Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Δεν κατέρρευσε η επικοινωνία του Μήτσου με τον Μανόλη...

Το να καυχιέται ένας ραδιοερασιτέχνης ότι δεν κατέρρευσαν οι επικοινωνίες του με τον σεισμό, είναι σαν να καυχιέται η καλόγρια ότι δεν μένει έγκυος...

Ας πάψουμε να βαυκαλιζόμαστε ότι κατέρρευσε η κινητή και σταθερή τηλεφωνία που κατακλείστηκε από κλήσεις -ακούστηκε για 20.000 κλήσεις το δευτερόλεπτο- και έμειναν αλώβητα τα δίκτυα που μίλαγαν 2-3 ραδιοερασιτέχνες μεταξύ τους για το αν κουνήθηκε ο πολυέλαιος και αν τρόμαξε η γάτα. Τα αντίστοιχα ασύρματα δίκτυα των υπηρεσιών δούλεψαν μια χαρά τόσο σε αστυνομία όσο και σε Πυροσβεστική κλπ. Επίσης όλα τα ασύρματα δίκτυα που δεν βασίζονται στο διαδίκτυο. 
Τα δε ψηφιακά κυψελωτά κλπ κατέρρευσαν από τον τεράστιο όγκο κλήσεων. Τα ψηφιακά των ραδιοερασιτεχνών δεν δούλεψαν επίσης τουλάχιστον τα πρώτα λεπτά. Αυτά τόσο στον σεισμό της Αθήνας όσο και σε άλλους πχ της Ζακύνθου πριν μήνες, δεν λειτουργούσαν είτε γιατί "ο αναμεταδότης DSTAR βρισκόταν για επισκευή" ή γιατί δεν υπήρχε ίντερνετ... Ως εκ τούτου, πολυδιαφημισμένα ψηφιακά έδειξαν ότι είναι τρωτά εν αντιθέση με αναλογικούς ασυρμάτους που δούλεψαν μια χαρά...

Το ίδιο τρωτό σημείο έδειξε και η σταθερή τηλεφωνία. Πλέον Voip στο 90% βγήκε εκτός στον προχτεσινό σεισμό, πράγμα που δεν είχε συμβεί το ΄99 στον σεισμό της Πάρνηθας!

Ας μην βιαζόμαστε λοιπόν να εκθειάσουμε νέα "ψηφιακά μπιχλιμπίδια" για καταστάσεις κρίσεων, ενδεχομένως και οι σύλλογοι ας μελετήσουν καλύτερα τα δίκτυα τους και ας πουν επιτέλους ποιος είναι ο στρατηγικός τους στόχος. Να σπαταλήσουν τα χρήματα των μελών σε "νέες επαναστατικές τεχνολογίες" που θα ξεπεραστούν σε λίγο καιρό από άλλες, εξίσου πολυέξοδες? Ή να στήσουν αξιόπιστα δίκτυα ανεξάρτητα από ίντερνετ και κλειστούς κώδικες?

Και για να κάνω -για ακόμα μια φορά- τον "συνήγορο του Διαβόλου", ας δούμε πάλι κατά πόσο μπορούμε να βασίσουμε την ύπαρξη μας στο δόγμα "έκτακτες ανάγκες με τεχνικά αναλφάβητους ραδιοερασιτέχνες που ξέρουν να χειρίζονται ένα μικρόφωνο". Πολλοί σήμερα ξέρετε δεν είχαν γεννηθεί το ΄86 στον σεισμό της Καλαμάτας και αδυνατούν να κατανοήσουν το "δυνατότερο επιχείρημα" μας...

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς με το Voip χάνεται ένα σημαντικό χαρτί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αφού πλέον το σταθερό τηλέφωνό είναι απλά ίντερνετ. Χειρότερο δε ότι εξαρτάται από το ηλεκτρικό σε αντίθεση με τα παλιότερα σταθερά τηλέφωνα που δούλευαν ανεξάρτητα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις όπως ο πρόσφατος σεισμός ειναι δεδομένο ότι θα χάσεις κινητή τηλεφωνία (απο 3G και πάνω), και αν έχεις διακοπή ρευματος παράλληλα θα χάσεις ιντερνετ κτλ. Τώρα αν θα τα χάσεις απο υπερφόρτωση δικτύου ή απο υλικές ζημιές αυτό εξαρτάται από το είδος και την ένταση του φαινομένου.

