Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Έφυγαν...

Δυστυχώς μέσα στην περίοδο της καραντίνας, αρκετοί συνάδελφοι έφυγαν από κοντά μας, χτυπημένοι από χρόνια νοσήματα κυρίως. Η διασταύρωση αυτών των απωλειών είναι δύσκολο να γίνει για όλους, οπότε ανακοινώνω κάποιες από αυτές.

Τελευταία απώλεια είναι του Αλβέρτου SV1HX
Πριν ένα μήνα περίπου έφυγε και ο φίλος Μάκης SV1GYR
Ενώ τις ίδιες μέρες έφυγε από την ζωή και ο Ντίνος SV1DB.

Δυστυχώς έχω πληροφορίες και για άλλους δύο συναδέλφους οι οποίες δεν έχουν διασταυρωθεί και ελπίζω να αποδειχτούν λάθος.

Συλλυπητήρια στους οικείους τους...

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πωπω πολύ κρίμα... Το DB τον είδα στο Hamfest του ΣΕΡ και πήρα το τηλ του για να συζητήσουμε κάτι. Δεν το συζητήσαμε ποτέ...

2Mδης είπε...

Και δυο συνάδελφοι από περιοχή 7, sk, οι SV7BIP και SV7FIS.

Χθες έγινε η εξόδιος του Αλβέρτου ΗΧ στους Μύλους της Αργολίδας.

Ο Μάκης SV1GYR ήταν φίλος και γείτονας.

Θέλω να γράψω δυο λόγια για τον SV1DB. Τον Ψιλογιάννη, τον έμαθα όπως οι περισσότεροι από τα άρθρα του, τα οποία ήταν κυρίως τεχνικά. Είχε κάνει επίσης πολλές αναφορές στα πρώτα βήματα του ραδιοερασιτεχνισμού στην Ελλάδα, κυρίως από την δική του σκοπιά. Η κόντρα του με κάποιους από τους πρωτεργάτες της ΕΕΡ πριν αρκετές δεκαετίες φαινόταν ξεκάθαρα σε αυτά, όπως και σε άλλους της ΕΕΡ που αρθρογραφούσαν εναντίον του. Οι διαξιφισμοί στους επιζώντες εκείνης της εποχής κρατάνε ακόμα.

Ο μεν κατηγορούσε την ΕΕΡ για αυταρχισμό, στεγανά, συντήρηση κλπ, οι δε ότι χρησιμοποίησε γνωριμίες με την χούντα, ότι έδωσε άδειες χωρίς εξετάσεις κλπ. Για χρόνια είχα ταυτιστεί με την δεύτερη άποψη, του ιερατείου της ΕΕΡ και, ομολογώ ότι τον είχα παρεξηγήσει και αδικήσει.

Τον Νοέμβριο του 2017 μιλήσαμε για πρώτη φορά στο τηλέφωνο, με κάλεσε και ευγενικότατα μου είπε ότι θα ήθελε να τα πούμε. Συναντηθήκαμε στο Mall στο Μαρούσι. Αναπτύξαμε κάποια θέματα και το πρώτο που μου έκανε εντύπωση ήταν πως δεν είχε καμία εμπάθεια για την ΕΕΡ ούτε τον απασχολούσε η άποψη κάποιων συναδέλφων που τόσα χρόνια έστρεφαν τα βέλη εναντίον του, αν έχετε διαβάσει κάποια παλιά svnea καταλαβαίνετε ποιους εννοώ.

Αντίθετα μιλούσε με ενθουσιασμό για τα πρώτα βήματα του ραδιοερασιτεχνισμού, όσα είχαν καταφέρει και όσα προσπάθησαν. Του είπα ότι κάποια στιγμή πριν πολλά χρόνια είχαμε συναντηθεί σε μια μονάδα διαβιβάσεων του στρατού και θυμηθήκαμε πλέον τεχνικά, επαγγελματικά, θέματα τηλεπικοινωνιών, συναδέλφους, κατασκευές, έργα στο δημόσιο κλπ.

