Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Στην μακρινή Ιαπωνία...

Λόγω δουλειάς χρειάστηκε σήμερα να μιλήσω με έναν συνάδελφο από Ιαπωνία, για να προγραμματίσουμε κάποια δραστηριότητα στην χώρα. Η συζήτηση ήταν αρκετά διαφωτιστική και πολυεπίπεδη ωστόσο θέλω να μεταφέρω κάποια σημεία που μου έκαναν εντύπωση και αφορούν ευρύτερα τις ραδιοεπικοινωνίες στην Ιαπωνία.

Πρώτα από όλα γίνεται ευρύτατη χρήση των πολύ υψηλών συχνοτήτων και κυρίως των μικροκυματικών. Οι περισσότερες ομάδες Rescue πχ χρησιμοποιούν κυρίως τα 23cm και λιγότερο τα 70cm στις επαφές τους.

Το πιο εντυπωσιακό πάντως είναι η νομοθεσία που αφορά την χρήση ασυρμάτων:

Όλες οι συσκευές ανεξαρτήτου εμβέλειας πρέπει να είναι πιστοποιημένες και να έχουν πάνω σφραγίδα της αρμόδιας υπηρεσίας!

Αυτό γίνεται τόσο για ασυρμάτους επαγγελματικής χρήσης όσο και, για licence free συσκευές με εμβέλεια έως 1 χιλιόμετρο που πωλούνται στα supermarket.

Υπάρχει επίσης χρήση ασυρμάτων με μεγαλύτερη εμβέλεια 5W στην περιοχή των 350ΜΗΖ τους οποίους μπορεί να χρεωθεί κάποιος στο όνομα του για περιορισμένο χρόνο για λόγους αναψυχής, ταξιδιού κλπ.

Ασύρματοι με επιλογή της συχνότητας από τον χρήστη προορίζονται ΜΟΝΟ για όσους έχουν ραδιοερασιτεχνική άδεια και μόνο για χρήση στις ρ/ε περιοχές. Η χρήση τους απαγορεύεται σε όλους πλην ραδιοερασιτεχνών και η παράβαση της νομοθεσίας λέει, επιφέρει μεγάλο πρόστιμο και φυλάκιση!!

Επίσης αυστηρές ποινές ισχύουν για υπέρβαση ισχύος πέραν των 10mW ή 100mW που έχουν οι ασύρματοι χωρίς άδεια που σε κάθε περίπτωση πρέπει να λειτουργούν με μη αποσπώμενη κεραία. Επίσης υπάρχουν αστρονομικά πρόστιμα και φυλάκιση για τους παραβάτες!

Οι έλεγχοι είναι αυστηροί και σχεδόν όλοι όσοι πήγαν στην Ιαπωνία με "κινέζικους" φορητούς ισχύος 8W και 20W στην καλύτερη περίπτωση τους κράτησαν στο αεροδρόμιο ή τους επέβαλαν πρόστιμο! Είναι δε αυτονόητο ότι οι Ιάπωνες δεν χρησιμοποιούν μη εγκεκριμένου τύπου ασυρμάτους αφού δεν εισάγονται καν στην χώρα αν δεν πληρούν κατά γράμμα την νομοθεσία.

Κοίταξε να δεις λέω τι ισχύει στον έξω κόσμο! Και αρχίζω να του περιγράφω τι ακριβώς ισχύει εδώ, τόσο στην νομοθεσία όσο και στην πράξη... 

Εντυπωσιάστηκε και αυτός!!!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η χαζομάρα των ελλήνων που ασχολούνται με ασυρμάτους, δεν διορθώνεται με τρομοκρατία και gatekeeping. Οι φθηνές (και ανεξέλεγκτες) συσκευές μόνο καλό κάνουν σε όσους θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με το χόμπι, και το όποιο κακό ενδεχομένως προκαλέσουν είναι αμελητέο.

Ανώνυμος είπε...

Για τον Ανώνυμο8 Ιανουαρίου 2023 στις 10:44 μ.μ.
Μπάτε σκύλοι αλέστε...... Γι αυτό το σημερινό Ελλαδιστάν δεν θα γίνει ποτέ Ιαπωνία.

Ανώνυμος είπε...

@10:44 Με όσα έγραψες προφανώς είσαι ακατάλληλος να μιλάς για "όσους θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με το χόμπι". Να έβρισκες κάτι άλλο να ασχοληθείς μήπως;

Ανώνυμος είπε...

@10:44
Η τήρηση των νόμων δεν αποτελεί τρομοκρατία και gatekeeping. Ούτε η πλήρης ασυδοσία και ασχήμια που επικρατεί στον αέρα οδηγεί σε κάτι ωφέλιμο για το χόμπι μας. Όποιος έχει αμφιβολία, μπορεί να κάνει μια βόλτα στις συχνότητες τόσο στην Αττική όσο και αλλού, για να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει επιφέρει η κρατική αδιαφορία και ο δημοσιοϋπαλληλικός ωχαδερφισμός όσον αφορά στην επιβολή του νόμου και την τιμωρία των παραβατών. Άλλο ελευθερία και άλλο ασυδοσία, και οι σοβαρά ασχολούμενοι με οποιοδήποτε χόμπι πρώτα απ' όλα σέβονται τους γραπτούς και άγραφους κανόνες του.

Ανώνυμος είπε...

Τα ξεκλείδωτα baofeng και συναφή ενοχλούν ελάχιστα ως καθόλου τους νόμιμους ραδιοερασιτέχνες, σε αντίθεση με τα πανάκριβα "νόμιμα" μηχανήματα αδειούχων συναδέλφων της συμφοράς. Αντιθέτως μπορεί να κάνουν και κανέναν καινούριο να βγάλει άδεια, αν δε τον ξενερώσουν οι δεινόσαυροι.

18SV1821 είπε...

ρε 2μδη!! Μας εμπαίζεις; Ποια Ιαπωνία και ποια Buvet μας λες και αποφεύγεις το φλέγον ζήτημα;
ΠΙΤΑ θα φάμε φέτος; Τους έχεις αφήσει και αλωνίζουν και μας έχουν στην απέξω. Πίτα θα έχει; Θα είναι ελεύθερα για ΟΛΟΥΣ να πάμε να φάμε; Αυτό είναι το ζητούμενο. Πίτα όπως τον παλιό καλό καιρό που τρώγαμε και πίναμε και παίρναμε και στο σπίτι! Λέγε σε περικαλώ, ξερς τίποτα;