Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

2m CW EME: Τα βασικά

Όπως ανέφερα στο προηγούμενο άρθρο, για να ξεκινήσει κάποιος να κάνει CW EME στα 2μ – και εδώ πρέπει να τονίσω ότι μιλάω για τα 2μ διότι από εκεί και πάνω τα πράγματα είναι λίγο πολυπλοκότερα – δεν χρειάζεται και πολύ βαθιά μελέτη της Διάδοσης ΕΜΕ, του path loss, του φαινομένου Doppler, του Faraday Rotation κλπ. Όλα αυτά θα πρέπει να μελετηθούν και να γίνουν κατανοητά από τον ραδ/τέχνη που θέλει να προχωρήσει στο CW ΕΜΕ ή και να δραστηριοποιηθεί σε υψηλότερες μπάντες αλλά όχι απαραίτητα και από αυτόν που θέλει απλά να ξεκινήσει το CW ΕΜΕ στα 2μ και να δοκιμάσει αν πράγματι του ταιριάζει σαν χόμπι.

Ο υποψήφιος λοιπόν, που θα γνωρίσει και θα αποφασίσει συνειδητοποιημένα να προχωρήσει στο CW EME, θα πρέπει να κατανοήσει τις βασικές έννοιες ώστε να καταλαβαίνει τι προκαλεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τι πρέπει να κάνει για να τα λύσει, αλλά και τι επακόλουθα έχουν οι επιλογές του. Παρακάτω θα διαβάσετε μια απλή εισαγωγή σε κάθε μία από τις παραπάνω έννοιες. Πολλές από τις πληροφορίες που βρίσκονται εδώ είναι από το ARRL Handbook αλλά και από το άρθρο του K6PF “Getting Started on EME”.

Τι θα αντιμετωπίσουμε αλλά με απλά λόγια:

Πρόβλημα 1: Path Loss
Όταν ένα σήμα που εκπέμπεται προς το Φεγγάρι, αντανακλάται επάνω του και τελικά επιστρέφει στην Γη, τότε ένα μέρος του εξασθενεί, με άλλα λόγια «χάνεται στον δρόμο». Αυτός είναι ο πρώτος μεγάλος εχθρός του ΕΜΕr και μετριέται σε dB. Μία και μόνο λύση υπάρχει στο πρόβλημα αυτό. Μεγαλύτερη εκπεμπόμενη ισχύς μέσω μεγαλύτερων κεραιών, ή μέσω μεγαλύτερου ενισχυτή (μην ξεχνάτε την ειδική άδεια που απαιτείται για ισχύ άνω των 100w στην ζώνη των VHF) ή με συνδυασμό και των δύο.

Πρόβλημα 2: Libration Fading
Αν το φεγγάρι ήταν ένας ακίνητος, επίπεδος και λείος δίσκος, τότε ότι εκπέμπαμε προς αυτόν θα αντανακλούσε επάνω του χωρίς ιδιαίτερες παραμορφώσεις και θα επέστρεφε στην Γη . Όμως το φεγγάρι μόνο έτσι δεν είναι. Είναι μία σφαίρα και όχι επίπεδο, η επιφάνεια του δεν είναι λεία σε καμία περίπτωση (έχει βουνά, κοιλάδες κλπ.) και επιπλέον κάνει και μία ιδιαίτερη κίνηση - σαν να ταρακουνιέται μπρος πίσω - πάνω στον άξονα του. Η κίνηση αυτή λέγεται Libration και σε συνδυασμό με τα άλλα που προανέφερα έχει σαν αποτέλεσμα το σήμα που επιστρέφει στην γη να εμφανίζει μία αυξομείωση ή/και εξασθένηση κατά κάποια dB. Από αυτήν την εξασθένηση προκύπτει και ο όρος Libration Fading. Στα 2μ η εξασθένηση αυτή διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα. Και πάλι η λύση είναι ίδια. Μεγαλύτερη ισχύς, μεγαλύτερες κεραίες.

