Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Μείωση ΦΠΑ στα ραδιοερασιτεχνικά μηχανήματα.

"Είναι δύσκολο σήμερα βάσει της κείμενης νομοθεσίας, να απαλλάξεις ραδιοερασιτεχνικά μηχανήματα από την επιβολή ΦΠΑ. Όμως όποιος συμφωνεί με τα παρακάτω, θα μπορούσε να καταθέσει το αίτημα στο σωματείο του.

Αξιότιμοι κύριοι,
Όπως είναι γνωστό σε όλους μας, σήμερα οι ασύρματοι που χρησιμοποιούν οι ραδιοερασιτέχνες υπάγονται στον συντελεστή ΦΠΑ 19%. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2859/2000. Το γεγονός αυτό επιβαρύνει όλους τους συναδέλφους ραδιοερασιτέχνες και θα προσπαθήσω να αναπτύξω τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να απαλλαγούν.
Σύμφωνα με την Υ.Α. ΟΙΚ 68000/763 η υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη είναι: υπηρεσία ραδιοεπικοινωνίας που έχει ως σκοπό την αυτοδιδασκαλία, την αλληλοεπικοινωνία, την τεχνολογική έρευνα και την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη επιχειρήσεων βοηθείας σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών. Σήμερα στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι ραδιοερασιτέχνες, είναι μέλη σωματείων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δια των σωματείων αυτών, συμμετέχουν στην Γ. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να εκπληρώσουν την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη, που αναφέρθηκε στην παραπάνω νομοθεσία και αποτελεί νόμιμη υποχρέωση τους.
Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν, η υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη είναι δραστηριότητα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα - ασκείται από ιδιώτες - με την παράλληλη υποχρέωση υποστήριξης επιχειρήσεων βοηθείας. Για αυτό λοιπόν κατά τη γνώμη μου, οι ασύρματοι που χρησιμοποιούν οι αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες, θα πρέπει να απαλλάσσονται από την επιβολή ΦΠΑ στους ασυρμάτους τους.Εδώ θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η απαλλαγή μπορεί να γίνεται με κατάθεση αντιγράφου της αδείας του αγοραστή. Η όλη αυτή διαδικασία της εξαίρεσης επειδή, αφορά έναν πολύ μικρό αριθμό ιδιωτών οι οποίοι προσφέρουν με τα μηχανήματα τους εθελοντική εργασία στην κοινωνία, η απαλλαγή αυτή δεν θα δημιουργήσει επιβάρυνση του προϋπολογισμού και θα είναι σύμφωνη με τις αρχές του Κοινοτικού Δικαίου, ότι δηλαδή για τη χορήγηση μιας απαλλαγής δεν πρέπει να επέρχεται στρέβλωση των όρων του ανταγωνισμού.
Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλώ όπως εξετάσετε το θέμα και εφόσον συμφωνείτε, θα παρακαλούσα να προβείτε στις σχετικές ενέργειες προς το Υπουργείο Οικονομικών.

6146"

Το παραπάνω έλαβα σαν σχόλιο σε προηγούμενη ανάρτηση, και κατόπιν σύμφωνης γνώμης του συντάκτη του, το αναρτώ και εδώ...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στου κουφού την πόρτα...

Ανώνυμος είπε...

πες πες το κοπέλι κάνει το κορίτσι και... θέλει

Ανώνυμος είπε...

ο παπάς ο παχύς έφαγε παχυά φακή...