Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Ένα και ένα ίσον δύο...

Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα φρεσκάρισμα γνώσεων που αφορούν τον Κανονισμό λειτουργίας ερασιτεχνικών σταθμών ασυρμάτου σε ότι αφορά το θέμα εγκατάστασης επαναληπτών στην ραδιοερασιτεχνική ζώνη 144-146ΜΗz.

Αιτία είναι η διαπίστωση ότι κάποιοι "υπεύθυνοι"προσπαθούν να ερμηνεύσουν κατά το δοκούν την υπάρχουσα νομοθεσία με σκοπό μάλλον να μην διαταράξουν τις δημόσιες σχέσεις τους, παρά να εισηγηθούν -ως ειδικοί- την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας που είναι σαφής.

Στο άρθρο 15 παράγραφος 1 και 11 γίνεται για πρώτη φορά μνεία στον Διεθνή Κώδικα Ραδιοεπικοινωνιών και στον σεβασμό του από χρήστες ραδιοερασιτέχνες ή συλλόγους κλπ.
Ενώ στο άρθρο 21 παράγραφο 7, γίνεται σαφή αναφορά στο Bandplan της IARU region 1, στην εφαρμογή του και στην παρακολούθηση του για τυχόν αλλαγές.

Στο Bandplan της IARU region 1 λοιπόν αναφέρεται ως ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ περιοχή συχνοτήτων εισόδου επαναληπτών το φάσμα 144,975-145,194MHz (περιλαμβάνει δλδ και το περιβόητο R-1 (ρο μείον ένα) το οποίο χρησιμοποιούν ορισμένοι ως καραμέλα για να δικαιολογήσουν σημεία και τέρατα που στήνονται ως "νόμιμοι επαναλήπτες" στην περιοχή των ψηφιακών επικοινωνιών)

Και αποκλειστική περιοχή εξόδου επαναληπτών είναι η περιοχή 145,575-145,7935ΜΗz πάντα σύμφωνα με το Bandplan της IARU region 1.

Αν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που να επιτρέπει υπό προϋποθέσεις την αδειοδότηση ραδιοερασιτεχνικών επαναληπτών εκτός των προβλεπομένων στο Bandplan της IARU region 1, δηλαδή υπάρχει η δυνατότητα να εγκρίνουν επαναλήπτη πχ στο 144,300, ας μας γνωστοποιήσουν που ακριβώς μπορούμε να την βρούμε και να την διαβάσουμε. 

Σε κάθε περίπτωση αν υπάλληλοι, σύμβουλοι, περιφέρειες, καλύπτουν τυχόν επαναλήπτες που έχουν τοποθετηθεί χωρίς τα προβλεπόμενα, ενδεχομένως κληθούν, από ανεξάρτητες αρχές ελέγχου της διοίκησης, να δώσουν εξηγήσεις αφού προσκομίσουμε εκεί και την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Με λίγα λόγια: Όποιος θέλει να χώνει και έναν επαναλήπτη όπου τον βολεύει να ξέρει ότι δεν φτάνει πλέον να έχει κεράσει τσίπουρα τον "υπεύθυνο" της περιοχής του, ούτε να έχει πάρει για χρόνια πολλά τον τάδε σύμβουλο...
Αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί! 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ναι υπάρχουν τέτοιοι αναμεταδότες. Πολύ πιθανό εκεί που μιλάς σε άσχετη συχνότητα να σε πληροφορήσουν ότι σε ακούνε αλλού επειδή υπάρχει αναμεταδότης. Και ενω εσύ προσπαθείς να τηρήσεις και να σεβαστείς το bandplan μιλωντας εκει που επιτρέπεται , κάποιος έχει βάλει αναμεταδότη στη συχνότητα simplex και σε αναμεταδίδει κάπου αλλού! Αλλά για αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος στον σύλλογο; Δεν τα βλέπουν; Και αν τα βλέπουν τι κάνουν;

2Mδης είπε...

Κοιμούνται όρθιοι.

2Mδης είπε...

Σχόλια που κάνετε και δεν δημοσιεύω, είναι γιατί υπάρχει κάτι σχετικό σε εξέλιξη. Ο νοών...