Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Beacon 144,412MHz...

Σχετικά με το ότι συνάδελφοι παραπονούνται πως δεν ακούνε το beacon της Πάρνηθας στο 144,412ΜΗΖ, διαπίστωσα ότι εδώ και μέρες είναι εκτός λειτουργίας.

Εξήγηση δεν υπάρχει. Προφανώς κάποιος το έβγαλε από την πρίζα να βάλει να φορτίσει το τηλέφωνο του και ξέχασε να το ξαναβάλει. Άλλωστε η τεχνική επιτροπή έχει ξανακάνει τέτοιες γκάφες στο παρελθόν...

Το συγκεκριμένο beacon δούλευε με εντελώς πρόχειρες συνθήκες για χρόνια. Κεραία λ/4 σε μαγνητική βάση ΜΕΣΑ στον οικίσκο! 

Πριν χρόνια είχα προτείνει στον τότε πρόεδρο της ΕΕΡ να τοποθετηθεί κεραία omni οριζόντιας πόλωσης -δικής μου κατασκευής χωρίς να χρεωθεί τπτ η ΕΕΡ- όμως η τεχνική επιτροπή είχε και έχει στεγανά με αποτέλεσμα να μείνουμε στο "θα δούμε"... (Ήταν ίδια περίπτωση με το beacon στους 10GHz που είχε προμηθευτεί ο σύλλογος αλλά δεν το είχε τοποθετήσει γιατί ήταν ακριβή η κεραίαχαχαχαχα... )

Δυστυχώς απαγορεύεται η λειτουργία ραδιοφάρων από μεμονωμένους ραδιοερασιτέχνες. Οι σύλλογοι από την άλλη αδιαφορούν για την εγκατάσταση ραδιοφάρων με αποτέλεσμα η ζώνη των 2Μ να είναι κενή (144,400-144,490).

Όσοι θέλετε να πειραματιστείτε δυστυχώς έχετε μόνο μία επιλογή: Βγείτε κάπου ψηλά και στρέψτε βόρεια. Στην ζώνη των ραδιοφάρων θα λάβετε αναλόγως των συνθηκών σταθμούς από βόρεια Ελλάδα (144,450) και από βόρεια Ιταλία...

44 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στις 25/3 γύρω στις 0930 τοπική, το beacon SZ1SV ακουγόταν στην απίθανη συχνότητα 145002.7 kHz ! Δεν ξέρω αν είναι με κρύσταλλο ή PLL αλλά σίγουρα υπάρχει τεχνικό πρόβλημα.

Τα στεγανά στην Τεχνική Επιτροπή δεν είναι τυχαία, υπάρχουν και διατηρούνται για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Ανώνυμος είπε...

Ο αποκλεισμός ρ/ε να εγκαταστήσουν beacon - μηδαμινής ισχύος ενώ μπορούν να εκπέμπουν για ώρες με μεγάλη ισχύ, κάτι εξυπηρετούσε φαίνεται αυτούς που σέρνονταν συχνά στο υπουργείο και τους είχαν βαρεθεί ακόμη και τα πλακάκια. Προφανώς δεν ισχύει σε άλλες χώρες και μάλλον μπορεί η απαγόρευση να προσβληθεί. Τελικά εγκατέλειψαν μόνοι τους όπως φαίνεται το προνόμιο ΄που παρακαλούσαν να αποκτήσουν λόγω ανικανότητας, τρομάρα τους. WSPR λοιπόν και ξερό ψωμί που είναι ελεύθερο. Βάλτε ένα αυτόματο wspr (κυκλοφορούν πολλά πχ http://shop.qrp-labs.com/U3S) και θα αποδειχθεί ποιο αξιόπιστο του συγκεκριμένου beacon!

2Mδης είπε...

@ 16 Απριλίου 2021 - 4:37 π.μ

Αυτό που γράφεις εξηγεί τι έχει γίνει... Μάλλον το μηχάνημα έκανε reset για κάποιο λόγο και επέστρεψε στην αρχική συχνότητα 145,000 αντί αυτής που είχε επιλεγεί.