Πρόβλημα 3: Φαινόμενο Doppler
Όσοι έχουν ασχοληθεί με τους δορυφόρους το έχουν ήδη συναντήσει. Φαινόμενο Doppler λέγεται η διαφορά της συχνότητας που εκπέμπει ο ένας σταθμός και της συχνότητας που τον λαμβάνει ο ανταποκριτής του. Με άλλα λόγια μπορεί εγώ να εκπέμπω στους 144,050.00 Μhz και ο ανταποκριτής μου να με λαμβάνει στους 144,050.20 Tο φαινόμενο αυτό οφείλεται στην σχετική ακτινική ταχύτητα ανάμεσα στη πηγή εκπομπής και τον δέκτη του σήματος. Το δε πρόσημο της μετάπτωσης εξαρτάται απο το αν η απόσταση ανάμεσα στον εκπομπό και στον λήπτη αυξάνεται ή μειώνεται. Το συνηθέστερο παράδειγμα για να καταλάβουμε το φαινόμενο Doppler στην καθημερινή μας ζωή είναι ο ήχος που κάνει το τρένο που σφυρίζει ενώ πλησιάζει στο σταθμό. Η χροιά του σφυρίγματος που ακούμε (η συχνότητα δηλαδή) αλλάζει καθώς το τρένο μας προσεγγίζει. Στα 2μ το Doppler κυμαίνεται από +350Hz ως -350Hz ανάλογα με την θέση του φεγγαριού. Η λύση στο πρόβλημα του φαινομένου Doppler είναι απλά και μόνο η χρήση του RIT που έχει ο πομποδέκτης μας ή η λειτουργία του split μέσω του οποίου αλλού εκπέμπουμε και αλλού λαμβάνουμε.

Πρόβλημα 4: Sky Noise
Καθώς το φεγγάρι κινείται γύρω από την γη, ανάλογα με την φάση του σεληνιακού κύκλου που βρίσκεται, περνάει μπροστά από κάποια ουράνια σώματα τα οποία εκπέμπουν έντονη ραδιοσυχνότητα και δημιουργούν θόρυβο. Το σημαντικότερο όλων είναι φυσικά ο ήλιος. Όταν για παράδειγμα το φεγγάρι είναι κοντά στον ήλιο και η κεραίες μας το στοχεύουν, ταυτόχρονα βρίσκονται εκτεθειμένες στον έντονο θόρυβο που δημιουργεί ο ήλιος. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με άλλα ουράνια σώματα. Έτσι έχουμε το λεγόμενο sky noise το οποίο το μετράμε σε βαθμούς Kelvin (K). Στα 2μ ένα καλό sky noise για να δοκιμάσουμε να κάνουμε επαφές είναι γύρω στους 400 βαθμούς Κelvin. Όταν το sky noise είναι υψηλό, η επαφή μέσω ΕΜΕ γίνεται δυσκολότερη.

Πρόβλημα 4: Polarization
Υπάρχουν δύο θέματα σχετικά με την πολικότητα των σημάτων που αντανακλώνται στο φεγγάρι.

1. Spatial Polarization: Ανάλογα με την σχετική θέση της Γης και της Σελήνης, κατά την διάρκεια της επικοινωνίας μας, τα σήματα που εκπέμπουμε είναι δυνατόν να αλλάξουν πολικότητα μετά την αντανάκλαση στο φεγγάρι. Δηλαδή μπορεί ενώ εμείς εκπέμπουμε σε οριζόντια – για παράδειγμα- πόλωση, το σήμα μας να επιστρέψει στην Γη σε κάθετη πόλωση, ή σε γωνία 45 μοιρών ή σε οποιαδήποτε άλλη γωνία. Αυτό το γεωμετρικό φαινόμενο λέγεται Spatial Polarization.

2. Faraday Rotation: Ο δεύτερος λόγος αλλαγής πολικότητας των σημάτων που επιστρέφουν στην Γη έχει να κάνει με το μαγνητικό πεδίο της, το οποίο κάνει τα ραδιοκύματα να περιστρέφονται καθώς περνούν μέσα από το στρώμα της ιονόσφαιρας. Το αποτέλεσμα είναι και πάλι το ίδιο όπως παραπάνω, δηλαδή άσχετα με την γωνία εκπομπής μας, το σήμα μπορεί να επιστρέψει σε οποιαδήποτε άλλη γωνία.

