Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Έβαλα λίγες κεραιούλες...

Πλήρως ραδιοερασιτεχνικού ενδιαφέροντος το τελευταίο τριήμερο, προχώρησα σε εγκατάσταση διάφορων κεραιών στο 2nd QTH στην Αρκαδία. Το σπίτι δεν έχει τελειώσει ακόμα, ωστόσο ένα δωμάτιο είναι πλήρως εξοπλισμένο και το επόμενο βήμα ήταν να οργανωθεί ώστε να φιλοξενίσει έναν πρόχειρο σταθμό.

Από καιρό λοιπόν κατασκεύαζα και έβαζα στην άκρη διάφορα υλικά και τώρα που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου τα χρησιμοποίησα.

Αρχίζοντας από τις χαμηλές συχνότητες, έκοψα δυο δίπολα full-size για τα 80 και τα 160 μέτρα. Στα 160 μέτρα δεν είχα βγει ποτέ και σκέφτηκα ότι θα ήταν καλή ευκαιρία να εκμεταλλευτώ τις διαστάσεις του κτήματος που περιβάλει το 2nd qth!

Για να τα συνδέσω παράλληλα σε ομοαξονική γραμμή, έφτιαξα ένα μικρό balun 1:1, χρησιμοποιώντας στην κυριολεξία ότι έβρισκα στα συρτάρια μου. Ένας φερίτης, καλώδιο ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, ένα so239 και έτοιμο!

Για τις μπάντες 40/20/15/10 μέτρα είχα φτιάξει από χρόνια ένα δίπολο με trap's και το είχα δοκιμάσει ήδη με το τιουνεράκι που έχω στο 817.

Για τα 2 μέτρα δεν έχω πολλές δυνατότητες εκεί γιατί το σημείο περιβάλλεται από βουνά. Ωστόσο έβαλα μια μικρή μπημ που είχα φτιάξει πριν χρόνια σε σχέδιο του "Γερμανού", έξι στοιχεία σε οριζόντια πόλωση για cw/ssb και από πάνω ακριβώς μια μικρή 5/8 για επικοινωνίες με mobile στα vhf και uhf.

Για να μην γίνει χαμός από καθόδους χρησιμοποίησα έναν ομοαξονικό ρελέ ο οποίος τροφοδοτεί κατεπιλογή την yagi ή την κάθετη κεραία με κάθοδο  μισής ίντσας. Ο ρελές είχε αγοραστεί αντί του "αστρονομικού" ποσού των 10 ευρώ πριν χρόνια σε χάμφεστ από τον Τράϊκο! Είχε κάποιο μικρό σημαδάκι πάνω στο BNC  το οποίο διορθώθηκε, δοκιμάστηκε και έπαιξε μια χαρά.

Με το ρότορα δεν είχα μεγάλη επιτυχία, (μου τον είχε χαρίσει ο Κλιφ από το σκραπ του) τα γρανάζια του είχαν πολυμεριστεί από τα χρόνια, άλλαξα όσα μπόρεσα αλλά δυστυχώς δεν κάνει όλη την περιστροφή 360 μοίρες, τον έβαλα προσωρινά διαλέγοντας την "νεκρή" περιοχή πάνω σε μια κορυφή 1300 μέτρων που έχω βόρεια και που δεν πρόκειται να περάσει ποτέ και τίποτα!  

Μισή ίντσα ομοαξονικό ανέβασα και για τα δίπολα των 160 και 80 μέτρων!!! Και στις άκρες των καθόδων έβαλα N-type (δυστυχώς όχι factory pre-instaled όπως ορισμένοι γκουρού του ραδιοερασιτεχνισμού) αλλά προσεκτικά κολλημένα. 

Στην μεριά του σπιτιού για να μπαίνουν οι κάθοδοι στο δωμάτιο, είχα προβλέψει "από τα τούβλα" και έβαλα μια χάλκινη πλάκα με άμεση γείωση ώστε να εκφορτίζονται τυχόν κρουστικές τάσεις. Και για εισόδους τοποθέτησα στον χαλκό 4 αντικεραυνικά "βαρελάκια" Ν-type. Άφησα και δυο τρύπες spare και μετά τους σοβάδες την ξέθαψα και την καθάρισα ώστε να δεχτεί τις καθόδους.

