Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Καλή αρχή!

Το 2009 έκανε καλό ποδαρικό στα 2Μέτρα. Για δυο τρεις μέρες είχαμε την εικόνα των παραπάνω χαρτών, ενώ στα 6Μέτρα και στα 4Μέτρα είχε σποραδική διάδοση από Κεντρική προς Βόρεια Ευρώπη το Σάββατο 3/1ου. Το 90% των QSO που εικονίζονται παραπάνω ήταν ψηφιακής μορφής! Από Ελλάδα είδα μόνο τον SV2JL από Θεσσαλονίκη κάποια στιγμή. Την Παρασκευή πάντως πέρασε ο SV8CS στο κέντρο της Αθήνας (SV1BJY) και στον Πειραιά (SW1JGW) με αρκετά δυνατό για την εποχή σήμα 59! Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ στην αρχή τα σήματα ήταν στο επίπεδο του θορύβου, και η επαφή ήταν εφικτή μόνο για CW, στην συνέχεια προφανώς από την μετεωρική διάδοση που επηρρέασε όλη την Ευρώπη, τα σήματα ήταν 57-59 και οι επαφές έγιναν με SSB.
Για την ιστορία: η απόσταση Αθήνα-Ζάκυνθος είναι 257km και η πόλωση των κεραιών που επικοινώνησαν, οριζόντια. Η ισχύς λιγότερη από 50W.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ωραια ηταν μαλιστα για μενα ηταν πρωτη φορα που εκανα κατι τοσο μακρινο δεδομενου οτι ειμαι στον πατο πηγαδιου. συγκλινω και εγω στην αποψη οτι ενδεχομενως να ηταν MS γιατι αφενος ειδα οτι ειδε και ο Γιαννης και αφεταίρου ειδα τρομερη βελτιωση οταν σηκωσα τις κεραιες στις 20 μοιρες περιπου.
sw1jgw
ΚΑΛη χρονια σε ολους

Ανώνυμος είπε...

Καλη χρονιά!

Παιδιά δεν μπορεί να ήταν MS γιατί η απόσταση είναι πολύ μικρή .

Και εγώ στην αρχή έτσι νόμιζα αλλά μετά το ξανασκέφτηκα μια και άκουσα και εγώ τον Σπύρο με S-7.

Οι ουρίτσες που αφήνουν πίσω οι μετεωρίτες επιτρέπουν την ανάκλαση σε σήματα που εξαρτώμενα από τη συχνότητα και την γωνία επαφής θα φτάσουν τουλάχιστον 500 χλμ σε απόσταση και ως και 2000 χλμ το πολύ.

Επίσης λόγω απόστασης δεν είναι σποραδικό γιατί και αυτό θέλει πιο μεγάλη απόσταση. Αρα μένει το FAI και το tropo.FAI θα μπορούσε να είναι λόγω του τρελού QSB αν και το βλέπουμε πιο συχνά το καλοκαίρι. Πιστεύω πως ήταν μάλλον τροποσφαιρικό.

Προφανώς σηκώνοντας την κεραία σου στις 20 κάρφωσες στον κυματαγωγό. Και εγώ την είχα 40 πάνω. Οταν πήρα μικρόφωνο να τον κάνω είχε ήδη πέσει πολύ χαμηλά το σήμα του.

Καλή χρονιά σας εύχομαι και πάντα τέτοια και καλύτερα!

73 de sv1eex

@jgw:Καλύτερα ->ΗΕΟ δορυφόρος το 2009!

2Μδης είπε...