Τα υπόλοιπα μόνο με φαντασία μπορούμε να τα προσεγγίσουμε: "Τι έγινε? βαράει το μηχάνημα σε άλλη συχνότητα? Πάρε τηλέφωνο πάνω τον φύλακα να πάει να το βγάλει από το ρεύμα και βλέπουμε! ωχουουουουου..."

Ανώνυμος είπε...

Είναι αξιοπερίεργο και υποθέτω παγκόσμια πρωτοτυπία, να σου λέει κάποιος: Θέλω να σε βοηθήσω, θέλω να σου προσφέρω δωρεάν υπηρεσίες, ξέρω και θέλω να προσφέρω τις γνώσεις μου για να εξυπηρετήσω τα μέλη του συλλόγου, έχω διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο και μπορώ χωρίς αντάλλαγμα να σου τον προσφέρω.
Όμως πάντα η απάντηση είναι ένα ξερό ΟΧΙ. Χωρίς κάποια αιτιολογία. Έτσι για τα μάτια που λέμε.
Οι αρμόδιοι νομίζουν ότι αυτή η στάση τους δίνει ισχύ. Ότι ελέγχουν απόλυτα την κατάσταση.
Η άποψη ενός ανθρώπου με σώας τας φρένας και με μέση ευφυΐα είναι ότι ΔΕΝ θέλουν να μπερδεύονται στα πόδια τους κάποιοι μη τύχει και τους πάρουν την «καρέκλα» που έχουν κολλήσει στον ποπό τους.
Αν τους επέτρεπε το καταστατικό και μέσα στην πανδημία θα διέγραφαν κάποιους ενοχλητικούς με συνοπτικές διαδικασίες. Έριξα μια ιδέα. Τώρα βρείτε εσείς την δικαιολογία, για να ξεμπερδεύουμε.
Ελπίζω όταν επιτραπούν και πάλι οι μαζώξεις , να κόψουμε την Βασιλόπιτα και να στείλουμε για πάντα στο σπίτι όσους πρέπει, με απόφαση της ΓΣ (βεβαίως -βεβαίως).
Και για να μη παρεξηγηθώ αναφέρομαι στον σύλλογο ΣΟΥΜΟ της Δώθε Κολοπετινίτσας που είμαι μέλος,

Ανώνυμος είπε...

Ποια βασιλόπιτα ρε φίλε; με το μπονο μου παίζεις; έχουμε δυο χρόνια να πάμε για φαΐ .

2Mδης είπε...

Άλλο ένα beacon παιζει στο 144,401 από το km09uv, όπως με πληροφόρησε ένας καλός φίλος.

5w, 3el ant, QTF315

Ανώνυμος είπε...

Πρόγονοι αυτών που απαγόρεψαν τα μπηκον:
https://www.cnn.gr/focus/story/262321/peripoy-2-5-disek-tyrannosayroi-itan-sti-gi-tin-epoxi-ton-deinosayron?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR05z3JZKy-5QYWgF8b9eMC32QNVqFjMZFX7drLfeKNxoA5MR_vEXiVHnvc#Echobox=1618560488

2Mδης είπε...

Πριν λίγο συνάδελφος "από μέσα" είπε ότι το beacon είναι ένα παλιό 290 που βγήκε εκτός λειτουργίας. Ο "υπεύθυνος" τρέχει για wifi και τέτοια και, δεν προλαβαίνει. Είπε.

Λουλούκος είπε...

Ώρες ώρες γινόμαστε γραφικοί... Σιγά μην κάτσουμε να ασχοληθούμε τώρα με beacon στα 2 μέτρα! Είναι ραδιοερασιτεχνισμός αυτός; Πάρτε κανένα φορητό και βγείτε σε κανένα καφενείο να τα πείτε με τους φίλους σας

ΥΓ. Κανένα σχέδιο για την omni κεραία υπάρχει; Όχι για μένα για ένα φίλο που τις κάνει συλλογή

2Mδης είπε...