Έμενε η εγκατάσταση η οποία έγινε σε πολικό ψύχος το τελευταίο τριήμερο. Το Σαββάτο μάλιστα διέκοψα γιατί άρχισε να το στρώνει και συνέχισα μέχρι και την Κυριακή το απόγευμα που τελείωσα. 

Εκτός από το χιόνι και το κρύο υπήρχαν και άλλες δυσκολίες οι οποίες ξεπεράστηκαν!





Πλάκα είχε το fullsize δίπολο των 160 μέτρων! Τριάντα οκτώ μέτρα περίπου το κάθε σκέλος, από την μια άκρη του διπόλου στην άλλη και να φώναζα δεν ακουγόμουν! Το 1:1 balun το κρέμασα σε έναν πτυσσόμενο  ιστό με συνολικό ύψος από το έδαφος 12 μέτρα και τα άκρα των διπόλων δέθηκαν μακριά σε εξάμετρους ιστούς.

Αργά το βράδυ της Κυριακής έγιναν οι πρώτες δοκιμές. Ένας Ρώσος στα 160 μέτρα cw και αρκετοί σταθμοί από Κύπρο μέχρι Θεσσαλονίκη στα 80 φωνή με καλά σήματα και ισχύ 5 βαττ! Εννοείται ότι και οι δυο μπάντες ήταν χωρίς στάσιμα, χωρίς την χρήση συντονιστικού!!

40 μέτρα επίσης καλά, οι υπόλοιπες 20, 15, 10 δοκίμασα μόνο αν συντονίζουν με το tuner. Άλλωστε το trap δίπολο είχε μπει πρόχειρα με rg223 ενώ σκοπεύω να το τοποθετήσω κοντά στην κεραία των 80/160 και να τροφοδοτήσω από την ίδια κάθοδο μέσω ρελέ.

Τέλος η οριζόντια κεραία των 2Μ πήγε μια χαρά, αφού μίλησα με το λεκανοπέδιο με 5 βατ σημαδεύοντας στην πραγματική κατεύθυνση παρά το γεγονός ότι υπάρχει κορυφή 900 μέτρων!!

Τώρα στα σχέδια είναι να αρχίσει η εγκατάσταση των υψηλότερων συχνοτήτων όπου θα δοθεί και το κύριο βάρος της δραστηριότητας, αλλά αυτό είναι θέμα μελλοντικών επισκέψεων στην Αρκαδία αφού το βράδυ είχε επιστροφή...

























40 σχόλια:

SV1NJX είπε...

Να κλείσεις τις σκάλες μην ανέβει κανένας ΣΟΤΑς και κλέβει σήμα

2Mδης είπε...

Έχω βάλει δόκανο...

Ανώνυμος είπε...

<>!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Γιάννη και χρόνια πολλά γιά την εορτή σου προχθές

είδες τι ωραία πράγματα που φτιάχνεις όταν ασχολησαι με τα ραδιοερασιτεχνικά και όχι με τους ραδιοερασιτεχνικούς συλλόγους. Να ειναι καλά ο άνθρωπος που, (σου την έπεσε), και ξέκοψες απο τη σφιγκοφωλιά.
Τώρα θα το πώ ! Μπράβω Γιάννη.!

2Mδης είπε...

Μπράβω????

Γιάννη εσύ?

Ανώνυμος είπε...

Συνεχίζεις να τρέχεις με υπερβολικές ταχύτητες... έχεις λεφτά να πληρώνεις κλήσεις ; Ολα τα λεφτά πάντως είναι η κεραία Wi-Fi (και η κάμερα). Που βρήκες link στα κατσάβραχα για high speed internet ?

73, SV1B..

2Mδης είπε...

Wifi πιάνω από μια στάνη απέναντι. Έχουν βάλει adsl να μετράνε τα αρνιά, περνάω και 'γω τις κάμερες...

Ανώνυμος είπε...

Κάτω απτο 817 η συσκευή τι είναι;

2Mδης είπε...

Tuner ιδιοκατασκευή. Περισσότερες πληροφορίες δες εδώ

Ανώνυμος είπε...

