Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

VHF contest 2019 + HF fielday...

To σ/κ που έρχεται είναι το VHF Contest της IARU. Κορυφαία ραδιοερασιτεχνική εκδήλωση κατά την οποία όλοι όσοι έχουν αποκτήσει φορητό εξοπλισμό (πομποδέκτες μπαταρίας, πτυσσόμενες κεραίες, πυξίδες, μαχαίρια "τύπου ράμπο", ειδικούς χάρτες, ξηρά τροφή, σακίδια κλπ) πηγαίνουν στην παραλία και τρώνε καλαμαράκια ή ψάχνουν να βρουν χάμφεστ ανά την επικράτεια για να το επισκεφτούν! Μετά το πέρας του επίμαχου σ/κ επανέρχονται δριμύτεροι (και καρδαμωμένοι) να συμβουλέψουν επί θεμάτων φορητού εξοπλισμού εκστρατείας και επιβίωσης...

Αλλά ας δούμε συνοπτικά τι μπορεί να κάνει κάποιος που δεν είναι ειδικός όσο οι παραπάνω.

Από τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι και τις 5 το απόγευμα της Κυριακής, σταθμοί από όλη την Ευρώπη, εκπέμπουν απο πλεονεκτικές θέσεις με μεγάλο υψόμετρο και ιδιαίτερα εξοπλισμένους σταθμούς, στην μπάντα των 2m και ειδικότερα στο φάσμα από 144,000-144,390 με διαμόρφωση USB ή με CW.

Οι ελληνικοί σταθμοί είθισται να στριμώχνονται στο 144,300 και να πιάνουν κουβέντα, υπάρχουν όμως και ευρωπαϊκοί σταθμοί που καλύπτουν όλο το φάσμα του SSB και τους βρίσκει κανείς από το 144,180 έως και το 144,390 οπωσδήποτε μακριά από την συχνότητα κλήσεων.

Οι κεραίες που χρησιμοποιούνται είναι κατά κανόνα κατευθυντικές με οριζόντια πόλωση. Βεβαίως στην Ελλάδα έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες προτείνοντας κάθετες κεραίες, πρόχειρες, όπως σύρματα τυλιγμένα σε σκουπόξυλο και διάφορα άλλα ξεκαρδιστικά. Καλό είναι να ακολουθούμε την πεπατημένη οδό που εφαρμόζουν όλοι οι συνάδελφοι στην Ευρώπη γιατί είναι διαπιστωμένο ότι με την οριζόντια πόλωση στα VHF εκμεταλλευόμαστε την διάδοση κάνοντας επαφές σε εκατοντάδες χιλιόμετρα πέραν του ορίζοντα...

Οι κλήσεις που θα ακούσουμε στο κόντεστ είναι το "CQ contest" συνοδευόμενο από το callsign του σταθμού. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. 

Απαντάμε με το διακριτικό μας. 
Ο σταθμός που καλούσε μας απαντά με το δικό μας διακριτικό, το σήμα RS(T) το qra locator και τον αριθμό επαφής.
Απαντάμε εκ νέου δίνοντας το σήμα, locator και αριθμό επαφής και χαιρετάμε τον συνάδελφο.

Σημειώνουμε την επαφή στο ημερολόγιο μας ή απευθείας στο πρόγραμμα που δουλεύουμε στο κόντεστ. Στέλνουμε μετά το πέρας του κόντεστ στην IARU τις επαφές μας για βαθμολογία και διασταύρωση με αυτές των συναδέλφων.

Στο παρελθόν έχω γράψει πολλές φορές οδηγίες για συμμετοχή σε κόντεστ που αφορούν τις υψηλές συχνότητες και τα 2m. Βάζω ορισμένες παραπομπές στο τέλος του άρθρου να τις ξαναδείτε. Όσοι συμμετέχετε για πρώτη φορά μπορείτε να ρωτήσετε παλαιότερους συναδέλφους να σας καθοδηγήσουν, ενδεχομένως να με καλέσετε για διευκρινήσεις ή απορίες.