Βεβαίως και υπάρχει. Δοκιμασμένο. Η halo κεραία χωρίς απολαβή σε οριζόντια πόλωση. Την χρησιμοποιούσα για χρόνια στο beacon που είχα στο 144,920 την δεκαετία του 90 αν είσαι παλιός και θυμάσαι.
Στην ουσία είναι ένα δίπολο με γ match το οποίο το έχουμε κάνει κυκλικό. Η συχνότητα συντονισμού είναι χαμηλότερη από αυτήν του κανονικού δίπολου όποτε το κάνουμε περίπου 1-2cm πιο κοντό.

Ανώνυμος είπε...

Τι ραδιοφάροι, άλλοι λειτουργούν σταθμούς
https://www.onlarissa.gr/2021/04/21/tin-epiasan-na-leitourgei-paranoma-radiofoniko-stathmo-sto-pilio/

Ανώνυμος είπε...

Ωραία, από τον άλλο μήνα που θα λήξει η καραντίνα μήπως να δούμε και το θεμα της πίτας τι θα γίνει; Μάιος ξεμάιος εγώ θα πήγαινα αν έλεγαν για φαϊ! Για να ρωτήσει όποιος είναι μέλος να πει και σε εμάς. Επιτέλους.

Ανώνυμος είπε...

Εσείς που επιμένετε στα χωρατά για το κόψιμο πίτας, μήπως να μπαίνατε λίγο να δείτε καμια παράσταση του Σεφερλή που σίγουρα είναι του γούστου σας και να μη γινόσασταν γραφικοί με το φοβερά πετυχημένο αστεϊσμό σας για τη πίτα; Οκ, γελάσαμε, φτάνει.

Ανώνυμος είπε...

Πας καλά; Σκοπός δεν είναι να γελάσουμε αλλά να φάμε! Δηλαδή τόσα χρόνια που ερχόμαστε και τρώγαμε ήταν καλά και μαζευόταν κόσμος και όλοι είμαστε ευχαριστημένοι. Από τότε που φαγωθηκατε κάτι με τις συνελεύσεις κάτι με τα προεδρεία κάτι με τα καταστατικά την πληρώσαμε εμείς. Μας ρωτάει η οικογένεια τι θα γίνει ποτε θα πάμε για φαΐ και δεν ξέρουμε να απαντήσουμε. Τι δεν καταλαβαίνεις; Έχετε σκεφτεί ότι εμείς δεν είμαστε μέλη και ταλαιπωρούμαστε έξ αιτίας σας; Ήμαρτον. Βρείτε τα μεταξύ σας σφαχτείτε κάνετε ότι θέτε. Αλλά ανοίξτε τις πόρτες για φαΐ! Πως περιμένετε να έρθει κόσμος; Νηστικοί;

Και αν θέλετε και μια ωραία ιδέα για να τραβήξτε κόσμο οργανώστε ένα κυριακάτικο τσάι απογευματινό με βουτήματα και καφέ και μπινελικια. Θα δώσετε 50-60 ευρώ και θα γεμίσουν τα γραφεία. Εγώ θα φέρω και τη γυναίκα μου. Προωθήστε την ιδέα στον πρόεδρο δεν ξέρω ποιος είναι στο ΔΣ. Κάποια στιγμή ήταν ένας φαρμακοποιός και του είχα πει ότι πρέπει να οργανώνουν τσιμπούσια για τους φίλους, θυμάμαι του άρεσε η ιδέα.
Τώρα αν υπάρχει διάθεση για κάτι παραπάνω από καφέ και τσάι καλοδεχούμενο είναι.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία όλα αυτά με τις διαγραφές, τις πίτες, τα beacon και τις επιτροπές, αλλά ποιός θα κάνει τις χαμαλοδουλειές του συλλόγου? Γιατί μέχρι στιγμής, δεν έχω δει κάποιους επώνυμα να βγουν και να πουν οτι βάζουν υποψηφιότητα για τις εκλογές του Νοεμβρίου (πρέπει να βγούν τουλάχιστον 5 και να έχουν και κόσμο στον πάγκο), με σκοπό να αλλάξει κάτι? Οχι όπως η τετράδα πρόπερσι, που στην ουσία ήταν 2μισυ άπειρα άτομα χωρίς αναπληρωματικούς στον πάγκο.

