Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Ιούλιος 2020...

Μετά από πολλά χρόνια -πάνω από 15- που συμμετείχα στο vhf contest κάθε Ιούλιο, την Κυριακή αποφάσισα να συνδυάσω μια επείγουσα ορειβατική εξόρμηση με λίγη παρουσία στους 144MHz.

Προορισμός ο Πάρνωνας στην Αρκαδία. 


Εξοπλισμός κορυφής: πομποδέκτης FT817 5W με τροφοδοσία LiPo 11,1V κεραία 5 στοιχείων ιδιοκατασκευή 1,2λ ιστός πτυσσόμενος ιδιοκατασκευή (έως 4μ ύψος) Κάθοδος RG223.

Επίσης είχα μαζί μου transverter 1296MHz για να κάνω κάποια δοκιμή με Κρήτη. Δυστυχώς η διάδοση δεν ευνόησε δεδομένου ότι δεν είχα μαζί μου κεραία beam -απαραίτητη για τροποσφαιρική διάθλαση- οπότε ανανεώσαμε το ραντεβού στα 23cm για επόμενη φορά.

Στα 2m από Ελλάδα άκουσα μόνο κάτι κυνηγούς από Σπάρτη στο 144,300! Έγινε επικοινωνία στο 144,310 USB με Μάλτα και νότια Ιταλία με 2W. 

Η μετεωρολογική  πρόβλεψη  έπεσε μέσα, ισχυρή καταιγίδα με κεραυνούς, ωστόσο η ανάβαση στην κορυφή των 1750μ και οι επαφές SSB άφησαν την ευχαρίστηση του συνδυασμού των δύο χόμπι.

Στην επόμενη εξόρμηση αποφάσισα να έχω φτιάξει και μια μικρή beam για τους 1296MHz δέκα-δώδεκα στοιχεία, η οποία να μπορεί να μεταφερθεί στο σακίδιο των κεραιών όπως τώρα...

Το συγκεκριμένο setup κορυφής είναι δοκιμασμένο χρόνια. Μαζί με τρόφιμα, νερό και τον απαραίτητο ρουχισμό σχεδόν ξεπερνάμε το βάρος και τον όγκο που μπορούμε να διαχειριστούμε εύκολα σε μια πορεία-ανάβαση. Αν κάποιος θελήσει να ασχοληθεί θα πρέπει να μελετήσει πολλές ώρες τον εξοπλισμό που πρέπει να μεταφέρει ώστε να κάνει επαφές σε απόσταση. Αλλιώς θα μείνει στα FM με φορητό. Μελέτη λοιπόν για μια ελαφριά μικρή beam στους 1296MHz...

Ως τότε, ετοιμάστε εξοπλισμό. Να είμαστε περισσότεροι!

73

11 σχόλια:

2Mδης είπε...

Λεπτομέρειες για την κεραία εδεπά!

https://2mdes.blogspot.com/2010/04/sv1bjy-portable-144mhz-antenna.html

Ανώνυμος είπε...

Thumbs up ελληνιστί συγχαρητήρια. Περιμένω την κεραία για 1.2 αν και για εμάς τους μη κατσαβιδάκηδες αυτές οι συχνότητες είναι απαγορευμένες.

GIMEL TAU LTD είπε...

Ειδικό διακριτικό έχεις πάρει ? ή θα σε τρ'εχουνε κι εσένα οι Πατρινοί ?

SV1GAZ είπε...

Οκ Γιάννη ωραίο το άρθρο , αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση . Καλύτερα να ανεβάσεις ένα θέμα με ίντριγκες ,μυστήριο , δολοπλοκίες , απειλές ,κατάχρηση χρημάτων . Αυτά ενδιαφέρουν το κοινό . Τώρα ότι ανέβηκες στο ΄Εβερεστ και έκανες QSO με το αστρικό σύστημα του α-Κενταύρου , είναι λίγο ξενέρωμα . Περιμένω "καυτό" άρθρο με αποκαλύψεις!

2Mδης είπε...

@GAZ

Ενδεχομένως ένα άρθρο με όσα λέγατε στο 144,750 για κερατάδες, κωλόμπαρα, αλληλοκλοπές μεταξύ φίλων και βρισίδια να έφερνε περισσότερα σχόλια αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος.