Σε κάθε περίπτωση, και επειδή βλέπω διάφορα και διαβάζω σε άρθρα τέτοιου τύπου. Καλό είναι να διαπιστώνετε κατά πόσον έχει συμμετάσχει σε κόντεστ όποιος σας συμβουλεύει για την συμμετοχή σας. Ενδεχομένως κάποιοι γράφουν μεν για κόντεστ αλλά δεν έχουν συμμετάσχει ποτέ ή έχουν επαφές στα όρια της οπτικής επαφής με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν. Επίσης μην εφαρμόζετε προτεινόμενους αυτοσχεδιασμούς ως αναφορά τον τρόπο των κλήσεων. Όποιος σας προτρέπει να κάνετε κλήσεις πέραν του CQ contest ακολουθούμενου από το callsign προφανώς θέλει να διαφημίσει κάτι διεθνώς άγνωστο πχ CQ yortetessardelas contest, CQ ayiosnektarios event κλπ. Δεν υπάρχει λόγος να γελάει ο κόσμος με τέτοιους αυτοσχεδιασμούς!

Υπάρχουν και μερικά ιδιαίτερα event στα οποία δεν ακολουθείται καν η διεθνής πρακτική πχ σε επαφές VHF δεν λένε qra locator αλλά περιοχή και όνομα (Μήτσος και Περδικόβρυση) αλλά προς το παρόν αποφεύγουμε να σχολιάσουμε...

Η συμμετοχή σε κόντεστ είναι μια εμπειρία που συμπεριλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία του σταθμού μας μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Κάθε λεπτομέρεια που αφορά επιλογή ασυρμάτου, κεραίας, προενισχυτή, ενισχυτή, φίλτρων, τοποθεσίας, υψομέτρου και τόσων άλλων, θα επιφέρει ανάλογα αποτελέσματα. Αυτοδιδασκόμαστε για βελτιώσεις στην επόμενη συμμετοχή μας με στόχο να πηγαίνουμε κάθε φορά καλύτερα. Η βαθμολογία που αποκομίζουμε είναι μια ένδειξη των ικανοτήτων μας με τα συγκεκριμένα μέσα, όπως και η μέγιστη απόσταση που θα καταφέρουμε να μιλήσουμε, η ευκολία ακρόασης χαμηλών σημάτων κλπ.
Σε όσους συμμετάσχουν λοιπόν, καλή επιτυχία!!

Οδηγίες για συμμετοχή σε VHF contest

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για παράνομη λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού, που παράλληλα προκαλούσε προβλήματα στην επικοινωνία των αεροπλάνων με τον πύργο έλεγχου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του αεροδρομίου «Διαγόρας», συνελήφθη από την αστυνομία ο 53χρονος ιδιοκτήτης του (σταθμού) στη Ρόδο.

Η σύλληψή του έγινε χθες το μεσημέρι, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαγγέλου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, ο 53χρονος προκαλούσε παρεμβολή σε ραδιοσυχνότητες από λειτουργία εκπομπής παράνομου ραδιοφωνικού σταθμού και κατασχέθηκε ο εξοπλισμός του σταθμού που βρισκόταν σε έναν μικρό οικίσκο κοντά στο μοναστήρι της Παναγιάς της Τσαμπίκας, στον Αρχάγγελο.

Σε βάρος του συλληφθέντα κινήθηκε η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του νόμου διαδικασία και παραπέμπεται στη δικαιοσύνη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Unknown είπε...

Γιάννη συμφωνώ απόλυτα ότι είναι διαπιστωμένο ότι με την οριζόντια πόλωση στα VHF εκμεταλλευόμαστε την διάδοση κάνοντας επαφές σε εκατοντάδες χιλιόμετρα πέραν του ορίζοντα.

Θεωρώ όμως ότι σε περιπτώσεις διαγωνισμών που οι μακρινές επαφές είναι σημαντικές, εξίσου σημαντικό είναι να γίνουν επαφές και με συναδέλφους που για Χ.Ψ λόγους όπως αυτοί που δεν διαθέτουν χώρους στην ταράτσα τους η είναι ανάπηροι και δεν μπορούν να βρεθούν στην ύπαιθρο και εκ των πραγμάτων αναγκάζονται να έχουν μια ταπεινή κάθετη κεραία, η επιλογή της πόλωσης από εμάς θα βοηθήσει έστω και λίγο.

Και αν υπάρχει και διάδοση ίσως να ακουστούν και αυτοί.

Προσωπικά στους διαγωνισμούς χρησιμοποιώ πρώτα οριζόντια πόλωση άλλα εφεδρικά παίζει και κάθετη για κάποιες περιπτώσεις όπως πχ η παραπάνω.

Η κεραία που χρησιμοποιώ είναι Cross Yagi.