Ανώνυμος είπε...

Η τετράδα τελικά πράγματι φαίνεται ήταν της πλάκας (άλλο να τα συζητάς για χρόνια στο καφέ και άλλο να αναλάβεις δράση) πράγμα που το αντιλήφθηκαν στην αρχή παραιτούμενοι. Δεν είχαν καμία όρεξη για δουλειά ούτε κόσμο είχαν να βοηθήσει. Πήγαν ξυπόλυτοι στα αγκάθια και τραυματίστηκαν. Από την άλλη μην περιμένεις να εμφανισθούν νέοι, στην αρχή δεν θα υπάρξουν υποψήφιοι οπότε οι γνωστοί άγνωστοι θα "προσφερθούν" πάλι δήθεν για να βοηθήσουν κλπ. Απλά πράγματα τα οποία θα ξανα ματα επανασυμβούν στο σύλλογο αστρονόμων στην άνω-κάτω κωλοπετινίτσα

Ανώνυμος είπε...

https://association-or-organization-3692.business.site/ έτοιμο το καταστατικό πίτα θα κόψουν;

Ανώνυμος είπε...

@3:53 Αμφιβάλλω αν οι άγνωστοι δημιουργοί αυτής της ιστοσελίδας διαθέτουν επίσημο καταστατικό κλπ. Μην ελπίζεις σε πίτα.

Ανώνυμος είπε...

@5 Μαΐου 2021 - 8:29 μ.μ.
Αφού δεν ξέρεις όλα έτοιμα λέμε και τα καταστατικά και τα σήματα και το ΔΣ.
Μάζεψε τάπερ για πίτα, γαλοπούλα και αρνί.

Αν και άκουσα πως θα ειναι μόνο για μέλη.

Ανώνυμος είπε...

Ε όχι ρε φίλε αυτό δεν θα το ανεχτούμε. Τι θα πει είναι μόνο για μέλη; Δηλαδή αντί να αρχίσουμε από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι θα αρχίσουμε από το μηδέν; Τι πιο σωστο από το να κάνουν μια μεγάλη συγκέντρωση ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ μελών στην οποια θα προσκληθούμε όλοι να φάμε και να πιούμε και τέλος πάντων να δούμε τι είναι αυτός ο νέος σύλλογος. Τόσα χρόνια εφαρμόσαμε αυτή την τακτική και κανείς δεν έχασε, αυτοί τώρα τι το παίζουν θα ανακαλύψουν τη ρόδα;
Απαιτούμε κοπή πίτας άμεσα και σουαρέ για όλους, κορόϊδα ψάχνουν;

Ανώνυμος είπε...

@10:06 μακάρι να είναι έτοιμα αν και εδώ και πολύυυυ καιρό κυοφορείται αυτή η κατάσταση και αυτό δεν είναι καλό σημάδι (για αυτούς). Αλλά πάλι κάπου έχουν ανάγκη να ακουμπήσουν τους επαναλήπτες τους ίδωμεν. Πάντως κράτα μικρό καλάθι γιατί σε επαναλήπτες είναι μπόλικοι σε πίτα θα δείξει

Ανώνυμος είπε...

@12:44 μ.μ
Μας μπέρδεψες με αυτό το κάπου έχουν ανάγκη να ακουμπήσουν τους επαναλήπτες τους
αφού είναι διασυλλογικό το δίκτυο λέμε, γραφεία για την πίτα έχουν ή τζάμπα τα τάπερ;

Ανώνυμος είπε...

Εμένα δε με νοιάζει αν έχουν γραφεία. Αν ειναι για φαΐ τρώω και στο πεζοδρόμιο.

Ανώνυμος είπε...

