Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

EU VHF CONTEST JULY 2017...

Η πρόγνωση για ανεπανάληπτο καύσωνα το περασμένο σαββατοκύριακο ήταν ένας λόγος που με ώθησε να συμμετέχω στο EU VHF CONTEST. Οποιαδήποτε άλλη ενασχόληση σε χαμηλό υψόμετρο θα ήταν μαρτύριο.

 Έτσι οι θερμοκρασίες που επικράτησαν έγιναν παρελθόν για μένα χωρίς να τις υποστώ! Άκουγα από τον ασύρματο ότι στην Αθήνα έβραζε η άσφαλτος με 43 βαθμούς και εγώ στα 1700+ μέτρα είχα 28 βαθμούς και ελαφρύ δροσιστικό αεράκι μέσα στα έλατα!!!



Έστησα τον σταθμό το Σαββάτο το μεσημέρι. Κεραία 2Χ8el, π/δ FT897 και προενισχυτής λήψης, ενισχυτής ισχύος κλπ. 

Μέτρησα και χρόνους: μια ώρα ξεφόρτωμα και μεταφορά των υλικών στην θέση τους. Μισή ώρα συναρμολόγηση των 2 yagi. Μισή ώρα στήσιμο ιστού, κεραίας, αντιρίδων. Μια ώρα, αλλαγή λαδιών γεννήτριας, πλήρωση καυσίμων, στήσιμο πομποδεκτή, σετάρισμα n1mm, δοκιμή προενισχυτή, ενισχυτή, προσανατολισμός...

Πέντε ακριβώς τοπική ώρα άρχισα τις κλήσεις. Η συμμετοχή ήταν ελάχιστη από ελληνικής πλευράς. Δυστυχώς και η διάδοση δεν ήταν καλή. Στο συγκεκριμένο σημείο άλλες χρονιές και την ίδια περίοδο έχω πετύχει QSO μέχρι και 1000χλμ στους 144MHz. Τώρα πήγα λίγο παραπάνω από τα 500 χλμ! Την Κυριακή δυστυχώς είχαμε και άλλο θέμα, αυτό του QRM! 
Περιόρισα τις προσπάθειες αφήνοντας τον συνάδελφο με την "ευρυζωνική" εκπομπή να ευχαριστηθεί την συμμετοχή του. Μηνύματα που λάμβανα από αρκετές περιοχές μεταξύ αυτών και από το λεκανοπέδιο, έλεγαν ότι τα σπλαταρίσματα έπιαναν από το 144,100 μέχρι το 144,400. Κάποια στιγμή άκουσα και τον σταθμό της ΕΕΤΤ που προσπαθούσε να επικοινωνήσει, ότι είχε πρόβλημα στην λήψη των σταθμών λόγω της παρεμβολής. Αποφάσισα να διακόψω γιατί δεν έχει νόημα να παλεύεις να ακούσεις έναν σταθμό στο q5 όταν έχεις παρεμβολή 8-9S σε όλη την μπάντα...

Την Κυριακή το πρωί στο σημείο με επισκέφτηκε ο συνάδελφος Δημήτρης SV1RUY ο οποίος εχρίσθη τελευταία στιγμή υπεύθυνος εφοδιασμού-μεταφορών. Έφερε καύσιμα για την γεννήτρια γιατί για ανεξήγητο λόγο έκαψε στον μισό χρόνο τα καύσιμα της στην πρώτη πλήρωση. Θέμα ζέστης? κακής ποιότητας καυσίμου? λάθος θέση του "αέρα"? δεν κατάλαβα...

Με τον Δημήτρη τα είπαμε περί ρ/ε θεμάτων και με περιορισμένες εκπομπές λόγω των υφιστάμενων παρεμβολών.

Απρόοπτα, δυσάρεστα τουλάχιστον δεν υπήρξαν. Κάποιο "βαρύ" τετράποδο ακούστηκε την νύχτα να ψάχνει τον χώρο τριγύρω του πυργίσκου αλλά δεν είχα συνάντηση! (Μάλλον του είχαν μιλήσει για μένα!)

Κατά τις 3 κατέβασα την κεραία και άρχισα να μαζεύω. Πήρε κανα δίωρο...


Ευτυχώς η κακή διάδοση αντισταθμίστηκε από την δροσιά του βουνού. Εμείς να είμαστε καλά και τα καλύτερα είναι μπροστά μας!

Καλή επιτυχία σε όσους συμμετείχαν!

4 σχόλια:

SV1NJX είπε...

Μαυρη χρονιά για τα contests απο ελληνικης πλευράς. Κάνω λάθος;

2Mδης είπε...

Με τη βοήθεια του Απόλλωνα όλα θα φτιάξουν...

Ανώνυμος είπε...

Με την βοήθεια του Ερμή, αιρετικέ!

2Mδης είπε...

Ναι Μα την Αθηνά! Και παλιότερα μπέρδευα τον άγιο Χαράλαμπο με τον άγιο Νεκτάριο...