Ο άνθρωπος ήταν ποταμός γνώσης, τεχνικός, μεθοδικός και, πάνω από όλα κύριος.

Τον "αντίπαλο του" τον Γεράρδο δεν τον είχα γνωρίσει για να μπορώ να συγκρίνω. Γνώρισα όμως αρκετούς που απότι γράφουν έκαναν θελήματα για αυτόν και μέχρι σήμερα εξαπολύουν μύδρους για τον Ψιλογιάννη.
Πιστεύω ότι τον αδίκησαν και παρέσυραν και πολλούς συναδέλφους να παρεξηγήσουν έναν πραγματικό και άξιο ραδιοερασιτέχνη. Που αν είχε πάρει το τιμόνι του ραδιοερασιτεχνισμού στην Ελλάδα ενδεχομένως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά...

Θεόδωρος είπε...

"Ο άνθρωπος ήταν ποταμός γνώσης, τεχνικός, μεθοδικός και, πάνω από όλα κύριος." Πραγματικά είναι λόγια που χαρακτήριζαν τον Ντίνο SV1DB ,τον είχα γνωρίσει τα τελευταία χρόνια πρόσφερε πολλά από τίς γνώσεις τα οποία κατέθεσε στο περιοδικό 5-9 report. Ο Θεός να τον αναπαύσει.
sv3gkt

SV1MO είπε...

Ο Ντίνος SV1DB ήταν ένας πραγματικός ευγενής. Από αυτόν είχα πάρει τότε την πρώτη μου άδεια σαν ακροατής. Ήταν έκπληξή που τον είδα στην διοργάνωση του ΣΕΡ μετά από τόσα χρόνια.

Θα τον θυμάμαι όπως ήταν τότε, με κουστούμι, γραβάτα και με ένα ιδιαίτερο χαμόγελο.

Θα τροποποιήσω την τελευταία φράση από το σχόλιο του Γιάννη: Αν είχε πάρει το τιμόνι του ραδιοερασιτεχνισμού στην Ελλάδα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά...
R.I.P.
SV1MO

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θα σταθώ αλλού: "Που αν είχε πάρει το τιμόνι του ραδιοερασιτεχνισμού στην Ελλάδα ενδεχομένως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά..."
Σίγουρα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, αν και πολλές φορές ξεκινάς κάτι, αλλά η εξουσία και ματαιοδοξία που δημιουργείται στην πορεία, καθώς και οι κακοί συμβουλάτορες - παρατρεχάμενοι, σε βγάζουν εκτός πορείας και σκοπού, όσο και ακέραιος χαρακτήρας να είσαι.
Αρχή άνδρα δείκνυσι έλεγαν οι αρχαίοι... κι ο Ντίνος στην ΕΕΕΡ τουλάχιστον, μεγαλούργησε...

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει...κι αυτόν και τους άλλους συνάδελφους.
Αιωνία τους η μνήμη.

Ανώνυμος είπε...

Δυσάρεστο να φεύγουν φίλοι από την ζωή. Θα μας λείψει η φωνή τους στον αέρα. RIP

Ανώνυμος είπε...

Στο https://sv1db.wordpress.com/ellas-kai-radioerasitexnismos-1960-1980/ υπάρχουν πολλές αλήθειες από την εποχή του Ψιλογιαννη και συγκλονιστικές φωτογραφίες. Εγώ θα τον θυμάμαι για το μνημονικό του σε συνδυασμό με τις γνώσεις του, του έλεγες μια λέξη και σε κρατούσε καθηλωμένο για ώρες…
Cu there DB

Ανώνυμος είπε...

