτόν τον τόπο. Αυτοί που νομίζουν ότι πιάσαν τον παπα απο τ'αρ....

2Μδης είπε...

Ναι Γιάννη! Υπάρχουν και αυτοί που προσπαθουν να γράψουν ανώνυμα εξυπνάδες και πιάνονται σαν πρωτάρηδες! Τράβα να δεις αν έρχομαι...

Γιώργος είπε...

πάντα θα γίνονται αυτα είμαστε η χώρα του ωχαδερφισμού.Εδω σύλλογος εχει callsing που δεν υπάρχει πουθενά και ειναι ολα μέλι γάλα!!!!
απο οπου και να το πίασουμε βρωμάει......κρίμα

Ανώνυμος είπε...

Κύριοι καλησπέρα,

Καλύτερα να πιάσουμε το πρόβλημα από την βάση του...

Οι εθελοντές διασώστες είναι αυτοί που πολλές φορές βρίσκονται στα βουνά, κοντά σε κάποιο ατύχημα. Η πολιτεία θα επέμβει μόνο εάν την καλέσουν και συνήθως με πολύωρη καθυστέρηση. Εκείνοι που φτάνουν πρώτοι είναι όσοι είναι ήδη κοντά, δηλαδή όσοι περπατούν κάθε Σαββατοκύριακο στα κορφοβούνια...

Συμφωνώ πως οι ραδιοερασιτέχνες πρέπει να συνδράμουν στις επικοινωνίες εκτάκτων αναγκών, όμως δεν μπορούν να νταντεύουν κάθε ΣΚ τους ορειβατικούς συλλόγους και τους κυνηγούς που τρέχουν δεξιά και αριστερά. Δεν μιλάμε μόνο για ασκήσεις και για θεωρίες επί χάρτου. Υπάρχει μία καθημερινότητα στην οποία κάποιοι εθελοντές προσφέρουν βοήθεια βρέξει χιονίσει.
Ε, και τι έγινε δηλαδή εάν μιλήσουν σε μία συχνότητα? χωρίς να παρεμβάλουν φυσικά...

Το πρόβλημα δεν ξεκινά από αυτούς (που στο κάτω κάτω είναι και οργανωμένοι) αλλά από τα χιλιάδες κινέζικα μηχανήματα που πωλούν οι έμποροι ανεξέλεγκτα με 99 ευρώ! Λες και όσοι τα πάρουν, θα ακολουθήσουν πιστά τον νόμο που επιτρέπει μόνο την κατοχή αλλά όχι την χρήση! Κοροϊδευόμαστε?

Ας κρατήσουμε στο μυαλό μας πως
1) οι ραδιοερασιτέχνες αδυνατούν να περπατούν στα βουνά κάθε ΣΚ με τους χιλιάδες ανά την επικράτεια ορειβάτες και να τους νταντεύουν.
2) Αυτές τις χιλιάδες ορειβατών, αναρρηχιτών, κυνηγών κλπ ούτε μπορούμε ούτε και θέλουμε να τους φορτωθούμε μέσα στην ερασιτεχνική μπάντα και να χάσουμε κάθε έλεγχο.
Θα φτάσουμε να ακούμε πάνω στην συχνότητα του ISS για μουλάρια, για πατάτες και για νερά στα καταφύγια...
3) Πόσο μάλλον να τους στρέψεις σε κάποια κρατική συχνότητα όπως πχ. το marine distress channel 16 κλπ. ή το distress της airband.

Όλες οι πολιτισμένες χώρες έχουν κάποια συχνότητα emergency για βουνά εκτός ερασιτεχνικής μπάντας. Άστους επομένως εκεί που καλά κάθονται και δεν ενοχλούν κανέναν. Αφού υπάρχουν ομάδες που θέλουν να ακροώνται όλο αυτό το traffic, χαλάλι τους!

Και για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους, κανένας δεν έχει ορίσει τους ερασιτέχνες φύλακες όλου του ραδιοφάσματος. Ο νόμος λέει ξεκάθαρα πως εποπτικό ρόλο έχουν μόνο εντός των εκχωρημένων ζωνών. Από εκεί και έξω ούτε η ακρόαση δεν μας επιτρέπετε! Όταν δεν μπορούμε να τηρήσουμε σωστά ένα band plan εντός περιορισμένης ζώνης για πιο λόγο κοιτάμε παραπέρα?

sv8gke είπε...

Για όλους αυτούς που αναφέρεις η πολιτεία έχει φροντίσει να έχουν νόμιμα pmr 446, για τα υπόλοιπα διάβασε καλύτερα τον 1579 και θα δεις ότι και η λήψη αλλά και η εκπομπή επιτρέπετε υπό ορισμένες προυποθέσεις(να μην παραβιάζεται το απορρητο των επικοινωνιων στην λήψη και για την εκπομπή αναφέρει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να συνδράμουμε στις αρχές όταν αυτό ζητηθεί....

Ανώνυμος είπε...

Η Αθήνα καίγεται! Ο 1579 δεν ισχύει :)

sv8gke είπε...

Ισχύει,αλλά σε πρώτη φάση θα βγουν οι κυνηγοί στην αγαπημένη τους συχνότητα(144300) και μετά θα επέμβουμε εμείς hi hi!!!