Νικηφόρε το καταγεγραμμένο ρεκόρ στους 144MHZ με MS είναι πολύ πάνω από τα 2000χλμ. Πάνω από 3000χλμ αν θυμάμαι καλά!
Η απόσταση επικοινωνίας ποικίλει ανάλογα της θέσης στην οποία γίνεται ο ιονισμός της ατμόσφαιρας. Συνήθως ένας διάτων καίγεται σε ύψος 80 έως 130 χλμ.
Για το συγκεκριμένο QSO έχει τα χαρακτηριστικά MS λόγω της προοδευτικής αύξησης των σημάτων από 51 σε 59, και της ελαχιστοποίησης αμέσως μετά.
Επείσης από την ελάχιστη διάρκεια του φαινομένου. Τα τροποσφαιρικά ανοίγματα τέτοιων αποστάσεων διαρκούν συνήθως για ώρες!
Κάτι που δεν ξέρεις προφανώς μιας και δεν ήσουν στο QSO εξαρχής είναι ότι λίγο πριν συζητάγαμε με τον Δημήτρη ότι δεν έχει ΚΑΘΟΛΟΥ διάδοση, βλέποντας το και στο διαδίκτυο για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Αν θυμάσαι αμέσως μετά το τέλος του QSO είπα ότι αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να είναι τοπικό, και επιβεβαιώθηκα βλέποντας στο κλάστερ την κατακόρυφη αύξηση των MS-QSO σε όλη την Ευρώπη...
Στο παρελθόν έχω κάνει με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά σταθμούς από Ν.Ιταλία αλλά και Ιωάννινα, Σέρρες και άλλες πόλεις που δεν περνάνε ούτε οι αναμεταδότες τους.

Άσχετο: Με τι κεραία ήσουν; Την Ζάκυνθο την άκουγα δυνατότερα από εσένα!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Γιάννη χρόνια πολλά φίλε μου!

Μιλήσαμε λίγο πριβέ με το Σπύρο μετά το qso δυστυχώς όχι απο ραδιοσυχνότητα και μου το επιβεβαίωσε πως δέν είναι MS το διπλό σας QSO.

Την επομενη μερα ξαναδοκιμάσαμε και στα 2μ και στα 70 εκατ αλλά τζίφος!

Μην ξεχνάς πως είμαι σε γούβα και είχα μια 3 στοιχείων εκείνη τη στιγμή για δορυφόρους σε 45 μοίρες γωνία(για να βουτάω και λίγο από τις κυκλικές πολώσεις).Οποιοσδήποτε λοιπόν ακούει οτιδήποτε καλύτερα από εμένα, το μόνο που περνάει σε μένα είναι δορυφόροι σε overhead!

Οπως ξανάγραψα και εγω την πάτησα αρχικά και θεώρησα πως ήταν πινγκαριστό Qso μέσω MS αλλά μετά ξανασκέφτηκα πως κάνω λάθος.

Για του λόγου το αληθές για το ελάχιστο όριο:

http://www.radio-electronics.com/info/propagation/meteor-scatter/meteor-burst-communications.php

Βέβαια όπως είπες το ρεκόρ το έχουν στα 3000 km αλλά αυτό είναι περίπτωση, να και η σελίδα που λέγαμε κάποτε στην ένωση:

http://www.ham.se/vhf/dxrecord/dxrec.htm

αλλά όταν μιλήσετε και με τον Σπύρο θα στο διαβεβαιώσει και αυτός.

Σημασία έχει όμως πως έγινε η επαφή και αυτό μετράει!!

Τώρα για το άλλο ήμουν εκεί συνέχεια από την αρχή γιατί ο jgw με ειδοποίησε από το ιντερνετ. Γιαυτό σου λέω βάλε ένα msn messenger να τα λέμε όλοι μαζί όταν βρίσκουμε κάτι καλό!


Υ.Γ. Εχω ακούσει σε δορυφόρο στον vo-52 έναν τύπο από βέλγιο να φωνάζει καθαρότατα το διακριτικό του όταν ο δορυφόρος ήταν κάτω από τον ορίζοντα πριν μέρες :) SSB φυσικά. Το downlink είναι στα 2μ! Προφανώς είχε ανοίξει η διάδοση εκείνη τη στιγμή και τον άκουσα!

Τελικά τον έκανα τον ΟΝ5κάτι κιόλας!Αλλά όταν γύρισα στο 300 να ακούσω δεν πέρναγε τίποτε :(Noμίζω ανάλογα παθήματα έχει να μας πει και ο δημήτρης!



Nικηφόρος

sv8gke είπε...