Καλό παράδεισο σε όλους τους συναδέλφους που μας άφησαν.
Στο χόμπι μπήκα αργότερα και όχι την εποχή που μεσουρανούσε η ΕΕΕΡ. Ο Ντίνος τις λίγες φορές που τον συνάντησα ήταν ένας εξαιρετικός κύριος που αγαπούσε το χόμπι και κυρίως προσπαθούσε να δώσει τις γνώσεις του σε όποιον το ζητούσε. Από όσα λέγονταν αλλά και διάβασα στο μοναδικό βιβλίο του χώρου, κατάλαβα πως προωθούσε το χόμπι την εποχή που κάποιοι άλλοι δεν ενδιαφέρονταν και δεν ήθελαν να μπαίνουν νέοι, όπως και δεν ήθελαν άλλα σωματεία. Οι περισσότεροι δεν είναι πλέον στη ζωή και δεν χρειάζεται να συζητάμε άλλο, έχουν μείνει μερικοί διάδοχοι τους που ακόμη προσπαθούν να εμφανίζονται στα διοικητικά κλπ. Εμφανώς εμφορούνται από τις παλιές αγκυλώσεις και η ιστορία τους το αποδεικνύει. Nα φαντασθείτε μόλις μπήκα στο χόμπι είχε ξεσπάσει ένα σκανδαλάκι με την ποδηγέτηση που έκαναν στο packet. Πριν καιρό εφάρμοσαν κάτι αντίστοιχο στο d-star αλλά δεν τους βγήκε επειδή καπούτ d-star! Αλλά το χούι δεν βγαίνει, τώρα συνέβη το αντίστοιχο στο dmr και ο συγκεκριμένος συνάδελφος κράτησε την ΕΕΡ εκτός του συστήματος που λειτουργούν οι άλλοι. Πάντα με την ανοχή όλου του δσ το οποίο συνεχίζει να μη βγάζει κιχ σε αυτές τις καταστάσεις. Αλλά πάλι ευτυχώς έστω προσωρινά το σύστημα έκλεισε και τώρα dmr βγαίνουν οι άλλοι σύλλογοι hi. Έχει περάσει αρκετός καιρός και δείχνει πως και το καινούργιο δσ ταυτίζεται με αυτή τη νοοτροπία ή δεν έχει διάθεση να αντισταθεί. Μια φορά αρτηριοσκληρωτικός, πάντα αρτηριοσκληρωτικός... Τελικά φαίνεται το δσ ενδιαφέρεται περισσότερο για εμφανίσεις με κίτρινα γιλέκα και όχι ραδιοερασιτεχνική δράση και άνοιγμα του συλλόγου. Κάτι τελευταίοι διορισμοί υπευθύνων (χωρίς να αναφερθούν ονόματα) αφήνουν αδιάφορα τα μέλη και τους φίλους πιστεύω.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε, αυτό με το packet δεν ήταν "σκανδαλάκι", ήταν μια σειρά σκανδάλων και, δυστυχώς, ήταν οργανωμένο από έναν σημερινό μεγαλοπαράγοντα της ΕΕΡ.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα το ανέφερα έτσι κοροιδευτικά, κατά τα άλλα επρόκειτο για κακή συμπεριφορά 100% αντι-ραδιοερασιτεχνική κάτι που με κάποιο τρόπο συνεχίστηκε στο d-star και συνεχίζεται με το brandmeister (μακριά όλοι οι άλλοι και εμείς μόνοι) ευτυχώς το dmr δεν μου κόστισε όσο το προηγούμενο. Μακροπρόθεσμα αυτές οι συμπεριφορές στρέφονται κατά του ιζνογκούντ και του σωματείου αλλά δείχνει να μην ενδιαφέρει κανέναν τους.

2Mδης είπε...

Δυστυχώς άλλος ένας συνάδελφος και φίλος, ο Κώστας SV8BUS από την Λευκάδα, έφυγε από την ζωή σήμερα. Ο Κώστας αντιμετώπιζε με αξιοπρέπεια ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας τα τελευταία χρόνια, χωρίς να χάσει το κουράγιο και το χιούμορ του...

Κουράγιο στους οικείους και τους φίλους.

Ανώνυμος είπε...