Το ερώτημά μου είναι άλλο. Υπάρχει ένα γενικότερο πλάνο στο ραδιοερασιτεχνικό χώρο στην περίπτωση ενός τέτοιου φαινομένου; Μία συγκεκριμμένη συχνότητα V/U στην οποία μπορούν να λάβουν ή να δώσουν πληροφορίες οι ραδιοερασιτέχνες; Δε θα έπρεπε να έχει πολύ μεγάλη γεωγραφική κάλυψη ένα τέτοιο δίκτυο ώστε να ενημερώνεται ένας μεγάλος αριθμός ραδιοερασιτεχνών ανά την επικράτεια; Στο συλλογισμό αυτό κατέληξα γιατί ο σεισμός με βρήκε σε διακοπές σε ένα νησί του Αιγαίου. Το ίντερνετ στο κινητό μου δε δούλευε και ενστικτωδώς λοιπόν άνοιξα το φορητό μου και προσπάθησα μέσω του πλησιέστερου επαναλήπτη να λάβω κάποια ενημέρωση, καθώς είχα και εγώ άγχος για τους ανθρώπους πίσω στην Αθήνα. Σιγή... Κοιταξα για λινκ, δοκίμασα επαναλήπτες πιο μακρυά, τιποτα. Άρα τι νόημα έχει;

Βάζω και τον εαυτό μου μέσα σε αυτό, μήπως πρέπει άσχετα με ομάδες, φορείς κτλ, σαν ραδιοερασιτέχνες ανά την ελληνική επικράτεια να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο πλάνο; Στο εξωτερικό ξέρω ότι υπάρχει και ο κάθε ραδιοερασιτέχνης είτε ασχολείτει με έκτακτες ανάγκες είτε όχι, ξέρει περίπου τι να κάνει σε μία τέτοια περίπτωση.

Όσο για τα ψηφιακά modes, ωραία και σύγχρονα και ενδιαφέροντα, αλλά εκ των πραγμάτων, ότι έχει ιντερνετ παιδιά δε μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί αυτόνομο σύστημα επικοινωνίας.

Τροφή για σκέψη...
'@'

2Mδης είπε...

Δυστυχώς κεντρικός σχεδιασμός δεν υπάρχει σε τίποτα. Οι σύλλογοι επανειλημμένα έχουν κριθεί κατώτεροι των περιστάσεων σε πιο απλά πράγματα ...

Ανώνυμος είπε...

Από ψηφιακα τα dmr της rsf παντως δουλεψαν. Εχουν φροντισει για μικροκυματικες ζευξεις. Οι αλλοι προσπαθουν να χωρεσουν 30 modes σε μια συχνοτητα...

Costas SV1XV είπε...

Τελικά υπάρχει μόνον ένας συνάδελφος που λέει τα πράγματα με το όνομα τους και δεν γράφει απλώς μισόλογα και υπονοούμενα, και αυτός είναι ο Τάσος SV1RD:

Πλησιάζουμε στο τέλος του χόμπι μας?

Αν οι προθέσεις των συντρόφων Παπά-Μαγκλάρα υιοθετηθούν βιαστικά και αβασάνιστα από την νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατόας μέσα από την πίεση για επίλυση των θεμάτων αδειοδότησης της κινητηής τηλεφωνίας, θα υποχρεωωθούμε να δηλώνουμε τις κεραίες μας στο ΣΗΛΥΑ, με ότι αυτό συνεπάγεται (τρεις μελέτες μηχανικών και γνωμοδότηση 4 κρατικών υπηρεσιών για κάθε κεραία).

Συγχαίρω τον Τάσο γιατί τα γράφει χοντρά και επώνυμα.

73 Κώστας SV1XV


Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς είμαστε πιο ανοργάνωτοι παρά ποτέ-ως προς τις πιθανές μελλοντικές αδειοδοτήσεις κεραιών κλπ, τα πράγματα αυτά αντιμετωπίζονται μόνο συλλογικά και οι Σύλλογοι αποδείχτηκαν εκ των πραγμάτων λίγοι... Τα σχετικά με τα μέσα που στηρίζονται στο διαδίκτυο γνωστά, αλλά και οι επαναλήπτες που δεν μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα από το ηλεκτρικό δίκτυο λίγα μπορούν να προσφέρουν. Ευτυχώς οι όποιες Υπηρεσίες έχουν τα δικά τους μέσα, έτσι κι αλλιώς η συνεπικούρηση από τα μέσα των Ρ/Ε έχουν την αξία και τη λογική της ρεζέρβας, αλλοίμονο αν περίμεναν από τα "κίτρινα γιλέκα"....
73 Πάνος SV1GRD

2Mδης είπε...

Έτσι είναι. Νομίζω βέβαια ότι θα πρέπει να χαιρόμαστε που έστω και καθυστερημένα η Ελλάδα αναπτύσσεται, αποκτά μέσα και υπηρεσίες που πριν κάποιες δεκαετίες δεν υπήρχαν και τις υποκαθιστούσαν εθελοντές και ερασιτέχνες.

Το ότι δεν είμαστε απαραίτητοι σε τέτοιους τομείς δεν σημαίνει ότι πρέπει να ενταφιάσουμε τον ραδιοερασιτεχνισμό, αντίθετα θα πρέπει να επανέλθουμε στην ενασχόληση με την ανάπτυξη της τεχνικής των τηλεπικοινωνιών κάτι που απαιτεί γνώσεις, μελέτη και πρόγραμμα. Να πάψουμε να είμαστε χρήστες συσκευών.