Το πρόβλημα που δημιουργείται με το παραπάνω ζήτημα της αλλαγής πολικότητας είναι, ότι όταν, η γωνία εκπομπής που εμείς χρησιμοποιούμε (για παράδειγμα οριζόντια) είναι διαφορετική από την γωνία με την οποία επιστρέφει το σήμα από το φεγγάρι (για παράδειγμα κάθετα) τότε η εξασθένιση είναι αρκετά μεγάλη και πολύ πιθανό να μην μπορούμε να λάβουμε το σήμα σε ικανό βαθμό ώστε να το κατανοήσουμε. Στα 2 μέτρα χρειάζονται 30 λεπτά περίπου για να γυρίσει η πολικότητα κατά 90 μοίρες και πολύ περισσότερο όσο αυξάνει η συχνότητα που χρησιμοποιούμε.

Η λύση στο ζήτημα της πολικότητας στα 2μ, είναι η χρήση κεραιών διασταυρούμενης πόλωσης (cross polarization) ή η χρήση κυκλικής πόλωσης. Στα 2μ η κυκλική πόλωση δεν χρησιμοποιείται ιδιαίτερα συχνά. Κατά την γνώμη μου ο βασικός λόγος είνα,ι ότι το ίδιο κεραιοσύστημα που πολλοί EMEr χρησιμοποιούν στα 2μ, θέλουν να έχουν την δυνατότητα να το χρησιμοποιούν χωρίς απώλειες και σε Tropo, Es κλπ. όπου η κυκλική εκπομπή/λήψη τους δημιουργεί κάποια προβλήματα.

Στα 2μ λοιπόν, οι cross κεραίες είναι η λύση. Ανάλογα με το μέχρι πού σκοπεύουμε να εξελίξουμε τον σταθμό μας, μπορούμε να αρκεστούμε σε απλή μόνο οριζόντια και μόνο κάθετη εκπομπή/λήψη ή να πάμε ακόμη ένα βήμα παραπέρα και να έχουμε ρυθμιζόμενη γωνία εκπομπής/λήψης σε 0ο – 45ο – 90ο- 180ο κλπ. ή και ακόμη ένα βήμα παραπέρα όπου μπορούμε να έχουμε adaptive polarization δηλαδή προσαρμοζόμενη πόλωση σε όλες τις μοίρες (για την λήψη περισσότερο). Κάποιοι υποστηρίζουν ότι για τα 2μ η απλή κάθετη και οριζόντια πόλωση είναι αρκετή και όλα τα υπόλοιπα μόνο λίγη βελτίωση φέρνουν. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι η πολυπλοκότητα των cross κεραιών και η αύξηση σε μέτρα καθόδου, οι παραπάνω connectors που απαιτούνται κλπ. έχουν τελικά ως αποτέλεσμα αυξημένο loss και άρα δεν είναι καλή λύση αφού αθροιστικά το κάθε db είναι ιδιαίτερα πολύτιμο. Η δική μου άποψη είναι η εξής: Αν επιλέγεις να κάνεις CW ΕΜΕ περιστασιακά και σε χρόνο και διάρκεια που εσύ επιλέγεις, τότε η απλή οριζόντια πόλωση είναι υπερ αρκετή, οι connectors λίγοι, η κάθοδος μικρότερη και τελικά το loss (αλλά και ο πονοκέφαλος ) μικρότερο(ς). Αν όμως σε ενδιαφέρουν οι διαγωνισμοί κατά τους οποίους μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο πρέπει να επιτύχεις τις περισσότερες επαφές ή αν γενικά ο χρόνος σου είναι λίγος, τότε το όφελος της cross κεραίας έναντι της μίας πόλωσης είναι τεράστιο. Όταν ο σταθμός με την μία πόλωση θα είναι αναγκασμένος να περιμένει να αλλάξει η γωνία επιστροφής του ραδιοσήματος, ο σταθμός με τις cross κεραίες θα συνεχίζει σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Για τον λόγο αυτό, οι διεθνείς διαγωνισμοί έχουν ξεχωριστή κατηγορία για τις cross κεραίες.