@26/5/20 5:50μμ για τα παλιά δεν ξέρω πολλά για την αρτηριοσκλήρωση που λες φαίνεται από μακριά. Παραμένουν σθεναρά σε ακίνδυνες για το διευθυντήριο δράσεις όπως αυτές με τα κίτρινα γιλέκα. Επειδή τα παιδιά των vhf υπακούν και δεν αμφισβητούν τις παλιές καραβάνες, ούτε ενδιαφέρονται άλλωστε όπως έχω καταλάβει. Οι περισσότεροι είναι νέοι στο χώρο και κάποιοι ήρθαν από αλλού (προσπαθούν να δώσουν διαπιστευτήρια ακόμη). Όταν παλιώσουν και η αυτοεκτίμηση τους ανέβει, όλο και κάποιος λόγος θα βρεθεί για να πέσουν σε δυσμένεια και να αποχωρήσουν όπως ΕΜ, Δημήτρης, Ανδρέας, Χρήστος. Η τακτική εδώ και δεκαετίες είναι ακριβώς η ίδια, για αλλαγή ούτε λόγος αφού αυτή δουλεύει 100%. Ευτυχείτε.

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται πως έχει λύσει οοοοοοοολα τα θέματα της ΕΕΡ και περνά την ώρα του με το να ποστάρει στο Φ.Β. λόγια μεγάλων ανδρών. Κατά τα άλλα πότε θα ανοίξει το μαγαζάκι? Μαζί με τα νηπιαγωγεία??

Ανώνυμος είπε...

Βρε παιδιά, αφού δεν την "πάτε" την ΕΕΡ και όλο την κατηγορείτε, γιατί ρωτάτε αν θα ανοίξει και τι θα κάνει ?????????
Αν σας ενδιαφέρει πραγματικά αυτό το Σωματείο πηγαίνετε να βάλετε ένα χεράκι βοηθείας μπας και γίνει κάτι καλό.
Αν δεν σας αρέσουν κάποιοι από τη διοίκηση μη τους ξαναψηφίσετε, γιατί οι διοικούντες δεν βρέθηκαν σε αυτές τις θέσεις με το έτσι θέλω, κάποιοι τους ψήφισαν για να βρεθούν εκεί.
Την επιλογή της διοίκησης την έχουν τα μέλη που ψηφίζουν.
Η Ισχύς εν τη ενώσει
Όλοι μαζί μπορούμε
Όλοι οι καλοί χωράνε.

Ραδιοερασιτέχνης, μέλος της ΕΕΡ.

Ανώνυμος είπε...

Βρε παιδιά, αφού δεν την "πάτε" την ΕΕΡ και όλο την κατηγορείτε, γιατί ρωτάτε αν θα ανοίξει και τι θα κάνει ?????????
Αν σας ενδιαφέρει πραγματικά αυτό το Σωματείο πηγαίνετε να βάλετε ένα χεράκι βοηθείας μπας και γίνει κάτι καλό.
Αν δεν σας αρέσουν κάποιοι από τη διοίκηση μη τους ξαναψηφίσετε, γιατί οι διοικούντες δεν βρέθηκαν σε αυτές τις θέσεις με το έτσι θέλω, κάποιοι τους ψήφισαν για να βρεθούν εκεί.
Την επιλογή της διοίκησης την έχουν τα μέλη που ψηφίζουν.
Η Ισχύς εν τη ενώσει
Όλοι μαζί μπορούμε
Όλοι οι καλοί χωράνε.

Ραδιοερασιτέχνης, μέλος της ΕΕΡ.

Ανώνυμος είπε...

SV1AER: "Η υπευθυνότητα που δείξαμε όλοι μας κατά την διάρκεια των 80 περίπου ημερών που κράτησαν τα περιοριστικά μέτρα, είχε σαν αποτέλεσμα να μην έχουμε κρούσματα από τον κορωνοϊό στην Ελληνική ραδιοερασιτεχνική κοινότητα."

Ανώνυμος είπε...

Για τον "Ραδιοερασιτέχνης, μέλος της ΕΕΡ."30 Μαΐου 2020 - 5:33 μ.μ.

Φίλε μου ζεις σε άλλη χώρα ή σε άλλο πλανήτη. Σου μιλώ από Ελλάδα. OVER!!!

Demetre Valaris είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.