Για το θέμα των κεραιών ας προσπαθήσουμε όλοι όπως μπορεί ο καθένας γιατί έχει αποδειχτεί δυστυχώς ότι οι σύλλογοι αντιδρούν τελευταίοι και καταϊδρωμένοι. Όταν τους ειδοποιείς εγκαίρως ότι υπάρχει θέμα σε αγνοούν, αν επιμένεις προσπαθούν να σε βγάλουν τρελό, και όταν αρπάξει φωτιά ο κ@λος τους τρέχουν και δε φτάνουν...

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι τα dmr της rsf δούλευαν κανονικά

2Mδης είπε...

Με αυτά και άλλα ξεχάσαμε εκείνον τον ταλαίπωρο, τον συριζαίο που έδινε συχαρίκια για το νομοσχέδιο με τις κεραίες...
Που να βρίσκεται αυτή η ψυχή?

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά μην αγχώνεστε, τώρα που υπάρχει το ίντερνετ εμείς θα μείνουμε κολλημένοι στα παλιομικροφωνα;
Κάντε ένα καναλάκι στο βαιμπερ, στο σκαιπ, στο μεσσεντζερ, ή όπου αλλού γουστάρετε και πείτε τα με όλη την υφήλιο.

Εναλλακτικά, για τους αμετανόητους μικροφωνακηδες, υπάρχει κι ο πασυχερα.
Γραφτείτε, πάρτε χαρακτηριστικό, στηστε και μια κεραία λ/2 που δεν θέλει άδεια και κάντε παιχνίδι.
Σιγά μην κάτσουμε να σκάσουμε...

Ανώνυμος είπε...

@24/7/19 5:49 Ο συνάδελφος κάνει αναφορά σε μια αναπόδεικτη παραπολιτική φήμη όπως και παραδέχεται. Η φήμη αυτή φαίνεται τραβηγμένη απ' τα μαλλιά και στη σφαίρα της φαντασίας (όσον αφορά την πασίγνωστη κυρία και όσα γράφει πως έγιναν για αυτήν). Αν ο συνάδελφος δεν είχε με τη θέληση και τις πράξεις του αποτραβηχτεί από την ραδιοερασιτεχνική κοινότητα - ίσως και από το υπουργείο - μπορεί να γνώριζε περισσότερες φήμες που έφεραν τα στελέχη της τότε αντιπολίτευσης να είναι αντίθετα με τη διάταξη για τις πολυκατοικίες.
Ο πραγματικός κίνδυνος για το χόμπι είναι ίσως η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των συναδέλφων, όχι αυτά που φαίνονται στο link της παραπομπής σου.

Ανώνυμος είπε...

@ 30 Ιουλίου 2019 - 9:39 π.μ.

Και τι έχει γίνει για να μπει νέος κόσμος στο χώρο; Υπάρχουν δράσεις που να προσεκλύουν νέους με όρεξη για γνώση; Ή νομίζετε ότι θα ενθουσιαστεί ένας νέος επειδή κατάφερε να μιλήσει με μια χώρα 3000km μακρυά ή επειδή συμμετείχε σε contest; Μπαίνει στο βάιμπερ και μιλάει ότι ώρα θέλει όπου θέλει. Δεν είναι πλέον η επικοινωνία σε απόσταση το ζητούμενο.

Που ειναι οι κατασκευές, τα σεμινάρια, τα σύγχρονα μέσα, arduino, raspberry, τα καινούρια ψηφιακά modes, projects κτλ. Αυτά θα προσελκύσουν νέο κόσμο. Με κύριο στόχο νέους και φοιτητές ηλεκτρονικών αντικειμένων. Αν περιμένετε από τους 2 στους 10.000 που θα έρθουν από περιέργεια ή επειδή έχουν κάποιον στον κύκλο τους που ειναι ραδιοερασιτέχνης, να συντηρηθεί ο ραδιοερασιτεχνισμός στην Ελλάδα βαδίζετε πολύ λανθασμένα...

Τροφή για σκέψη
'@'

2Mδης είπε...

Μην περιμένετε να αλλάξει κάτι τώρα. Η τελευταία ευκαιρία χάθηκε τον Μάρτιο του 2018 όταν όλοι παρακολούθησαν αμίλητοι πρακτικές μαφίας σε αρχαιρεσίες ΔΣ μεγάλου σωματείου...

GIMEL TAU LTD είπε...

... " μεγάλου σωματείου" !!! καλά μην υπερβάλλουμε κιόλας.
Κρυπτοκαραγκιόζηδες είναι, που νομίζουν ότι παράγουν έργο.
Έχεις δει πως δουλεύουν τα (πραγματικά) μεγάλα σωματεία ???
Μάλλον όχι.

Ανώνυμος είπε...

@30/7/19 12:49 το φαινόμενο γήρανσης της μέσης ηλικίας στο χόμπι συμβαίνει παγκόσμια, μάλλον ο κυριότερος λόγος να είναι η τεχνολογική εξέλιξη κυρίως όσον αφορά τις επικοινωνίες.

GIMEL TAU LTD είπε...

Έχει δει κανείς από κοντά "ειδικό" ??? Εάν δείτε (έστω και μία φορά), θα καταλάβετε γιατί καιγόμαστε κάθε χρόνο !!!