@4:05 μπορεί να είναι διασυλλογικό κάποιο δίκτυο, οι σύλλογοι που συμμετέχουν έχουν απόλα; Έδρα, εκλογές κλπ.; Ποιος / ποιοι είναι ιδιοκτήτες των επαναληπτών; ποιος / ποιοι στην τελική έχει τι "κλειδί" για να ανοίγει - κλείνει - μεταφέρει κλπ; Αν ξέρεις πες μας.

Ανώνυμος είπε...

Και για πίτα να μας πεις αν ξέρεις!!!!

Ανώνυμος είπε...

@4:05 τι μας νοιάζουν οι ιδιοκτήτες και τα κλειδιά στο ψυγείο με τις μπύρες θα έχει κλειδί;

Ανώνυμος είπε...

Ενωση Ραδιοερασιτεχνικών Δικτύων? Τί καινούργιο φρούτο είναι αυτό πάλι? Για One-man-show μου μοιάζει. Μάλλον ο τύπος έχει την πετριά του Προέδρου και θέλει ντε και καλά να είναι κάπου πρόεδρας. Δεν εξηγείται αλλιώς.

Ανώνυμος είπε...

@11:42 στην Αγγλία είναι σύνηθες μια ομάδα να υποστηρίζει έναν επαναλήπτη εδώ, γεννιόνται απορίες για το πόθεν συντηρούνται αυτά. Τη στιγμή μάλιστα που διάφοροι σύλλογοι (με τα όποια έσοδα συνδρομών τους απέμειναν) κάνουν προσπάθειες να συντηρούν τους υπάρχοντες επαναλήπτες.

2Mδης είπε...

Η ελληνική νομοθεσία δεν δίνει την δυνατότητα σε ομάδες ρ/ε να τοποθετούν επαναλήπτες, αναμεταδότες και ραδιοφάρους. Δεν είναι βέβαιο αν ο περιορισμός αυτός ψηφίστηκε μετά από παρέμβαση κάποιων συλλόγων αλλά δυστυχώς έτσι ισχύει...

Ανώνυμος είπε...

ομάδες ραδιοερασιεχνών = σύλλογοι ραδιοερασιτεχνών

Ανώνυμος είπε...

Νε, για αυτό και βλέπεις παράξενες κινήσεις από συλλόγους που μπορεί να είναι ή όχι νόμιμοι αλλά ραδιοερασιτεχνικούς 100% δεν τους λες.
* Αν υπήρξε παρέμβαση στο νόμο για τους επαναλήπτες υπήρξε και για τα μπήκον. Δεινόσαυροι τι να πεις.

2Mδης είπε...

#Ανώνυμος
7 Μαΐου 2021 - 1:27 μ.μ.

Ομάδες=ομάδες, παρέες=παρέες, σύλλογοι=ΝΠΙΔ με καταστατικό, έδρα, μέλη κλπ. Δεν είναι όλοι ίδιοι, στο δίκτυο βλέπεις διάφορες παρέες που ονομάζονται με βαρύγδουπους τίτλους αλλά δεν έχουν οιανδήποτε νομική υπόσταση, είναι απλά ένας που το παίζει ομαδάρχης χωρίς να έχει ιδέα για το αντικείμενο. Άσε μην αναφέρω και μερικούς τέτοιους άσχετους που διατηρούν δήθεν σελίδες ανύπαρκτων συλλόγων και ευθυμήσουμε πάλι...

Ανώνυμος είπε...

Αν υπήρξε παρέμβαση στο νόμο για τους επαναλήπτες υπήρξε και για τα μπήκον. Δεινόσαυροι τι να πεις.

Σωστό, και έρχεται από παλιά. Ήταν μια ακόμα ενέργεια στα πλαίσια του μαντρώματος των ραδιοερασιτεχνών σε συλλόγους. Υπήρξαν έντονες πιέσεις προς το αρμόδιο υπουργείο για να φυτέψει αυτήν την διάταξη.

