Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Sporadic-E στα 2m...


Νομίζω δεν υπάρχει μεγαλύτερη ραδιοερασιτεχνική ικανοποίηση από το να σου ανοίγει διάδοση όταν τοποθετείς μια καινούρια κεραία!

Κάπως έτσι έγινε και χθες, κατεβαίνοντας από την ταράτσα μετά τις τελευταίες εργασίες εγκατάστασης, άνοιξε ένα πολύ καλό πέρασμα με σποραδικό Ε στους 144ΜΗΖ. Περιοχές ανατολικά της Αδριατικής μίλησαν με Ισπανία, ενώ νοτιότερες όπως η Κρήτη, με Γερμανία...

Η τετράδα που χρησιμοποιούσα από πολλά χρόνια είχε κατέβει βιαίως από τον δυνατό αέρα που είχαμε τον χειμώνα. Για την ακρίβεια ο αέρας είχε κόψει τις 4 βίδες(!) από τον ρότορα περιστροφής, με αποτέλεσμα η τετράδα να κρεμαστεί από τις καθόδους μέχρι που την κατεβάσαμε.

Ο ρότορας επισκευάστηκε αλλά ήταν επίφοβο να ξαναβάλω την τετράδα 4Χ6element, άλλωστε είχε δοκιμαστεί και μου είχε δώσει επικοινωνία στα 2μ με όλη την Ευρώπη.

Αποφάσισα να βάλω στην θέση της μια 8άρα από το σετ που έχω για το βουνό. Οπωσδήποτε η απολαβή θα ήταν μικρότερη αλλά σκέφτηκα άλλη μια δραστική αλλαγή. Αντί για την κάθοδο του Η1000 που χρησιμοποιούσα τοποθετήσαμε hardline 7/8" με αποτέλεσμα ελάχιστες πλέον απώλειες. Υπόψιν το μήκος της καθόδου είναι συνολικά 30 μέτρα!

Δυστυχώς το δυσκολότερο στάδιο στο να τοποθετηθεί η καινούρια κεραία, ήταν στο πρακτικό μέρος. Έπρεπε να σηκωθεί στα 10 μέτρα ώστε να υπερβεί τις διπλανές πολυκατοικίες, πράγμα που έγινε μέσα στον Ήλιο με βοήθεια του ΒΡΗ του Δημήτρη το περασμένο Σάββατο. 

Η ακρόαση και επικοινωνία με τους DX σταθμούς ήταν σχετικά εύκολη και με την πρώτη προσπάθεια. Αποστάσεις μεγαλύτερες από 2.000 χλμ!  Ευτυχώς το καλοκαίρι είναι μπροστά και θα ακολουθήσουν και άλλες δοκιμές. 

Για την ιστορία, η κεραία είναι ιδιοκατασκευή, σχέδιο DK7ZB, 28Ω οδηγό στοιχείο συντονισμένη ακριβώς στο 144,300ΜΗΖ...



3 σχόλια:

2Mδης είπε...

Στο μεταξύ διαπίστωσα και το άλλο που μπορείς να κάνεις: Έχεις διακριτικό sv1 και πας διακοπές στην Καλαμάτα. Μιλάς με τον Μαλτέζο απέναντι και του λες το locator της Αθήνας!
Και τραβάνε οι άλλοι τα μαλλιά τους στην Αθήνα που δεν ακούνε κανέναν...
Ωραίος??

Ανώνυμος είπε...

2 meters band in danger

France proposes 144-146 MHz for Aeronautical Mobile Service

http://www.southgatearc.org/news/2019/june/france-proposes-144-146-mhz-for-aeronautical-mobile-service.htm



Download PTA(19)090 France_Proposal on non-safety aeronautical mobile applications at CPG PTA # 7 - 17-21 June - Prague under Meeting Docs
https://cept.org/ecc/groups/ecc/cpg/cpg-pt-a/client/meeting-documents/?flid=5624

2Mδης είπε...

Σήμερα είχα την ευκαιρία να επαναλάβω δοκιμή με τον sv3bef τον Ξενοφώντα από τον Πύργο Ηλείας.
Τον άκουσα μέχρι 51 και κάναμε επαφή. :)

Με όλη την Πελοπόννησο στη μέση και 200χλμ απόσταση με 50βατ μια χαρά ακουγόταν...