2011 ARI CW EME CONTEST
Σε ένα τέτοιο διαγωνισμό λοιπόν - το 2011 ARI CW EME Contest - αποφασίσαμε να λάβουμε μέρος σαν multi operator, ο Μιχάλης SV8GKE, ο Γιάννης SV1MNE και ο γράφων Κώστας SV1OAA, από το νέο σταθμό μου στο νησί της Τζιάς (Κέα). Η παλιά εγκατάσταση των 4 x 8 στοιχείων cross αντικαταστάθηκε το καλοκαίρι από 4 x 16 στοιχεία cross (32JXX2) και αναβαθμίστηκαν και διάφορα άλλα στοιχεία του σταθμού, για τα οποία θα μιλήσω σε επόμενο άρθρο με λεπτομέριες.

4 x 16 el. Cross (H/V) σε 9μ. πύργο

Από τις αρχές του καλοκαιριού είχα ζητήσει και λάβει το ειδικό διακριτικό J48OAA για το ARI ΕΜΕ Contest αλλά και άλλους διαγωνισμούς και ATP στα οποία θέλω στο μέλλον να συμμετέχω. Ο λόγος είναι ότι στο CW EME είναι πραγματικά δύσκολο να λάβει ο ανταποκριτής το SV1OAA/8 ή το SV8/SV1OAA σύμφωνα με τον νέο νόμο.

Στις 23 Σεπτεμβρίου λοιπόν το πρωί στις 08:00 συναντηθήκαμε στο Λαύριο με τον Μιχάλη SV8GKE ο οποίος για να είναι στην ώρα του στο ραντεβού μας ξεκίνησε από την Λευκάδα στις 03:00 τα ξημερώματα …. αλλά ο Μιχάλης δεν κολλάει σε τέτοιες λεπτομέρειες. Mε τον Γιάννη SV1MNE θα βρισκόμασταν την επομένη μέρα. Το καράβι ήταν σχεδόν στην ώρα του και στις 09:30 αποβιβαζόμασταν στην νήσο Κέα. Ο σταθμός για τον οποίο αφιέρωσα ατέλειωτες ώρες της καλοκαιρινής μου άδειας δεν είχε λειτουργήσει ποτέ διότι είχε κάποια προβλήματα με υψηλά στάσιμα καθώς και κάποιες ανολοκλήρωτες λεπτομέρειες.

Φτάνοντας στο QTH προσπαθήσαμε αμέσως να λύσουμε τα προβλήματα του σταθμού και να ολοκληρώσουμε την εγκατάσταση. Αφού λύθηκαν αρκετοί connectors και ξανά-κολλήθηκαν από το καλλιτεχνικό χέρι του Μιχάλη, αρχίσαμε τις δοκιμές και τελικά είδαμε ότι τα υψηλά στάσιμα γιατρεύτηκαν. Περιττό να αναφέρω ότι μετά από τα πρώτα ευρήματα, ο Μιχάλης μου απαγόρευσε να ξαναφτιάξω connector. Κατόπιν, λύσαμε κάποια προβλήματα στην λήψη και τέλος ασχοληθήκαμε με την σταθεροποίηση του 9μετρου πύργου με συρματόσκοινα. Ο αέρας στην Τζιά δεν αστειεύεται και χωρίς τα συρματόσκοινα υπήρχε μεγάλο ρίσκο να σωριαστούν όλα κάτω, και πύργος και κεραίες. Τέλος καλό όλα καλά. Ακολούθησε μεσημεριανό φαγητό και ύπνος ώστε να είμαστε όλοι αξιόμαχοι στις 03:40 που είχαμε ανατολή του φεγγαριού – ο διαγωνισμός άρχιζε στις 00:00 το ίδιο βράδυ.

Σιγά μην κοιμόμουνα βέβαια, επέστρεψα στο shack και ξανάρχισα τις δοκιμές. Αφού αναδιοργάνωσα τον πάγκο εργασίας ώστε να χωρέσει τα νέα μηχανήματα (ευγενική συμβολή του GKE) τα οποία θα φρόντιζαν το σήμα μας να υπερνικήσει όλα τα προβλήματα διάδοσης και να φτάσει έντονο στο φεγγάρι, άρχισα να εκπέμπω δοκιμαστικά. Ανακάλυψα λοιπόν ότι ο γνώριμος μου - εδώ και αρκετό καιρό - κύριος Murphy, είχε επιστρέψει στο shack. Η ώρα ήταν 18:00, το σκοτάδι πλησίαζε και τα στάσιμα στην γέφυρα……. άπειρα! Πανικός! Ο Μιχάλης μόλις είχε ανοίξει τα μάτια του και έψαχνε για καφέ όταν άκουσε τις όχι τόσο κολακευτικές λέξεις που κραύγαζα προς τον κύριο Μurphy.

