Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

1296ΜΗz test...

 


Κυριακή πρωί 6/6ου, ανηφορίζω για Κιθαιρώνα. Κάποιοι σταθμοί που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στο παρελθόν για τους 1296ΜΗz έχουν ειδοποιηθεί  και η συχνότητα μονιτορ στα 2μέτρα έχει κόσμο.

Από το ίδιο σημείο είχα κάνει δοκιμές άλλες δυο φορές στο πρόσφατο παρελθόν, κρατώντας πολλές σημειώσεις και συγκρίσεις με επαφές σε χαμηλότερες συχνότητες στις οποίες η διάδοση επηρεάζεται  και από άλλους παράγοντες. Στα 23cm η πρόβλεψη για επικοινωνία πέραν του ορίζοντα μάλλον είναι πιο εύκολη αφού φαίνεται να σχετίζεται καθαρά με μετεωρολογικούς δείκτες και γενικά με ότι συμβαίνει στα πρώτα 10χλμ της ατμόσφαιρας (τροποσφαιρική διάδοση).

Το setup ήταν ft897 με transverter μια κατευθυντική κεραία 26 στοιχείων σε οριζόντια πόλωση και pa ως 25W, ενώ δούλεψα και προενισχυτή λήψης LNA (MGF1302).


Έγιναν επαφές με 15 σταθμούς στους 1296ΜΗz (και λιγότερες στους 144MHz που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για συνεννόηση). 15 σταθμοί στα 23cm είναι αισιόδοξος αριθμός, δείχνει ότι υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται. Ευχαριστώ όλους τους σταθμούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Όσοι θέλουν να βελτιώσουν συνθήκες, η επόμενη δοκιμή από το ίδιο σημείο είναι την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021 την ίδια ώρα. Μια καλή αναβάθμιση θα ήταν η χρήση κατευθυντικής κεραίας με οριζόντια πόλωση. Επίσης η χρήση καλής καθόδου με επάργυρους κονέκτορες χωρίς επιπλέον αντάπτορες ή βατόμετρα-γέφυρες σε σειρά. Μια ισχύ 2-5W που φτάνει στην κεραία είναι αρκετή για επαφές εντός ελλαδικού χώρου με τις παραπάνω συνθήκες. Αν κάποιος χρειαστεί βοήθεια μην διστάσει να επικοινωνήσει. 

Μέχρι την επόμενη δοκιμή, καλές κατασκευές...

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δε με λες, μιας και μαζεύεστε συχνά δε κόβετε και μια πίτα να μαζευτούμε περισσότεροι;

2Mδης είπε...

Επειδή διαβάζουν και κάποια εναπομείναντα μέλη της εερ, καλό είναι να μαθαίνουν την ιστορία τους...

https://www.protothema.gr/world/article/1131702/australotitan-anakalufthike-deinosauros-pou-eihe-mikos-oso-ena-gipedo-basket-kai-upsos-duo-orofon/

Ανώνυμος είπε...

Άσε της πίτες, δυστυχώς τα ραδιοερασιτεχνικά θέματα όπως αυτό εδώ δεν τραβούν το ενδιαφέρον. Στο κουτσομπολιό πρώτοι πολλοί στο χόμπι ελάχιστοι. Σημεία των καιρών;

Ανώνυμος είπε...

Πέρα από το ICOM 9700 και ίσως κάποιο παλαιότερο KW TS-790S δεν υπάρχουν άλλα μηχανήματα τα οποία μπορούν να βγούν "μαμά" στους 1,2. Τι θα πρότεινες σε κάποιον που θέλει να μπει στη μπάντα αλλά δεν έχει γνώσεις να κατασκευάσει ο ίδιος transverter;

2Mδης είπε...

Υπάρχουν αρκετά που παίρνουν optional την εργοστασιακή βαθμίδα για τους 1296ΜΗΖ. Kenwood TS-2000, Icom IC-910, Yaesu FT-736.
Υπάρχουν και κάποια παλιά monobander όπως το IC-1271 πιθανόν και άλλα που δεν θυμάμαι.

Όλα καλά είναι.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω το παλιό ft-736 διέθετε μοντουλο για 1,2 ίσως και το ts-2000 για έτοιμο ψάξε μέσω e-bay κλπ. δες και εδώ https://www.sg-lab.com/TR1300/tr1300.html

Ανώνυμος είπε...

Ειναι δύσκολο όμως να βρεις ένα παλαιότερο μηχάνημα και την βαθμιδα σε σωστή τιμή, συνήθως ειτε ειναι υπερτιμημένα είτε σε πολύ κακή κατάσταση. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

Ανώνυμος είπε...

@5:44 στη χώρα μας μακριά από μεταχειρισμένα (λόγω τιμής - τα πουλάνε στα 3/4 ενός σύγχρονου π/δ και όχι απίθανου κατσαβιδιάσματος, transverter και πάλι transverter. Εκείνο που θέλω να μας πει ο 2μ είναι οι δυνατότητες των 23εκ. σε μακρινές επικοινωνίες και μια μικρή περιγραφή της διάδοσης

2Mδης είπε...

Καλησπέρα. Παρεμπιπτόντως σήμερα είχε πολύ καλό Es και tropo στα 2μ, ακόμα περνάει βόρεια Ιταλία. Πιο πριν Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα κλπ.

Τώρα για τα 23 οι δυνατότητες είναι μεγάλες ΑΝ και εφόσον υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις: οριζόντια κατευθυντική κεραία και βελτίωση των συνθηκών λήψης σχετικά με τις απώλειες.

Στα 23 υπάρχει τροποσφαιρική διάδοση κυρίως, αλλά υπάρχουν πολλά στοιχεία που δεν μπορούν να γραφτούν με δυο λόγια...