Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Στα όπλα!!!

 

Το καλοκαίρι πέρασε και βαδίζουμε ολοταχώς μέσα στο Φθινόπωρο. Επειδή όμως ο καιρός μας τα χάλασε στο VHF Contest του Σεπτέμβρη, ας δούμε με αισιοδοξία τον... Οκτώβριο!

Το πρώτο σ/κ του Οκτώβρη λοιπόν η IARU διοργανώνει και υποστηρίζει το UHF-Microwave contest. Διαγωνισμός που περιλαμβάνει τους 435ΜΗz-134GHz.

Έχω πάρει μέρος σε προηγούμενους διαγωνισμούς στους 1296MHz χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Ωστόσο είναι λογικό αφού στην χώρα μας τα UHF και πιο πάνω προωθούνται κυρίως για πριβέ πηγαδάκια ενώ το dx είναι άγνωστο. Από την άλλη, κάθε φορά που επέστρεφα, λάμβανα μηνύματα συναδέλφων που επιθυμούσαν δοκιμές στους 1,2GHz οποιαδήποτε στιγμή ξαναπήγαινα σε βουνό.

Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό, αρματωθείτε με κεραίες και ασυρμάτους και πάρτε τα βουνά! 2 και 3 Οκτωβρίου από τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι τις 5 το απόγευμα της Κυριακής. Οι κανόνες είναι ίδιοι με του vhfctest, λέμε διακριτικό αριθμό επαφής και locator. Στέλνουμε το log μετά το τέλος του διαγωνισμού στην IARU η οποία διασταυρώνει και βγάζει τα αποτελέσματα.

Συνηθίζω ότι δοκιμές θέλω, που αφορούν τέτοιες συχνότητες, να τις κάνω μέρες που συμπίπτουν με τέτοιους διαγωνισμούς. Με δυο στόχους: από την μία να ελπίζω ότι θα υπάρχουν αρκετοί σταθμοί στον αέρα ώστε να μπορέσω να επικοινωνήσω. Από την άλλη να, μπορέσουμε μακροχρόνια να τραβήξουμε το ενδιαφέρον από Βαλκανικούς σταθμούς να γυρνάνε κεραίες κατά την Ελλάδα.

Φέτος λοιπόν προγραμματίζω να είμαι active σε κάποιο βουνό στους 1296MHz τουλάχιστον την μία από τις δυο μέρες. Αν έχετε κατά νου να βελτιώσετε ή να δοκιμάσετε τον εξοπλισμό σας στα 23cm παρακαλώ, βάλτε στόχο τις συγκεκριμένες ημερομηνίες. Θα χαρώ να σας ακούσω!

(Επίσης αν κάποιος συνάδελφος θέλει βοήθεια για να βελτιώσει τις συνθήκες εκπομπής του στα 23cm ή να μοιραστεί τις σκέψεις του για το πως θα το κάνει, είμαι διαθέσιμος να βοηθήσω...) 

73

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

well come back

Ανώνυμος είπε...

Ωραίος ο 2μηδης

2Mδης είπε...

Επειδή το ρωτάνε αρκετοί. Και στα UHF και στα μικροκύματα η πόλωση για μακρινές επαφές παραμένει η οριζόντια κατευθυντική._

Ανώνυμος είπε...

FM?

2Mδης είπε...

Νομίζω επιτρέπεται και fm. Θα το επιβεβαιώσω και αν είναι έτσι θα έχω και FM.

Ανώνυμος είπε...

Good for you 73

Ανώνυμος είπε...

Αν χρησιμοποιήσω το μικρόφωνο του Φωσφορούχου, θα πατάω καλύτερα? Για έναν φίλο μου ρωτάω...

18SV1821 είπε...

Παρακαλώ όλους να συμμετέχετε στην ψηφοφορία των cb για να αποφασίσουμε που θα μαζευόμαστε να συζητάμε. Εγώ προτείνω στην Παύλου μελά στο περιστέρι που έτσι και αλλιώς έχει ερημώσει από ράδιο ερασιτέχνες.

Ανώνυμος είπε...

Φθάνει να είστε εμβολιασμένοι

Dx Plus Hellenic Radio Amateur Group είπε...

Όλα εδώ πληρώνονται... και οι αλαζονικες συμπεριφορές και η υπεροψία και το καβαλημα του καλαμιού.
Τώρα γίνεται το "ταμείο" κύριοι και κυρία.

2Mδης είπε...

Μετράνε επαφές σε FM στο UHF/microwave contest της IARU το ερχόμενο σαββατοκύριακο.

Υπενθυμίζω τις συχνότητες κλήσεις για CW/SSB 1296,200 & FM 1297,500.

Καλό είναι όσοι κάνουν επαφές να κρατήσουν λεπτομερές ημερολόγιο με διακριτικό, σήμα, αριθμό επαφής, locator και ώρα utc, ώστε μετά να στείλουν το log στην IARU. Έστω και με 2-3 επαφές στείλτε log να δείξουμε συμμετοχή! Ενδεχομένως επόμενες χρονιές να γυρίσουν κεραίες και προς τα δω οι συνάδελφοι από το εξωτερικό...