Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

23cm test...

 Την Κυριακή πήγα σε ένα βουνό κοντά στο 2nd QTH στην Αρκαδία, και έστησα τον εξοπλισμό των 23cm. Από άποψης contest δεν είχε κανένα ενδιαφέρον, ωστόσο κάναμε αρκετές δοκιμές με σταθμούς από Αττική και Αργολίδα.



Την τελευταία φορά που είχα εκπέμψει στους 1296ΜΗΖ είχα κάψει τον προενισχυτή λήψης, το ίδιο και την προτελευταία! Δυο διαφορετικοί προενισχυτές που είχα φτιάξει, ενώ είχαν πολύ καλή συμπεριφορά στον εργαστηριακό έλεγχο, όταν δούλευαν σε κατάσταση λήψης πάνω στην κεραία, καίγονταν μετά το πρώτο ή δεύτερο ΡΤΤ. Στην επαναφορά από ΤΧ σε RX διαπίστωνα ότι έπεφτε ο θόρυβος και το GaASFET ή το PHEMT ανά περίπτωση είχε καεί.







Ο ένας προενισχυτής ήταν με το MGF1402 και ο άλλος με το ATF10368. Έφτιαξα λοιπόν έναν άλλο με το MGF1302 το οποίο δούλεψα αρκετά χαμηλά με gain 13db μόνο αλλά προσπάθησα να κάνω πολύ καλές αποζεύξεις στην τροφοδοσία για τον φόβο τάσεων που θα μου κατέστρεφαν το GaASFET. Επίσης είχα σοβαρές υποψίες για τυχόν υψηλή τάση που δημιουργείται από το πηνίο του ρελέ κατά την σύνδεση όπλισης-αφόπλισης και έκανα και εκεί αποζεύξεις προς την γείωση. Από τις δοκιμές μόνο κάποιος attenuator -20db ξεχάστηκε στο TX και έγινε παρανάλωμα του πυρός!

Ο εργαστηριακός έλεγχος πήγε καλά οπότε έμενε η δοκιμή στο βουνό. Κεραία είχα την ίδια των προηγούμενων δοκιμών, μια yagi 30 element.

Μετά τις πρώτες εκπομπές ο προενισχυτής συνέχισε να λειτουργεί οπότε θεωρώ ότι το πρόβλημα ξεπεράστηκε και πλέον μπορώ να ασχοληθώ με εξέλιξη άλλων σημείων του σταθμού μου.

Στις δοκιμές συμμετείχαν ο Μιχάλης SV1SSK και ο Σταύρος SV3CIX, επίσης ο Σωτήρης SV1QT...


Εκπληκτικά στενός ήταν ο λοβός της κεραίας, σε οριζόντια πόλωση και οι δυο σταθμοί, η επικοινωνία ήταν ακριβώς point to point. Επίσης είχε ενδιαφέρον η επικοινωνία με σταθμό που ήταν στην αντίθετη πλευρά υψώματος!

Ευχαριστώ τους σταθμούς που συμμετείχαν στα πειράματα, ευελπιστώ ότι θα επαναλάβουμε λίαν συντόμως με βελτιωμένες συνθήκες.







4 σχόλια:

SV1SSK είπε...

Καλησπέρα Γιάννη, εξαιρετικές οι δοκιμές στα 23cm αλλά και το QSO στα 70cm που εγινε δοκιμή του linear. Οι αναβαθμίσεις ήταν επιτυχημένες εκατέρωθεν με αποτέλεσμα η επικοινωνία μεταξύ μας φέτος να ήταν 100% με 59. Στο δικό μου setup των 23cm δεν υπάρχει LNA στον ιστό και γίνεται χρήση μόνο του ενισχυτή λήψεως του μηχανήματος ~30db. H κάθοδος είναι 21m Hyperflex 13 με μία ουρά ~3.5m Hyperflex 10 στο τελείωμα για να διευκολύνεται η περιστροφή του ιστού. Αν όλα πάνε καλά τους επόμενους μήνες θα προσπαθήσω να λύσω και το θέμα της χαμηλής ισχύος απο πλευράς μου στα 23cm. Πιστεύω να έλαβες το σχετικό βιντεοληπτικό υλικό απο το QSO.

2Mδης είπε...

Τώρα το είδα, είχε πάει στα spam!!
Τέλεια επικοινωνία! ΤΝΧ

https://www.youtube.com/watch?v=-tyZ5VfdhSQ

2Mδης είπε...

Αν βάλεις προενισχυτή ιστού και περιορίσεις συνδέσεις με αντάπτορες, θα δεις πραγματικά μεγάλη διαφορά στην λήψη.

SV1SSK είπε...

Σύντομα μόλις εγκατασταθεί και η 50/70Mhz yagi dual band στον ιστό θα γίνει μια συνολική διευθέτηση των καθόδων, συνδέσεων οπότε θα αφαιρεθούν και κάποιοι αντάπτορες. Πάντως απ' οτι εχω παρατηρήσει σχεδόν πάντα τους ακούω όλους αλλά δεν με ακούνε κάτι που σημαίνει ότι είναι περισσότερο θέμα ισχύος και χαμηλού ύψους στην περιοχή. Με ή χωρίς ανακλάσεις σε λάμβανα πάντα όπως επίσης και τον Σωτήρη. Σε άκουγα δε εξαιρετικά και με την V/U Yagi Dual band σε οριζόντια πόλωση βέβαια και αυτή. Με την κάθετη Χ6000 Triband V/U/1.2 σε λάμβανα επίσης αλλά μέσα στον θόρυβο. Ησουν πλήρως κατανοητός όμως.