Μήπως να κρατούσες μόνο το μεγάλο δίπολο και να κατέβαζες μια ανοιχτή γραμμή σε ένα καπλεράκι, για να έχεις όλες τις μπάντες και να μην μπλέκεις με δίπολα επί διπόλων και καθόδους επί καθόδων...?
Έχει στήσει μια τέτοια κεραία ο sv3auw στον sv1aia με μεγάλη επιτυχία...
Συντονίζει με σχεδόν μηδενικά στάσιμα, από τα 160 έως τα 10 μέτρα με ελάχιστες απώλειες...

Για σκέψου το...

2Mδης είπε...

Σε εβδομήντα έξι μέτρα δίπολο να βγάλω τα 20 και τα 10 μέτρα λες ε; Και με μεγάλη επιτυχία???

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει ρε φίλε, μην αφήσεις 38 το κάθε σκέλος...
Κάντο 30, κάντο 25...
Ο Κώστας το έχει 22...
Νομίζω 25 και 25 είναι μια χαρά για όλες τις μπάντες...

2Mδης είπε...

Ε αφού έτσι νομίζεις θα πάω το βράδυ να τα κόψω στα 25. ΟΚ.

Ανώνυμος είπε...

@4:16 ο 2μδης ξερει τι λεει.. εχεις κανει ποτε μοντελοποιηση εστω και με προγραμμα τυπου MMANA-GAL να δεις ενα τετοιο διπολο (για τα 160) τι λοβους θα βγαζει απο 30μ και πανω?? οταν δεις σε 3D view τους λοβους τοτε θα καταλαβεις γιατι ο 2μδης γραφει ειρωνικα το "Και με μεγάλη επιτυχία???". Ο ανθρωπος εχει αυτο που πολλοι απο εμας ονειρευονται... πολυ χωραφι για να απλωσει οτι κεραια γουσταρει. Η καλυτερη λυση είναι full size διπολα ή καθετες και αν ειναι δυνατον monobander ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙΣ. Τα καπλερακια συντονιζουν στο περιπου..(2:1 και κατω) και δεν ξερεις ποτε σε καθε συχνοτητα προς ποια κατευθυνση βαραει η "κεραια" σου. οποτε θελεις "καρβουνο" για να κανεις dx αλλα χανεις και πολλα dx διοτι δεν ακους και καλα (οταν πχ σε μια συχνοτητα γωνια του λοβου ειναι πολυ ανεβασμενη...περιμενε εσυ να κανεις dx)/ εαν δεν ειχε full size 160m dx με qrp δεν θα εκανε. Με το capler μπορεις να συντονιζεις οτι σιδερικο εχεις στην αποθηκη σου αλλά αυτο δεν σημαίνει οτι έχεις κεραια με "Κ" κεφαλαιο...

73

Ανώνυμος είπε...

Έτσι μπράβο Γιάννη πάντα γελαστός να είσαι
κάτι άλλαξε σε εσένα, κάτι έχει αλλάξει πρός το καλύτερο βέβαια!

να είσαι πάντα καλά και να μας φωτίζεις ραδιοερασιτεχνικά.

αλλά στό νέο σου σπίτι (βωμό στη προβατίνα)=ψησταριά δεν βλέπω


SV3PJL είπε...

Όρεξη που την έχεις με τέτοιο κρύο, στη θέση σου θα είχα ανάψει φωτιά και θα μελέταγα το θέμα μέχρι πιάσει εξωτερική θερμοκρασία 20+

2Mδης είπε...

Μα το μελέταγα τόσο καιρό. Έβγαινα έξω έστηνα, όταν κοκαλώναν τα χέρια έμπαινα έφτιαχνα μια σοκολάτα ζεστή και μετά από λίγο ξανάβγαινα και συνέχιζα. Πρέπει να ήπια έναν κουβά σοκολάτα το τριήμερο...

2Mδης είπε...

@7:28 μ.μ

τα έχω κόψει τα λίπη αλλά παρόλα αυτά ψήσαμε κανονικά σε αυτοσχέδια θράκα...

Ανώνυμος είπε...

Ενημερώθηκα για το τουνερ τνξ. @5:37 έτσι είναι όπως τα γράφεις αν και δεν ξέρω να χειρίζομαι το μάννα και το ξεμάννα...

2Mδης είπε...

Τρεις βαθμούς θα έχει το βράδυ στην Αρκαδία! Με ανοιχτά παράθυρα θα κοιμηθούμε...