Άλλωστε γνωρίζεις πολύ καλά ότι υπάρχουν ιστολόγια (με καρικατούρες και θέατρο σκιών) που δεν έχουν ούτε ένα σχόλιο και κανέναν αναγνώστη αλλά παρόλα αυτά συνεχίζουν.

Προσπέρασε λοιπόν το παρόν άρθρο. Είναι για ραδιοερασιτέχνες.

SV1GAZ είπε...

Αυτό μάλιστα !!!!! Το blog γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία με αυτό το άρθρο . Ξεπέρασε Τατιάνα , Μενεγάκη (γιαυτό και αποχώρησε) μαζί με Τσιμτσιλή . Βέβαια κάνεις (τεχνηέντως) μια επικίνδυνη γενίκευση . Το "λέγατε" πρέπει να το αλλάξεις με το "έλεγε" (το οποίο έχει όνομα και callsign). Το "carpet bombing" που επιχειρείς είναι μια παλιά , μη αποδεκτή πλέον τεχνική .
Τώρα όσον αφορά το τελευταίο "πυροτέχνημα" , απ΄ότι φαίνεται υπάρχουν λίγοι "ραδιοερασιτέχνες" , αν κρίνω από την ανταπόκριση του άρθρου !!! Ενώ το άρθρο περί "κερατάδων" (που απευθυνόταν σε ραδιοερασιτέχνες ??) έσπασε ταμεία.

2Mδης είπε...

Για Τατιάνα ρώτησε στην ΕΕΡ ή τον Σωτήριο που είχε πάει ως ένστολος χειροκροτητής!

Λουλούκος είπε...

@GAZ

Η επιτυχία ενός post δε μετριέται με τα σχόλια που έχει αλλά με τις προβολές του. Όλοι χαρήκαμε με την εξόρμηση του 2μήδη και ένα κομμάτι μας τον ζηλεύει, με την καλή έννοια. Τι θα έπρεπε να μπαίνουμε να γράφουμε 100 σχόλια μπράβο, συγχαρητήρια κτλ. Το έγραψε ένας και οι υπόλοιποι συμφωνούμε.

Όταν υπάρχει post το οποίο σηκώνει σχολιασμό και ανάλυση εκεί θα έρθουν και 50 και 100 και 200 σχόλια, μιας και άλλο μέρος για σχολιασμό των τεκταινομένων στον ελληνικό ραδιοερασιτεχνισμό δεν υπάρχει (ναι θα μπορούσε να είναι το σαιτ της ΕΕΡ αλλά προς το παρόν τελεί χρέη μουσείου ιστοσελίδας του τέλους της δεκαετίας '90, άντε αρχές 2000)

Όσο για κάτι παρέες των 2 μέτρων, τις πήρε το αυτί μου σε δίαυλο της μπάντας πολιτών! Το ζήτημα είναι ότι και εκεί τους "πάταγαν" μιας και εκεί συνέχιζαν στο ίδιο ρεπερτόριο. Μάλλον τους πήραν είδηση και οι πολίτες ή έχουν πλέον πολύ μεγάλο κοινό που τους ακολουθεί οπουδήποτε. Βγείτε ρε παιδιά σε τίποτα πιο εξωτικό να τα πείτε, έχει UHF SSB, 4 μέτρα, 23 εκατοστά...

Ανώνυμος είπε...

@Λουλούκος. Τι θέλεις να βρωμίσουν και τις υπόλοιπες μπάντες?

Ανώνυμος είπε...

@Λουλούκο κάνει φιλότιμες προσπάθειες με τα "λέγατε" και "έλεγε" κλπ. για αποποίηση ευθυνών αλλά δεν τα καταφέρνει, υπάρχουν cd κλπ. που μπορεί να εμφανισθούν όποτε κριθεί αναγκαίο. Κατά τα άλλα επειδή διαθέτω ένα alan εκεί τους έκοψαν το βήχα καλύτερα.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ απορώ με τον μπίλυ. αφού τον εξεφτέλισε έτσι ο GAZ συνεχίζει και του μιλάει. τι να πεις..