Ρε τι είσαστε εσείς; δεν μιλάτε,ένα τηλέφωνο ρε αδελφέ,να γίνεται τέτοιο πανηγύρι και εγώ να κοιμάμαι με τα τσαρούχια;
Πάντως εμπιστευτείτε τον Σπύρο όσο αφορά τον τρόπο ή tropo που έγινε το qso,έχει αρκετά μεγάλη εμπειρία.
Εκτιμώ ότι ήταν τροποσφαιρική διάδοση,αλλά πέρα από αυτό σταθμοί όπως ο σπύρος ή ο btr ανοίγουν την διάδοση μόνοι τους.
Κανονίστε να μαζευτείτε καμιά μέρα,ακόμη και σήμερα αν θέλετε και εγώ θα ανέβω βουνό με τα ντενεκεδάκια μου να κάνουμε δοκιμή.
73 Μιχάλης

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Μιχάλη! Χρόνια πολλά φίλε μου!Αν είναι για μεσημέρι σήμερα είμαι μέσα και για vhf και για Uhf test!

73 Νικηφόρος

Ανώνυμος είπε...

οκ! Την επόμενη φορά που θα κάνω κάτι παρόμοιο, θα βγω στο MSN να με διαφωτίσετε...

sv8gke είπε...

Οκ Νικ θα ανέβω στο βουνο μετά τις 5.Να έχεις το νου σου στο κλάστερ για να με δεις,αλλά μόνο στα vhf
73 Μιχάλης

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη δεν θα μπορώ μετά τις 4...δεν ξέρω τα αλλα παιδιά αν θα είναι :(

73 Νικηφόρος!

sv8gke είπε...

Δυστηχώς δεν άκουσα κανέναν σήμερα.Είχα ανέβει στο βουνό και ο μόνος που ακούστηκε ήταν ο ik7uxw από jn80xp-310km.Για μισή ώρα καλούσα προς την Αθήνα αλλά η διάδοση δεν μου έκανε το χατήρι
73 Μιχάλης

2Μδης είπε...

Μιχάλη πήρα το χθεσινό σου μήνυμα αλλά δεν υήρχε δυνατότητα να έρθω στο QRL που έχω τον σταθμό.
Βλέπεις ήταν η γιορτή των ηλεκτρολόγων χθες και είχα επιφορτισθεί με αυξημένες αρμοδιότητες (να διώξω τον παπά που ήρθε απρόσκλητος να "αγιάσει" κλπ).
Γράψε κάποια στιγμή για τις συνθήκες που βγήκες. Επισκεύασες την κεραία ή έβαλες άλλη;
Και αυτός ο UXW ρίζες έχει βγάλει! Κάθε μέρα στο κλάστερ!

sv8gke είπε...

Γιάννη δεν επισκεύασα την κεραία,αλλά πήρα μια μικρή εφταρουλα που έχω και ανέβηκα στο βουνό,όχι στο χωράφι.Ισχύς γύρω στα 50 βατ.
Ο Πάολο ik7uxw έχει τον σταθμό του στο μπριτιζι και τον τηλεχειρίζεται μέσω ίντερνετ από το ρίμινι(τα καλά του ts 2000)
Πάντως η διάδοση ήταν χάλια μαύρα,με το ζόρι άκουσα μια μονάδα το μπίκον του λεωνίδα και με πολύ φαντασία το μπίκον του πάολο επίσης από το μπρίντιζι
73 Μιχάλης

2Μδης είπε...

Τι συχνότητα είναι ο ραδιοφάρος του UXW;

2Μδης είπε...

Για την διάδοση το βλέπω ότι είναι χάλια.
Με το που τέλειωσαν τα MS στην Ευρώπη σταμάτησαν και τα περίεργα "τροποσφαιρικά" που κράταγαν ελάχιστα δευτερόλεπτα!

sv8gke είπε...

Ο ραδιοφάρος είναι 144467...http://www.youtube.com/watch?v=m9nGBNkK1RI και αυτό το σήμα που θα δεις στο βίντεο είναι από τα χαμηλότερα που μου φέρνει το καλοκαίρι.
Υπομονή καναδυό μήνες ακόμα και θα αρχίσουν τα τροποσφαιρικά,μέσα στο μάρτιο έχω ακούσει σταθμούς από πολύ μακριά τα 2 τελευταία χρόνια.
73 Μιχάλης

Ανώνυμος είπε...

δεν ειμεθα δα και στο Μανχαταν