Αρχίσαμε λοιπόν τον έλεγχο. Έπεσε το σκοτάδι. Με τον φακό στο χέρι ο πύργος κατέβηκε, το κουτί με τα relay και τους προενισχυτές ανοίχτηκε και ένα φορητό antenna analyzer (συνεισφορά του ΜΝΕ) άρχισε να μετράει τα πάντα. Άπειρα στάσιμα παντού, όπου και να μετράγαμε. Η απογοήτευση ήταν τεράστια. Είχα πιστέψει ότι δεν θα βγαίναμε στο διαγωνισμό τελικά, τουλάχιστον όχι την πρώτη ημέρα. Ο Μιχάλης σκέφτηκε διάφορους που μας καταράστηκαν και εγώ μερικούς ακόμη. Και ενώ ήμασταν έτοιμοι να τα παρατήσουμε - η ώρα είχε φτάσει 22:30 - μία τυχαία παρατήρηση του Μιχάλη άρχισε να μας βγάζει από το σκοτάδι. Όταν έκλεινε το sequencer με το χέρι, τα στάσιμα εξαφανίζονταν (λεπτομέρειες της εγκατάστασης στο επόμενο άρθρο). Αμέσως τηλεφώνημα στον Γιάννη SV1BJY (κατά τον ραδ/κό κόσμο 2Μδη) ώστε η τεχνική του συνδρομή να ολοκληρώσει τον συλλογισμό μας περί του πιθανού προβλήματος και ο ένοχος εντοπίστηκε.

Όταν έχεις στάσιμα σε μια νέα εγκατάσταση λογικό είναι να υποψιάζεσαι καθόδους, connectors, κλπ. Το πρόβλημα όμως στην δική μας περίπτωση βρισκόταν στο εσωτερικό ενός βύσματος το οποίο έδινε την εντολή από τον πομποδέκτη προς στο sequencer να γυρίσει σε εκπομπή (ptt ground). Ανοίγοντας το βύσμα διαπιστώσαμε ότι ένα καλώδιο είχε τραβηχτεί και ξεκολλήσει με αποτέλεσμα όταν κάναμε εκπομπή να μην λειτουργεί το κύκλωμα εναλλαγής από Rx σε Τx αφού απλά δεν όπλιζε το αντίστοιχο relay. Άντε να το σκεφτείς? Κάποιος περισσότερος έμπειρος ίσως το έψαχνε πριν αρχίσει να αλλάζει καθόδους, αλλά εμείς…. όχι. Τέλος καλό, όλα καλά. Kατά τις 23:30 ήμασταν έτοιμοι και ο κ. Murphy είχε φύγει για καλά από το shack. Φαγητό, ύπνο και έτοιμοι για τον διαγωνισμό την επομένη ημέρα.

