Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

UHF/microwave CONTEST IARU

 


Η προχθεσινή Κυριακή ήταν για δοκιμές στις υψηλές συχνότητες. Λόγω του UHF/microwave CONTEST της IARU που τρέχει κάθε πρώτο σ/κ Οκτώβρη είχαν ενημερωθεί αρκετοί σταθμοί να είναι στον αέρα. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός καλύπτει από τους 432ΜΗz μέχρι τους 47GHz οπότε στην χώρα μας δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης. 

Προτίμησα να πάω σε ένα μέρος από το οποίο έχω ξαναβγεί για δοκιμές στους 1296ΜΗz, ώστε να έχω ένα μέτρο σύγκρισης με τις προηγούμενες συνθήκες.

Έτσι έφτασα στα 1220μ υψόμετρο, στην κορυφή Παρθένιο της Αρκαδίας που ευτυχώς είναι πολύ κοντά στο 2nd qth. 


Το σημείο βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα να βλέπει προς όλες σχεδόν τις κατευθύνσεις ορεινούς όγκους. Έτσι έγιναν επικοινωνίες κυρίως με Αττική που ήταν κοντά (120χλμ) και βεβαίως χωρίς οπτική επαφή.

Σχετικά με τις δοκιμές που είχα κάνει από το ίδιο σημείο πριν χρόνια, είχα χρησιμοποιήσει την ίδια ισχύ. Τότε όμως είχα παραβολικό κάτοπτρο 1μ διάμετρο ενώ τώρα μια beam 27el.

Τα σήματα ήταν πολύ χαμηλότερα στο όριο του θορύβου, ειδικά για σταθμούς με κατακόρυφη πόλωση! 

Ενδιαφέρον είχε η επαφή με τον SV1BKE η οποία έγινε στο επίπεδο του θορύβου. Αργότερα όμως ο συνάδελφος έστρεψε την κεραία του στην Πεντέλη, αντίθετα εντελώς και τα σήματα ανέβηκαν στο 59! Δεν γνωρίζω με τι κεραία ήταν αλλά οπωσδήποτε ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον το QSO με τον SV1BKE.


Οι επαφές συνολικά ήταν λίγες όμως ουσία είχε η συμμετοχή και η πρωινή βόλτα.

Για την ιστορία, αν και υπήρχε ηλιοφάνεια, η θερμοκρασία ήταν χαμηλή και ο βοριάς ξύριζε! Ευτυχώς υπήρχε εφεδρεία σε ορειβατικά ζεστά ρούχα...

Η προθεσμία υποβολής log στην IARU λήγει στις 12 Οκτωβρίου. Όσοι πήρατε μέρος σε οποιαδήποτε μπάντα, στείλτε τις επαφές σας!

Ευχαριστώ όλους τους σταθμούς που επικοινώνησαν και σε όσους προσπάθησαν αλλά δεν τα καταφέραμε. Την επόμενη φορά και με καλύτερο εξοπλισμό για όλους!

Όποιος συνάδελφος επιθυμεί να ασχοληθεί με τις εν λόγω συχνότητες και χρειάζεται βοήθεια ή μια δεύτερη γνώμη για να προχωρήσει, παρακαλώ να επικοινωνήσει...73

YANNIS SV1BJY

2 σχόλια:

sv1bke είπε...

Πράγματι η επαφή ήταν ενδιαφέρουσα. Στα 23,13 και πάνω εκατοστά οι ανακλάσεις δίνουν δυνατότητα επικοινωνίας που αλλιώς δεν θα μπορούσαν να γίνουν. Από την πλευρά μου χρησημοποιήθηκε transverter (ιδιοκατασκευή) με ισχύ 30 watt, κεραία beam 12 στοιχείων (και αυτή ιδιοκατασκευή) και ανάμεσα τους 25 μέτρα hard line 1/4 inch.

sv1bke

2Mδης είπε...

Μάνο καλησπέρα.
Θεωρούσα ότι ήσουν με κάθετη πόλωση και η ανάκλαση στο βουνό έκανε αναστροφή πόλωσης. Ήταν η επικρατέστερη υπόθεση που μπορεσα να κάνω. Φαίνεται όμως ότι είμαστε και οι δύο με οριζόντια πόλωση οπότε θεωρώ ότι μεσολαβούσε κάποιο εμπόδιο σε εσένα ως προς την κατεύθυνση μου.

Το σημείο είναι πολύ κοντά στο 2nd qth οπότε μπορούμε να επαναλάβουμε δοκιμή από το ίδιο σημείο όταν αλλάξουμε κάτι στον εξοπλισμό μας. Και με οποιοδήποτε συνάδελφο βεβαίως θέλει να κάνουμε δοκιμή αρκεί ένα μήνυμα...