SV1NJX είπε...

20 μπριζόλες είναι καλά?

2Mδης είπε...

Για αρχή...

Ανώνυμος είπε...

Ταμπλέτα για τα κουνούπια να βάλεις Γιάννη !!

Ανώνυμος είπε...

είχες δεν είχες, τις ξεσήκωσες τις μαρμάγκες

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα έχει γενική συνέλευση στον κορυφαίο ραδιοερασιτεχνικό σύλλογο της Ελλάδος και εσύ ασχολείσαι με κεραίες?

Costas SV1XV είπε...

Η συνέλευση αναβάλλεται για την επόμενη Κυριακή, σήμερα δεν είχε απαρτία.

73 DE SV1XV

Ανώνυμος είπε...

@10:32 μην το κουράζεις χαμπάρι δεν έχεις από εκλογικές διαδικασίες βλ. @11:36
Καλό θα είναι στις εκλογές να πάνε όσο γίνεται περισσότεροι διαφωνούντες, μη διαφωνούντες με δεινόσαυρους, αδιάφοροι, δήθεν ραδιοερασιτέχνες, ανενεργοί, σπαστικοί, φλύαροι και λοιποί. Όσοι δεν πάνε ας βγάλουν το σκασμό και να μην παραπονούνται για τα αποτελέσματα. Αν δεν συμμετέχεις στις βασικές δομές ενός οργάνου τα λόγια είναι φτώχια.
Ερμής

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λες Ερμή, όμως διευκρίνισε μου:
"καλό θα είναι στις εκλογές να ΠΑΝΕ όσο..." ή
"καλό θα είναι στις εκλογές να ΕΡΘΟΥΝ όσο..."
για να ξέρουμε αν είσαι απ τους από μέσα ή απ τους απόξω.
73

Ανώνυμος είπε...

6:28 από αρχές δεκαετίας 2000 δεν είμαι μέλος. Αλλά δεν μου αρέσει να ακούω μεγάλα παράπονα από μέλη που δεν ψηφίζουν ενώ τρώνε πίτα!
Ερμής

Ανώνυμος είπε...

στα 160 μετρα fulsize δίπολο σε εφθία το εβαλες;

2Mδης είπε...

Ναι Γιάννη...

Ανώνυμος είπε...

κιαφού στα 160 μετρα το δίπολο το έβαλες εφθία, στα 80 μέτρα πως το έβαλες για να μη βρισκει το ένα πάνω στάλλο;

2Mδης είπε...

Στα 80 δέθηκε πιο κοντά άρα με κλίση χαμηλότερα.

Ανώνυμος είπε...

Ερμής@10:15μ.μ. από πίτα που δεν τρως, τι σε μέλει κι αν καεί...

Ανώνυμος είπε...

@12:30 για να παρεις μια ιδεα τι εννοει ο 2μδης (παραδειγμα με 40/20)
http://i1167.photobucket.com/albums/q639/kb5wmy/Fan_Dipole_zps44aa7805.jpg

Ανώνυμος είπε...

@1:26 Ενίοτε τρώω Τετάρτες έκοψα
Ερμής

2Mδης είπε...

Τα στύλωσε ο υπολογιστής και έκανα επανεκκίνηση για να δω και εγώ τι εννοώ!
Αλλά ναι, έτσι ακριβώς είναι η κεραία.
Θέλει προσοχή πάντως για να συντονίσει χωρίς προβλήματα να μην είναι μπερδεμένα στην αρχή τους τα σκέλη της μιας μπάντας με την άλλη...

Το σκέλος των 160μ το έχω σε ευθεία ψηλότερα και των 80μ από κάτω. Το καλό είναι πως το χωράει η ιδιοκτησία μου άνετα και κάνω ότι θέλω χωρίς να παρακαλάω τον γείτονα να δέσω ή όχι στο χωράφι του...

Ανώνυμος είπε...

κι πόσες μειρες είναι η γονια μεταξύ των δυο διπόλων;
τις μετρισες με μειρογνομονιο;

2Mδης είπε...

Όχι Γιάννη!

Ανώνυμος είπε...

μηπως τουλάχιστον μετρισες ποσους πώντους είναι το πάνο δεσιμω απο το κάτω;