Το φεγγάρι ανέτειλε, ο ΜΝΕ προστέθηκε στην ομάδα, οι κεραίες μας βρήκαν στόχο, και αρχίσαμε. O θόρυβος πολύς τις πρώτες ώρες από γειτονικό μετασχηματιστή της ΔΕΗ ο οποίος έκανε αδύνατη την λήψη όταν οι κεραίες σκόπευαν προς την κατεύθυνση του. Το πρωί όμως κατά τις 10:00 η θέση του φεγγαριού ήταν τέτοια που ο μετασχηματιστής δεν ενοχλούσε πολύ με αποτέλεσμα ο θόρυβος να μειωθεί αισθητά. Και στις 11:00 αποκάλυψη. Ο θόρυβος εξαφανίστηκε, η μπάντα γέμισε σήματα, όπου και να γυρνάγαμε ακούγαμε CQ ή QSO σε εξέλιξη. Τρελαθήκαμε. Κανείς μας δεν είχε εμπειρία τέτοιας δυνατής και καθαρής λήψης στο παρελθόν. Το παλιό σύστημα με τις τέσσερις οκτάρες κεραίες ήταν μακραν του νέου σε απόδοση. Ξέραμε ότι είχαμε κερδίσει 3 ολόκληρα db στην λήψη σε σχέση με το παρελθόν αφού οι οκτάρες κεραίες αντικαταστάθηκαν με δεκαεξάρες αλλά το τί πραγματικά σήμαιναν τα 3db «στο αυτί» δεν το γνωρίζαμε. Από την χαρά μας γυρνάγαμε πάνω κάτω στις συχνότητες μόνο και μόνο για να δούμε πόσους σταθμούς και πώς τους ακούμε με αποτέλεσμα να ξεχαστούμε να μην καλέσουμε κανέναν για αρκετή ώρα. Κάποια στιγμή συνήλθαμε και αρχίσαμε τις κλήσεις. Το echo μας ακουγόταν καθαρά και δυνατά. Τα πρώτα call sign γράφονταν στο Log μας και η όλη εμπειρία ήταν πρωτοφανής. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρώτος σταθμός που γράψαμε στο log μας έδωσε 559 (!) αντί για το σύνηθες RO. Για εμένα αυτό τα λέει όλα για την απόδοση του σταθμού. Το απόγευμα του Σαββάτου η σελήνη έδυσε, αλλά το χαμόγελο στα χείλη μας παρέμεινε για αρκετές ώρες.
SV8GKE (αριστερά) και SV1MNE (δεξιά)

Την δεύτερη ημέρα του διαγωνισμού – Κυριακή – το ίδιο μοτιβο επαναλήφθηκε. Απο το ξημέρωμα μέχρι τις 10:00 – 11:00 θόρυβος απο τον μετασχηματιστή αλλά μετά πραγματικά υψηλού επιπέδου λήψη και δυνατά σήματα.

Δυστυχώς η απειρία μας σε τέτοιους διαγωνισμούς, η έλειψη στρατηγικής, ο καθημερινός πολύωρος θόρυβος του μετασχηματιστή, μα πάνω απ’ όλα η άγνωστη σε εμάς συμπεριφορά του νέου κεραιοσυστήματος / σταθμού δεν μας άφησε να κάνουμε πάνω απο 10 ολοκληρωμένα QSO. Ακούγονται λίγα? Για εμάς ήταν υπεραρκετά για να περάσουμε καταπληκτικά, να ευχαριστηθούμε την κάθε στιγμή και να ομολογήσουμε ότι άξιζε η ταλαιπωρία και η αγωνία της προηγούμενης ημέρας αλλά και η δική μου απόφαση να αναβαθμίσω τον σταθμό μου με αυτό το νέο κεραιοσύστημα.

Δεν γνωρίζω ακόμη τι θέση πήραμε στον διαγωνισμό αυτόν, αλλά νομίζω ότι βρισκόμαστε κοντά στην μέση της κατηγορίας μας. Όμως το τελευταίο που μας ενδιαφέρει πραγματικά είναι η κατάταξη. Η χαρά της συμμετοχής αλλά και μοναδική εμπειρία του νέου κεραιοσυστήματος είναι αυτό που μας έμεινε.

Το απόγευμα της Κυριακής μας βρήκε στο καράβι της επιστροφής να κάνουμε ένα σωρό αναλύσεις αλλά και να καταστρώνουμε την στρατηγική που θα ακολουθήσουμε στο μέλλον ώστε οι επιδόσεις μας να είναι καλυτερες. Το ΑRRL πλησιάζει και κυρίου Murphy επιτρέποντος, θα είμαστε εκεί.

73, Κώστας SV1OAA

Παραλειπόμενα 1: SV1OAA κατά την διάρκεια συντονισμού μίας CP-6 για το GTC CW CUP. Οποιεσδήποτε φήμες ότι το απόγευμα του Σαββάτου μετά την δύση της σελήνης στήναμε κεραίες βραχέων για να συμμετέχει - ο καθαρά 2μετρικός - SV8GKE στο GTC CW CUP είναι αναληθείς.

Παραλειπόμενα 2: O SV8GKE επί το έργον (GTC CW CUP), ενώ ο SV1OAA παρατηρεί την ιδιαίτερη τεχνική του πρώτου στην αποστολή CW, πάντα χωρίς χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.... Ευτυχώς decode έκανε με μόνο το αυτί.