Εν μέρει βόλευε και τους υπαλλήλους για να μην ασχολούνται με τα ενδιαφέροντα και τα προβλήματα του κάθε πικραμένου και να έχει να μιλάει μόνο με τους συλλόγους. Τουλάχιστον έτσι τους το παρουσίαζαν οι δεινόσαυροι της Ε.Ε.Ρ.


Ανώνυμος είπε...

@12:25 συμφωνώ, χωριό που φαίνεται...
υγ κατά τα άλλα για θέματα που ενδιαφέρουν τους πολλούς καμία πίεση στο υπουργείο, ούτε έντονη ούτε άτονη! Μόνο να κρατήσουν τους επαναλήπτες κλπ

Ανώνυμος είπε...

Η διοίκηση δεν συνομιλεί με ομάδες " συλλογικοτητες " παρέες κλπ. Χρειάζεται μια τυπική νομική μορφή για να γνωρίζει με ποιους έχει πραγματικά να κάνει.

Ανώνυμος είπε...

@2:26 για αυτό φίλε μου ζορίζονται και ιδρύουν σωματεία που κύριο σκοπό έχουν την έκδοση άδειας επαναλήπτη. κατά τα άλλα η διοίκηση που λες νομίζω βαριέται να συζητήσει ακόμη και με τα καθιερωμένα σωματεία. Γεγονός που καλύπτει κάποιες διοικήσεις αυτών (των σωματείων) για εύλογους λόγους.

Ανώνυμος είπε...

Ολος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή για τον Κινέζικο πύραυλο που θα πέσει την Κυριακή στη γή. Τα Κίτρινα γιλέκα είναι έτοιμα?
Τί ακριβώς θα κάνουν? Θα περακολουθούν τον ουρανό για να βλέπουν πότε θα πέσει ο πύραυλος και να το ανακοινώσουν στο R1? Μήπως θα ήταν καλύτερα να μοιράζουν σαντουιτσάκια και νερό στους πυραυλόπληκτους? Θα βγάλουν μετά φωτογραφίες με τα συντρίμια του πυραύλου? Θα εκδώσουν αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής?

Dx Plus Hellenic Radio Amateur Group είπε...

Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα γίνει.
Τα κίτρινα γιλέκα περιμένουν τον πύραυλο για να τον εντάξουν στο δυναμικό τους, δεν θα είναι ο πρώτος άλλωστε !!!!!

2Mδης είπε...

Για να σας επαναφέρω πάντως στο θέμα της αρχικής ανάρτησης, το beacon στο 144,412 άρχισε να ακούγεται πάλι.

Πολύ χαμηλότερα βέβαια αλλά μην είμαστε και πλεονέχτες...

Ανώνυμος είπε...

Όποια πέτρα και να σηκώσεις https://www.msn.com/el-gr/news/techandscience/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%86%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%AC%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%83%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B1-%CE%BA%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B1/ar-BB1gGsfX?ocid=msedgntp
δεν υπάρχει ελπίδα να εξαφανιστούνε

Ανώνυμος είπε...

Μήπως το beacon λειτουργεί τώρα από το σπίτι κάποιου μέλους του ΔΣ?

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να είναι στο ίδιο σπίτι που βρίσκεται και το Κ3 για να μην το χαλάσουμε

Costas SV1XV είπε...

Από ότι φαίνεται και το beacon SV1FOUR στους 70040 kHz έχει προβλήματα με το τροφοδοτικό του, πολύ βρώμικο σήμα.

73 DE SV1XV

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα. Εγώ γράφτηκα και πληρώνω από το 1997.. Κάρτες δεν διακινώ. Γράφτηκα γιατί πίστεψα ότι θα κάνουν κάτι σημαντικό έργο ότι θα με φωνάζουν σε έκτακτες ανάγκες κλπ. . Μέχρι τώρα το μόνο που έχουν κάνει είναι να μου στέλνουν μνμ για τους τρόπους που μπορώ να πληρώσω τις συνδρομές. Μπορώ να πάρω πίσω τα χρήματα μου έστω και το 40%; Ευχαριστώ.