(Το παραπάνω άρθρο του Κώστα SV1OAA είναι το δεύτερο μιας σειράς αφιερωμένης στο ξεκίνημα ΕΜΕ στα 2Μ. Δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του SV NEA και με ιδιαίτερη χαρά το δημοσιεύω σήμερα και στο ιστολόγιο για όσους δεν παίρνουν το περιοδικό...)

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

...έκαναν;

Ανώνυμος είπε...

OXI BΕΒΑΙΑ !!

Ανώνυμος είπε...

ισχύουν για ψηφιακά;

takis perreas είπε...

Μπράβο παιδιά!
Εις ανώτερα και εις περισσότερα!!!

Γκιώνης είπε...

Μπράβο Κώστα. Μπράβο παιδιά. Είσαστε υπέροχη παρέα. Ευχομαι τα καλύτερα για εσάς. Καλή συνέχεια.
Ελικρινά δεν ήξερα οτι αυτό το παιδί ξέρει απο κονέκτορες.
ΟΑΑ ειλικρινα δε χορταίνω να το διαβάζω. Μπραβο σου.

Γκιώνης

ΥΓ Γιάννη ευχαριστούμε για τη δημοσίευση εμεις που δεν το λαμβάνουμε το τεύχος.

sv8gke είπε...

Για τον φίλο που ρωτάει αν "έκαναν" η απάντηση είναι ΟΧΙ,επαναλαμβάνω ΟΧΙΙΙΙΙΙΙ.























Είχαμε κάποιες μικρές τεχνικές δυσκολίες...

takis perreas είπε...

Τα ψηφιακά είναι καλά!
Τα ψηφιακά είναι φίλοι μας!
Τα ψηφιακά θέλουν να μας βοηθήσουν!
Δήμος Σταρένιος

Ανώνυμος είπε...

Πως φαινεται οτι μεγαλώνει ο άνθρωπος. Καποτε πηγαίναμε τσάρκες κάτω απο το φεγγάρι χεράκι χεράκι, καθόμασταν στο παγκάκι και λέγαμε ιστορίες. Τωρα κοιτάς το φεγγαρι και σκέφτεσαι τα Libration fading,Polarization,Spatial polarization,Sky noise.
Αστα να πάνε. Σημερα ουτε παγκακι δε βρίσκεις.
Θελω να γυρισω στα παλιά.

Αξιοι.

takis perreas είπε...

Τι μου θύμισε ο ανώνυμος!
Καλοκαιράκι του '84 και μετά το βραδυνό φαγητό, κάνουμε βόλτες με τον Βασίλη SV2RS μεταξύ Σ2 και Σ4 στην ΣΕΤΤΗΛ.
Το φεγγάρι, ένα ταψί να, από πάνω μας.
Εγώ του μιλούσα για την 5/8 στην ραδιοφωνική μπάντα και ο Βασίλης έκανε... EME προφορικά!
Έκτοτε, δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε ξανά!

Ανώνυμος είπε...

Δεν εννοούσα τόσο παλιά.......

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=IQtfMR-UKd0&feature=related

sv8gke είπε...

Κωστάκη ΟΑΑ πρέπει να εκσυγχρονιστούμε μου φαίνεται,έχει δίκιο ο 6146!!

Κοίτα εδώ να ξεστραβωθείς, αυτά είναι qso σκέτη Αρχοντιά!!

http://www.youtube.com/watch?v=dFJwN9JOFwI&feature=related

Ανώνυμος είπε...

Γιάννη ευχαριστώ για την φιλοξενία.

ΟΑΑ

2Μδης είπε...

Κώστα εγώ ευχαριστώ,

τέτοια άρθρα λείπουν από τον ελληνικό χώρο. Σε ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέτεις ώστε οι γνώσεις και η εμπειρία σου να φτάνουν "με ένα κλικ" στον κάθε συνάδελφο που ενδιαφέρεται...

73

Ανώνυμος είπε...

Αποτομη αλλαγή Mike απο τα VHF στα HF και μάλιστα CW και κόντεστ. Προετοιμάζεσαι για θύμα .......... του CW ??

sv8gke είπε...

Εδώ κάποτε έκανα psk στα βραχέα, το cw σε μάρανε;

2Μδης είπε...

Psk στα βραχέα ε;

Ουδείς τέλειος!!